backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-11

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Pergerakan bayi akan menjadi lebih lancar. Anda akan menyedari bahawa pergerakan lengan dan kaki bayi anda berubah lebih dan lebih kompleks kerana pembelajaran melalui memerhatikan orang lain. Pergerakan ini boleh membantu mereka mengukuhkan dan mengembangkan otot. Apabila berbaring, mereka akan mula menolak kaki dengan lebih kerap. Ini adalah langkah pertama untuk bayi anda bersedia belajar untuk merangkak.

Pada minggu ketiga bulan yang kedua, bayi anda boleh:

  • Pastikan kepala mereka stabil apabila dalam keadaan tegak;
  • Ketika berbaring, mereka boleh mengangkat dada dengan tangan;
  • Berpusing (dalam satu arah);
  • Dapatkan mainan;
  • Memberi tumpuan terhadap barangan kecil seperti anggur kering (tetapi pastikan anda tidak membiarkan benda kecil mudah menyebabkan mereka tercekik);
  • Mendekati objek;
  • Mengucapkan kata-kata dengan konsonan yang hampir sama.

Bagaimana untuk menyokong bayi saya?

Berikan bayi anda ruang yang mencukupi supaya mereka boleh meluruskan dan menggerakkan anggota badan. Anda juga boleh meletakkan selimut di atas lantai dan biarkan mereka bergerak secara bebas, ini akan membantu mereka untuk mengukuhkan dan mengembangkan otot.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Bergantung kepada keadaan tertentu seorang kanak-kanak, ujian fizikal secara keseluruhan, serta bilangan dan jenis teknik dan prosedur untuk pelaksanaan diagnostik akan menjadi sangat berbeza.

Perubahan kebimbangan

Sekiranya anak anda mengalami perubahan dalam perangainya, rasa atau bayi anda tidak mahu makan, demam panas, pembuangan najis tak normal, menitis dan air kencing sedikit, ruam berterusan, lelehan mata dan telinga, menangis berpanjangan secara tidak normal, ia boleh menjadi satu tanda anak anda sakit. Bawa mereka berjumpa doktor dengan segera jika anak anda mempunyai masalah bernafas, atau sawan.

Suhu

Jika bayi anda demam, ingat demam itu adalah cara badan bertindak balas untuk menghadapi bakteria menyerang dan merupakan tanda positif, ia bukan sahaja penyakit. Apabila anda berjumpa doktor, tenang dan terangkan secara terperinci simptom yang berlaku. Anda juga harus memberitahu doktor bila bayi mula demam, berapa lama ia berlaku, jika ada apa-apa yang tidak normal atau tidak, seperti tumbuh gigi. Anda juga harus memberitahu doktor anda jika mereka bersama orang sakit dan suhu bayi sebelum memanggil doktor. Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anak anda mengambil ubat atau tidak.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Dermatitis seborea pada kulit kepala

ini adalah jenis dermatitis di kulit kepala yang sering berlaku pada kanak-kanak. Dermatitis ringan boleh dirawat dengan urutan menggunakan minyak mineral atau minyak pelincir untuk membuat kulit kepala berehat, disertai dengan basuhan menyeluruh untuk menghapuskan kelemumur dan sebum. Kes-kes yang lebih teruk, seperti mengelupas kulit kepala, syampu antiseborrheic sulfur yang mengandungi salicylate/salisilat boleh digunakan setiap hari.

Namun, anda perlu ambil perhatian bahawa beberapa kes boleh menjadi lebih buruk apabila menggunakan kaedah ini. Jika keadaan bayi menjadi lebih serius, hentikan sebarang rawatan anda gunakan dan berbincang dengan doktor anda untuk mencari rawatan lain.

Dermatitis seborea pada kulit kepala menjadi teruk jika bayi kulit kepala berpeluh, jadi anda perlu pastikan kepala bayi anda sentiasa bersih dan kering dan tidak perlu memakai topi bayi jika tidak perlu.

Apabila dermatitis seborea pada kulit kepala menjadi teruk, ia akan merebak pada wajah, leher atau punggung bayi anda. Jika ia berlaku, doktor juga boleh menetapkan salap topikal. Kadang-kadang, kanak-kanak akan mengalami dermatitis seborea untuk tahun pertama, dalam beberapa kes, penyakit bayi boleh bertahan lebih lama. Jika penyakit ini tidak menyebabkan rasa yang tidak menyenangkan untuk bayi, anda tidak perlu menggunakan rawatan ini atau mana-mana kulit alahan ubat topikal tertentu. Walau bagaimanapun, anda perlu berbincang dengan doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan tambahan.

Kaki membengkok

Kebanyakan bayi kaki telah membengkok. Ini berlaku oleh dua sebab. Pertama, kanak-kanak membengkok kaki kanan apabila mereka dilahirkan. Kedua, kekejangan di rahim ibu sering membuat kaki bayimenekan bersama mengundur. Selepas berbulan-bulan dalam kedudukan yang menekan, kaki bayi anda akan bengkok atau berputar ke dalam. Pada bulan-bulan berikutnya, apabila kaki bayi anda bebas, mereka belajar untuk angkat kaki, merangkak, dan kemudian kembali, dan kaki mereka mula diluruskan.

Kebanyakan kaki bayi akan kembali ke keadaan normal tanpa rawatan. Anda hanya perlu memastikan bahawa tiada sebab lain boleh menjadikan kaki bayi bengkok. Berbincang dengan doktor semasa pemeriksaan. Anda juga perlu memberi perhatian kepada bayi anda dengan kerap untuk memeriksa perkembangan kaki bayi anda.

Pengecutan testis

Organ seks bayi anda biasanya mula berkembang semasa mengandung. Walaupun ovari selesai berkembang semasa kelahiran, testis/buah zakar akan selesai berkembang dengan menurun di pangkal pada bulan ini. Tetapi yang sebenarnya, terdapat kira-kira 3-4% kelahiran cukup bulan dan 30% bayi pra-matang dengan pengecutan buah zakar. Pergeseran zakar yang agak rumit adalah mudah bagi anda untuk menentukan buah zakar bayi yang telah menyusut atau tidak. Biasanya, buah zakar terkeluar dari badan apabila dia mengalami suhu yang melampau (ini adalah satu mekanisme untuk melindungi sperma apabila suhu terlalu tinggi), tetapi ia akan mengecut apabila suhu diturunkan perlahan-lahan (mekanisme ini membantu melindungi sperma apabila suhu terlalu rendah ). Sesetengah kanak-kanak lelaki mempunyai buah zakar yang amat sensitif dan sering terletak jauh di dalam badan. Kebanyakan buah zakar sebelah kiri biasanya lebih rendah daripada kanan dan ia membuatkan buah zakar yang betul kelihatan hilang. Oleh itu, anda hanya boleh mendiagnosis jika buah zakar bayi mengecut apabila satu atau kedua-dua buah zakar tidak kelihatan dalam skrotum/kantung walaupun anak anda mandi air suam.

Pengecutan testis tidak menyebabkan kesakitan atau penahanan kencing. Biasanya, ia akan meregang. Pada bayi berusia satu tahun, tiga hingga empat bayi daripada beribu bayi itu hidup dengan pengecutan buah zakar. Pembedahan boleh meletakkan buah zakar bayi kembali ke lokasi yang sesuai. Terapi hormon juga boleh merawat kes ini, tetapi kemungkinan kejayaan pendekatan ini tidak tinggi.

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan?

Here are some things you may be concerned about:

Percakapan bayi

Bayi masih tidak boleh bercakap atau menjawab anda pada masa ini. Walau bagaimanapun, anak anda akan belajar untuk bercakap lebih cepat dan lebih baik jika anda cuba bercakap dengan bayi anda dari awal. Jika mereka tidak pernah bercakap dengan orang lain, ini tidak boleh menjejaskan kemahiran bahasa tetapi juga boleh menyebabkan anak anda mengalami masalah pertumbuhan, bagaimanapun, kes ini sangat jarang berlaku. Anda boleh mengajar mereka untuk bercakap pada bila-bila masa di mana-mana sahaja, seperti semasa anda sedang berpelukan bayi, menenangkan bayi semasa menangis, memberitahu mereka bahawa: “Ia adalah masa untuk berjalan-jalan.” “Oh tidak, ada telefon sekarang” Apabila mereka mendengar anda bercakap dengan rang lain dan apabila anda bercakap dengan bayi anda, kemahiran bahasa bayi anda akan berkembangan dengan banyak.

Menyusukan pada satu puting

Jika anda biasa menyusu pada satu puting, seperti puting kiri, biarkan tangan kanan anda boleh digunakan untuk makan, memegang buku atau mendengar telefon anda atau menguruskan tugasan lain, payudara kanan anda akan terhad dalam saiz dan merembeskan susu. Satu lagi akan mempunyai banyak susu ibu kerana anda sering menyusukan pada puting berkenaan dari awal, ini akan membantu merangsang laktasi. Dalam kebanyakan kes, selepas penyusuan, dada ibu akan berada dalam keadaan yang satu sisi kecil dan satu lagi lebih besar (walaupun hanya anda boleh lihat). Walau bagaimanapun, yakinlah, perbezaan saiz akan bertambah baik selepas bercerai susu bayi anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan