backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan bayi minggu ke-10

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Jika bayi anda tidur sepanjang malam dan tidur mereka berterusan dari 5 hingga 6 jam, anda adalah salah satu daripada beberapa ibu bertuah. Kebanyakan bayi berusia 10 minggu sering bangun pada tengah malam. Tetapi, jika bayi anda tidak tidur sepanjang malam pada peringkat ini, bayi anda akan mempunyai jangka masa yang lebih lama tidur dan berjaga. Ini akan membantu anda tidur sekejap untuk menjaga kekuatan anda. Bayi anda mungkin mempunyai 2 hingga 4 tempoh tidur yang panjang dan berjaga selama lebih daripada 10 jam dalam masa sehari. Satu catatan ialah sama ada anak anda ialah berjaga malam atau bangun pagi, tabiat tidur akan kekal melalui zaman kanak-kanak daripada mereka.

Pada minggu kedua bulan kedua, mereka akan dapat:

 • bermain dengan bunyi yang menyeronokkan bukan hanya menangis;
 • Mampu untuk mengangkat kepala mereka kepada 45 darjah ketika berbaring.

Sokongan bayi anda.

Cara berkominukasi dengan bayi ada tidak tidak berkesudahan. Untuk menyokong perkembangan bayi anda, anda boleh cuba yang berikut sekarang atau pada bulan-bulan seterusnya:

 • Terangkan tindakan: Jangan bergerak tanpa memberitahu mereka. Anda boleh menceritakan proses dan menukar pakaian untuk mereka: “Sekarang, saya pakaikan lampin anda dan saya sedang membutang baju untuk anda”. Di dalam bilik mandi, anda perlu menjelaskan tentang sabun dan basuh, dan syampu yang membuat rambut mereka berkilau dan bersih. Ini akan membantu anda bercakap dan melatih mereka untuk mendengar apa yang anda katakan, kemudian bantu mereka mula menyedari dunia sekelilingnya.
 • Sediakan beberapa soalan: jangan dikira sehingga mereka dapat menjawab dan kemudian tanya bayi anda. Ini akan merangsang kemampuan mereka untuk belajar serta kesedaran bayi.
 • Mewujudkan peluang untuk bayi: Kajian menunjukkan bahawa bayi yang mempunyai ibu bapa bercakap dengan mereka lebih banyak akan belajar bercakap lebih awal. Hanya biarkan bayi anda tenang, berbisik atau tertawa dengan anda.
 • Tanya soalan mudah apabila bercakap dengan bayi anda.
 • Meningkatkan nada apabila bercakap.
 • Untuk perkembangan anak-anak anda, biarkan mereka terlibat dalam banyak perkara. Ambil perhatian bahawa perkara-perkara ini harus sesuai dengan usaha mereka.
 • Meniru: Anak-anak anda akan suka dipuji apabila mereka meniru anda.
 • Bersajak.
 • Membaca dengan kuat.
 • Menerima isyarat daripada bayi anda apabila bayi mula tidak memberi perhatian terhadap apa yang anda katakan, mereka sering menutup mata atau mengelak, menangis atau menjengkelkan. Dalam erti kata lain, bayi menunjukkan bahawa mereka tidak mahu mendengar lagi. Maka anda perlu memberi mereka rehat.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Setiap doktor mempunyai cara tersendiri untuk memeriksa kesihatan bayi anda. Ujian fizikal secara keseluruhan, serta bilangan dan jenis teknik penilaian dan prosedur untuk pelaksanaan akan berbeza-beza mengikut keperluan individu kanak-kanak. Tetapi anda boleh berunding dengan doktor tentang masalah ini selepas bayi diperiksa:

 • Beritahu doktor mengenai aktiviti bayi anda dan kehidupan keluarga, makan mereka, tidur, dan perkembangan bayi, juga penjagaan bayi jika anda berniat untuk kembali bekerja.
 • Tanya doktor anda jika anda mempunyai kebimbangan tentangpenyusuan anak anda apabila anda akan kembali bekerja dan apa-apa kebimbangan mengenai kesihatan atau tingkah laku bayi.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu:

Refluks

 • Apakah refluks?

Refluks adalah apabila makanan dan asid bergerak kembali ke dalam kerongkong dari perut. Bayi anda boleh menyembur sedikit susu atau muntah selepas makan. Ini adalah sangat biasa bagi semua bayi. Satu kajian dianggarkan 50% daripada bayi muntah setiap hari. Sebahagian besar daripada keadaan ini hanya berlaku dalam masa yang singkat dan ia tidak memudaratkan bayi anda. Walau bagaimanapun, jika anak-anak anda jika anak-anak anda membuang banyak susu pada hari yang sama atau muntah beberapa kali sehari, mereka mungkin mengalami refluks gastrik.

Reflux boleh dikaitkan dengan memanjangkan kerengsaan dan sakit apabila makan. Dalam kes-kes yang serius, mereka akan batuk atau berat badan yang tidak cukup.

 • Mengapa bayi anda mempunyai refluks?

Punca utama ialah refluks esophageal sphincter (jenis otot yang menghubungkan tekak ke perut) bayi adalah terlalu lemah. Kebanyakan kanak-kanak yang dilahirkan dengan sfinkter esophageal yang lebih rendah yang mana agak cair. Kerana penyambung yang longgar ini, makanan tidak boleh kekal di dalam perut. Jika bayi anda menelan udara terlalu banyak dan makan terlalu banyak, mereka mungkin juga mempunyai refluks.

 • Bagaimana untuk diagnosis refluks?

Bayi anda juga akan menerima ujian tambahan dengan kit ujian pH. Kaedah ini akan dimasukkan ke dalam esofagus ada untuk mengukur refluks dan keasidan. Beberapa cara lain untuk menyemak refluks bayi termasuk X-ray dan saluran gastrousus endoskopik dengan menggunakan kamera yang dipasang tiub dan meletakkannya di dalam saluran pencernaan bayi untuk menyemak dan meletakkan sampel eksperimen.

 • Bagaimana untuk merawat refluks?

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak refluks secara spontan sebelum mencecah umur 1 tahun sejak sfinkter beliau telah menjadi lebih kuat. Jika bayi anda yang diberi susu formula, doktor mungkin mencadangkan anda untuk menukar kepada susu soya atau lain-lain jenis susu yang lebih kurang hypoallergenic. Anda harus cuba untuk pisahkan makanan dan penyusuan beberapa kali untuk mengelakkan perut bayi daripada menjadi sentiasa penuh. Beberapa kajian menunjukkan bahawa menambah bijirin beras ke dalam susu ibu atau formula untuk membuat susu pekat boleh meningkatkan beberapa gejala refluks.

Anda juga boleh memegang tegak bayi anda semasa dan selepas makan, dengan kepalanya dipegang tinggi kira-kira 30 darjah untuk mengelakkan refluks susu. Walaupun bayi anda kerap sendawa, kaedah ini juga boleh membantu melegakan simptom refluks. Doktor mungkin menetapkan ubat yang membantu mengurangkan keasidan dalam perut atau asid penghalang untuk bayi minum setiap hari. Ubat-ubatan ini adalah sama dengan ubat-ubatan yang dewasa dengan penggunaan pedih ulu hati (bagaimanapun anda tidak boleh memberikan anak anda minum ubat tanpa kebenaran doktor sahaja).

Roll and Flip

Bayi anda belajar untuk roll dan flip. Pada usia ini, bayi boleh flip dari baringan di satu sisi kepada baringan semula dan sebaliknya. Mereka mestilah berusia lebih daripada satu bulan,  bayi yang baru boleh menggulung ke dalam gulungan yang sempurna kerana bayi perlu mempunyai leher yang lebih kuat dan otot lengan kuat untuk melakukan ini dengan baik

Apabila anak anda adalah lebih aktif, yang bermaksud anda mesti menggunakan satu tangan untuk memegang bayi semasa menukar lampin. Anda tidak sepatutnya membiarkan bayi anda berbaring di atas katil atau di mana yang terlalu tinggi dan jauh dari lantai tanpa pengawasan bayi kerana sekarang mereka dapat bergerak dan boleh jatuh dengan mudah.

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin bimbang:

Air liur meleleh

kelenjar liur bayi mula beroperasi dari dalam kandungan lagi. Tetapi anda mungkin perasan bahawa bayi boleh mula meleleh air liur sepanjang tempoh ini. Ini kerana bayi meletakkan segala-galanya di dalam mulutnya, jadi jumlah air liur yang dirembeskan akan menjadi lebih daripada jumlah jumlah air liur bayi anda boleh menelan.

Walau bagaimanapun anda perlu tahu bahawa air liur meleleh tidak bermakna bayi anda tumbuh gigi. Gigi bayi anda tidak akan tumbuh dan anda masih perlu menunggu sekurang-kurangnya dua minggu selepas gigi pertama bayi mula bercambah. Kebanyakan bayi tumbuh gigi pertama kira-kira 4-7 bulan. Jika perkembangan anak awal, salah satu daripada dua gigi rahang akan tumbuh apabila mereka berusia 3 bulan. (Dan terdapat kes-kes yang jarang berlaku apabila bayi mempunyai gigi ketika mereka dilahirkan.)

Ramai ibu bapa membiarkan bayi memakai bibs dari sekarang untuk menghalang air liur meleleh. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat untuk membukanya apabila mereka tidur untuk mengelakkan tercekik bayi.

Cooed

Pada nafas pertama, bunyi ventrilokisme yang bersuara atau mendidih seolah-olah semata-mata rawak, maka anda akan mula perasan bunyi ini muncul apabila anda berbual dengan bayi anda, apabila mereka melihat diri mereka di cermin atau walaupun mereka melihat itik hiasan yang dipasang dalam buaian. Latihan vokal biasanya lebih mudah jika anda dan bayi teruja.

Dalam proses ini, anak anda juga akan menguji dan menemui gabungan aktif tekak, lidah dan mulut untuk membuat bunyi. Bagi ibu bapa, berdekut adalah audio pertama bayi selepas menangis. Dan itu hanya permulaan. Dalam masa beberapa minggu untuk beberapa bulan, mereka akan mula ketawa dengan kuat (biasanya kira-kira tiga setengah bulan), atau menjerit (ketika beliau empat setengah bulan) dan membuat bunyi lain.

Anak anda mungkin mengucapkan konsonan pada peringkat yang berlainan: sesetengah bayi boleh menyebut konsonan apabila mereka berusia tiga bulan, kanak-kanak yang lain perlu menunggu sehingga lima atau enam bulan. Apabila bayi mula cuba untuk menyebut konsonan, bayi anda mengeluarkan bunyi pada masa yang sama dari satu atau dua konsonan dan mengulangi chords sama (tiga, terminal atau kulit) banyak kali. Pada minggu depan, mereka boleh bergerak ke kord baru dan seolah-olah lupa kord asal. Malah, mereka lupa kerana kemampuan mereka untuk menumpukan perhatian adalah terhad, jadi anak anda biasanya hanya melakukan satu kerja pada satu masa sahaja.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan