backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-15

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Bayi anda sudah mula membuat kesimpulan mengenai dunia sekelilingnya. Mereka melihat segalanya dengan rasa ingin tahu, mereka juga ingin tahu mengenai pemikiran mereka sendiri.

Anda boleh letakkan cermin tidak pecah d hadapan bayi anda atau letakkannya dihadapan cermin anda apabila anda sedang bersiap pada waktu pagi. Bayi anda tidak akan menyedari bahawa ia sebenarnya imej mereka dalam cermin (yang biasanya mula terjadi hingga tahun kedua), tetapi itu tidak mengapa. Mereka akan suka merenung dirinya – atau orang lain – refleksi, dan mereka boleh menunjukkan kegembiraan mereka dengan senyuman tanpa gigi.

Pada minggu ketiga bulan ke-3, mereka mungkin:

 • Pastikan kepala mereka stabil apabila mempunyai postur tegak;
 • Mengangkat dada apabila tertiarap dengan tangan mereka oleh;
 • Flip (sehala);
 • Mengambil objek;
 • Memberi tumpuan kepada barang-barang kecil seperti anggur kering (tetapi ingat jangan membiarkan benda ini berada dalam jangkauan kanak-kanak);
 • Mereka mula membuat pertimbangan tentang dunia di sekeliling dan melihat segala-galanya di sekeliling termasuk diri mereka dengan mata yang sangat ingin tahu.

Sokongan bayi anda.

Bayi anda boleh berhenti menghisap ibu jari atau menghisap botol untuk mendengar suara anda. Biarkan bayi anda membuat bunyi, menerangkan segala-galanya semasa anda melakukan tugasan di rumah. Ini bukan sahaja akan mewujudkan hubungan antara anda dan bayi anda, tetapi juga menggalakkan mereka untuk meluahkan perasaan. Tunggu dan lihat jika bayi mempunyai tanda-tanda tindak balas.

Bila anda bersama rakan, biarkan bayi berdekatan atau di suatu tempat supaya dia boleh mendengar pelbagai perbualan atau atau berinteraksi dengan orang yang berbeza. Bayi anda akan teruja melihat kanak-kanak lain bermain atau bayi lebih besar yang sedag belajar berjalan atau suka memerhati haiwan. Tetapi anda perlu terus memerhatinya kerana mereka tidak dapat menjaga keselamatan dirinya. Malah, apa-apa yang ada dalam jangkauan mereka akan menjadi mainan mereka. Bayi sangat bagis dalam menguruskan benda, jadi berikannya beberapa mainan yang mudah mudah dipegang, mungkin ia adalah cincin plastic atau getah yang membolehkannya menggunakan kedua-dua tangannya, atau anda berikannya mainan berbunyi atau patung binatang. Anda harus meletakkan mainan yang sesuai daripada jangkauan anak anda.

Mereka akan mula menggunakan satu tangan dalam satu masa dan kemudian beralih ke tangan yang lain. Tetapi kali ini, anda tidak boleh menentukan sama ada ia adalah tangan yang betul sehingga mereka berusia 2-3 tahun.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan membuat temujanji atau meminta pemeriksaan kesihatan berkala untuk bayi anda bulan ini. Tetapi anda sentiasa boleh menghubungi doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan yang tidak boleh menunggu sehingga tempoh peperiksaan yang akan datang..

Apa yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu:

Oral thrush/Jangkitan mulut

Oral thrush adalah jangkitan kulat pada mulut disebabkan oleh yis Candida albicans. Jika anda menganggap bahawa anak anda mempunyai bintik putih di sebelah dalam pipi atau bibir dan lidah yang tidak boleh dihapuskan (kelihatan seperti kesan muntah), ini mungkin tanda-tanda jangkitan mulut.

Yis berkembang dalam persekitaran yang lembab dan hangat. Dalam kes ini, persekitaran di dalam mulut bayi boleh menjadi sesuatu yang ideal. Jika anda sedang menyusukan bayi anda, puting anda juga boleh tersebar yis  apabila bayi menghisap susu. Kemudian puting anda mungkin menjadi kering, sakit dan sakit apabila menyusukan bayi. Anda akan lebih terdedah kepada jangkitan yis jika anda menghadapi dengan ketegangan dan ketahanan yang lemah. Yis juga boleh bergerak melalui saluran penghadaman bayi dan keluar melalui dubur, menyebabkan ruam atau jangkitan yis faraj.

Berbincang dengan doktor untuk mendapatkan peraturan anti-kulat untuk anda dan bayi. Jika anda menyusu, anda dan bayi mesti dirawat untuk mencegah ia menjangkiti antara satu sama lain. Rawatan biasanya mengambil masa beberapa minggu. Semasa rawatan, basuh tangan dengan kerap, membasmi mainan dan puting dalam air mendidih. Sapukan krim anti kulat (clotrimazole) pada puting anda, anda juga boleh menggunakannya dengan kombinasi ubat anti-radang. Sesetengah bayi terkena jangkitan mulut akan lebih cepar marah dan malas untuk makan kerana menyakitkan pipi dan gusinya

Bengkak zakar

Anda mungkin terlalu risau bila melihat zakar bayi membengkak, tetapi sebenarnya kadang-kadang bayi hanya mengalami ruam lampin. Ruam lampin adalah perkara biasa dan kadang-kadang boleh menyebabkan zakar bengkak, yang membawa kepada dysuria (pengeluaran urin atau air kencing yang sukar dan sakit). Jika anda menggunakan kain lampin, anda perlu beralih kepada lampin pakai buang. Sekiranya keadaan bayi tidak lega dan hilang selepas dua atau tiga hari rawatan di rumah, atau jika dia mengalami masalah kencing serius, anda perlu menghubungi doktor anda.

Pergerakan spastik

Walaupun bayi anda telah mengalami masa yang lama sejak mereka keluar dari rahim, sistem saraf bayi masih belum matang dan tidak lengkap, jadi otak bayi belum sepenuhnya dapat mengendalikan segala perkara. Kekurangan koordinasi yang baik adalah perkara yang sangat normal dalam perkembangan fungsi motor pada bayi baru lahir. Tidak lama lagi, dia dapat mengawal tindakan dan gerakannya lebih baik. Mereka juga mempunyai tujuan yang jelas dan lebih bijak. Jika anda masih risau, berbincang dengan doktor pada masa akan datang.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Perkara yang mungkin merisaukan anda:

Berjalan malam untuk menyusu

Adalah satu hakikat bahawa menyusu pada waktu malam membantu membekalkan nutrien yang mencukupi untuk bayi. Walaupun sesetengah bayi menyusu tidak memerlukan lagi penyusuan apabila mereka berusia kira-kira tiga bulan (dan kadang-kadang lebih awal), sebahagian besar daripada mereka masih tetap. Terutama bayi menyusu mungkin masih perlu menghisap dua kali setiap malam.

Bagaimanapun, menyusu 3 hingga 4 kali pada satu malam tidak digalakkan. Anda perlu mengurangkan penyusuan untuk mendapatkan lebih rehat dan tidur, ia juga membantu bayi tidur lebih baik. Ini caranya:

 • Susukan bayi lebih pada satu masa;;
 • Kejutkan bayi untuk menyusu sebelum mereka mahu menyusu:
 • Pastikan susu mencukupi keperluan bayi sepanjang hari;
 • Kurangkan menyusu bayi pada suatu masa bila anda mahu kurangkannya;
 • Sususkan bayi lebih pada suatu masa bila dia mahu;
 • Jangan biarkan dia pakai lampin pada waktu malam kecuali diperlukan;
 • Pertimbangkan jarak ruang. Jika anda berkongsi bilik atau berkongsi katil dengan bayi anda dan tidak mahu terus melakukannya, ini adalah masa untuk membiarkan bayi anda tidur secara berasingan. Meletakkan bayi anda di tangan boleh membuatkan bayi bangun, yang mana merupakan sebab mengapa anda perlu memegang bayi anda lebih kerap.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan