backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-12

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Pada ketika ini, anda akan menyedari betapa cepat bayi anda membesar. Pada minggu keempat bulan yang kedua, bayi anda boleh:

 • Tidak berhenti ketawa;
 • Berpegangan tangan;
 • Semasa meniarap, dia boleh mengangkat kepalanya 90 darjah;
 • Ketawa dengan kuat;
 • Menjerit apabila dia perlukan sesuatu;
 • Mengikuti objek yang diletakkan 15 cm dari kedudukannya dan berpaling muka 180 darjah (dari sisi ke sisi).

Sokongan bayi anda.

Membaca dengan kuat adalah salah satu cara terbaik untuk menyokong perkembangan bayi anda. Mendengar suara anda boleh membantu telinganya selaras dengan irama bahasa yang dituturkan. Menukar nada apabila membaca, loghat dan menyanyi kepada bayi anda akan membantu interaksi antara anda dan bayi anda lebih menarik. Jika dia hanya melihat cara yang lain atau menunjukkan tidak berminat semasa anda membaca, biarkan rehat untuk seketika. Anda perlu memberi perhatian dan bertindak balas terhadapnya.

Terdapat banyak buku bagus yang boleh anda bacakan untuk bayi. Memilih buku dengan gambar yang besar, watak yang bijak dan mudah atau buku-buku yang hanya mempunyai gambar supaya anda boleh terangkan lagi untuk bayi anda. Apabila memilih buku, anda tidak perlu terlalu fokus kepada had umur. Buku yang direka untuk kanak-kanak yang lebih berusia masih boleh menarik bayi kecil jika buku ini mempunyai gambar yang jelas, tidak kabur dan terang.

Anda boleh mewujudkan suasana yang positif untuk bayi dengan:

 • memeluk bayi ;
 • Berinteraksi dengan bayi;
 • Bercakap dengan anak anda;
 • Membuat dia merasa tenang dengan bermain permainan;
 • Mewujudkan ruang yang berasingan untuk bayi;
 • Ikuti minat bayi anda;
 • Lakukan semua perkara pada masa yang betul.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Bergantung kepada keadaan tertentu bayi, doktor akan melakukan ujian fizikal secara keseluruhan. Doktor anda mungkin:

 • Ukur berat bayi badan anda, ketinggian, lilitan kepala dan kemajuan perkembangan bayi selepas kelahiran;
 • Pemeriksaan fizikal, termasuk menyemak isu-isu sebelumnya;
 • Berikan panduan kepada semua perkara yang anda perlu minat dalam bulan seterusnya mengenai makan, tidur, pertumbuhan dan keselamatan untuk bayi;
 • Jawab keraguan persoalan: Bayi anda mempunyai reaksi seperti apa apabila bayi imunisasi? Bagaimana tindak balas? Anda perlu hubungi doktor jika anak anda mempunyai apa-apa reaksi atau tidak?

Anda juga perlu memberi perhatian kepada masalah kesihatan, masalah penyusuan / makan atau perubahan dalam keluarga yang berlaku di lebih sebulan. Sila catatkan maklumat dan bimbingan doktor anda. Kemudian tulis semua maklumat yang diperlukan, seperti berat badan, ketinggian, lilitan kepala, tanda lahir, imunisasi, penyakit, pemberian ubat-ubatan, keputusan ujian … dalam rekod kesihatan bayi.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Kerataan kepala bayi

Jika kepala bayi tidak berubah, mungkin kerana bayi sedang tidur terlalu lama dalam kedudukan yang sama. Apabila bayi anda dilahirkan, tulang tengkorak bayi sangat lembut dan fleksibel, jadi apabila berbaring pada waktu malam, kepala bayi boleh diratakan pada kedudukan yang bayi anda mengatasi tilam. Tetapi anda jangan bimbang. Dalam banyak kes, ia akan kembali normal apabila anak anda mula merangkak dan duduk.

Tetapi untuk memastikan bahawa semuanya baik, anda perlu membawanya berjumpa pakar neurologi pediatrik atau pakar dalam kraniofasial untuk menentukan sama ada keadaan bayi serius dan memerlukan rawatan atau tidak. Jika kes itu tidak serius, doktor mungkin mengarahkan anda untuk mencuba beberapa kaedah rawatan di rumah, seperti biarkan bayi anda berbaring (apabila bayi terjaga dan diawasi oleh ibu bapa) untuk menguatkan otot leher bayi.

Bayi botak atau keguguran rambut

Kebotakan, yang mana biasanya disebabkan oleh postur bayi, ia tidak menjadi masalah apabila kanak-kanak itu mempunyai kesihatan yang serius. Bayi cenderung mengekalkan kepala dalam kedudukan dan sapu ke atas tilam atau gosokkannya di tepi buaian, yang boleh membuat rambut gugur lebih banya di tempat ini. Keadaan ini akan berhenti apabila bayi yang lebih tua dan menukar tabiat yang tersebut.

Ia adalah sukar untuk diramalkan bila rambut akan tumbuh semula. Kebanyakan kanak-kanak akan mempunyai dua tompokan rambut yang berasingan sebelum dia berusia setahun, bagaimanapun masa keguguran rambut dan pertumbuhan rambut yang sangat berbeza. Beberapa rambut bayi akan tumbuh semula selepas kegugran, manakala bayi yang lain akan mengambil lebih banyak masa. Warna dan tekstur rambut baru boleh berbeza dengan ketara daripada rambut bayi apabila mereka dilahirkan.

Herniated disc

Hernia biasanya terhad kepada orang dewasa yang biasanya membawa terlalu banyak barang berat. Tetapi pada hakikatnya walaupun untuk kanak-kanak kecil tidak perlu untuk membawa, apa-apa berat, bayi boleh mendapat hernia. Disc prolapse/Cakera prolaps sering boleh berlaku pada bayi, terutamanya kanak-kanak lelaki, bayi pra-matang dan anak kembar. Apabila anak anda mempunyai herniated disc, anda boleh mengenal pasti tanda-tanda awal seperti tumor dalam salah satu lipatan bersebelahan antara paha dan perut, terutama apabila menangis atau keresahan. Tumor sering mengecut apabila bayi diam. Anak anda mungkin juga mengalami hernia skrotum apabila keseluruhan usus itu menggelongsor kepada saluran paip skrotum/kantung buah zakar menyebabkan skrotum bengkak atau membonjol. Hernia biasanya tidak menyebabkan ketidakselesaan kepada bayi, dan jika dirawat dengan segera, ia tidak akan membahayakan bayi.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapati ketulan atau bengkak di sana pada pangkal paha atau skrotum, sila membawanya kepada doktor secepat yang mungkin. Doktor sering mengesyorkan kaedah rawatan untuk bayi apabila bayi disahkan menghidap hernia. Dalam beberapa kes, doktor mungkin melakukan pembedahan untuk kanak-kanak. Pembedahan dalam kes-kes itu selalunya sangat mudah, kadar kejayaan yang tinggi dan cepat keluar dari hospital.

Terdapat beberapa kes herniasi cakera berulang selepas pembedahan. herniated disc yang tidak dirawat di bayi baru lahir boleh menyebabkan sebahagian tersumbat oleh agensi hernia sebahagian yang dicucuk oleh lapisan otot kanal inguinal, dengan itu menghalang peredaran darah dan penghadaman di dalam usus. Hasilnya anak anda akan muntah, sakit, walaupun terkejut. Jika anda melihat bayi tiba-tiba menjerit kesakitan, muntah-muntah dan tidak membuang najis, sila membawanya ke doktor dengan segera. Jika doktor jauh, bayi perlu dibawa ke bilik kecemasan terdekat. angkat sedikit tubuhnya dan letakkan pek ais ketika dalam perjalanan ke bilik kecemasan untuk membantu mengecutkan ususnya, tetapi jangan cuba menolaknya dengan tangan.

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin merisaukan anda:

Petunjuk perkembangan adalah berguna untuk membandingkan anak anda dengan kanak-kanak normal yang lain untuk menilai kemajuan bayi dan mengetahui jika bayi anda terencat, tetapi membandingkan anak anda dengan kanak-kanak lain atau dengan adik-adiknya akan menyebabkan anda bimbang dan kecewa dengan sesuatu yang tidak perlu.

Dua bayi normal apabila diletakkan di bawah keadaan yang berbeza akan berkembang dalam keadaan yang berbeza: bayi yang boleh petah bercakap dan bercakap lebih awal, kanak-kanak lain mempunyai pembangunan fizikal yang lebih cepat. Perbezaan antara bayi akan lebih ketara berbanding ketika dia berusia setahun: dia boleh merangkak tetapi mula berjalan ketika berusia 15 bulan, tetapi terdapat kanak-kanak yang tidak boleh merangkak lagi tetapi tahu bagaimana untuk berjalan apabila mereka 10 bulan.

Oleh itu, penilaian terhadap ibu bapa hanya pendapat subjektif tetapi tidak sepenuhnya tepat. Ibu bapa tidak sedar bahawa bayi itu telah mula mengamalkan perbualan dengan kicauan, manakala yang lain boleh mendengar bayi itu berkata: “baba”. Semua ini menunjukkan bahawa anda tidak perlu membandingkan bayi anda dengan bayi lain. Ingat bahawa perbandingan ini sangat bermakna.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan