home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkah Saya Menyusukan Anak Jika Dibius untuk Prosedur Gigi?

Bolehkah Saya Menyusukan Anak Jika Dibius untuk Prosedur Gigi?

Anestesia atau ubat bius adalah selamat untuk hampir semua orang. Tetapi bagi sesetengah orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, adalah penting untuk mengetahui kesan anestesia, terutamanya wanita yang menyusukan anak. Ini disebabkan penggunaan anestesia atau ubat bius pada masa ini perlu mengambil kira keperluan dan keselamatan ibu dan bayi.

Seperti wanita lain, wanita yang menyusukan anak mungkin mengalami masalah pergigian yang memerlukan anestesia. Jenis-jenis anestesia yang boleh digunakan dalam pergigian adalah setempat dan umum. Setiap jenis mempunyai cirinya sendiri. Ciri-ciri ini boleh menentukan sama ada prosedur tersebut selamat untuk wanita menyusukan anak.

Anestesia setempat

Tiada bukti bahawa anestesia setempat boleh memberi kesan kepada ibu dan anak. Anestesia setempat berfungsi dengan menjadikan kawasan sekitar gigi menjadi kebas dan menyekat rasa sakit. Ubat-ubatan ini tidak akan melepasi ke susu ibu dan membahayakan bayi atau ibu semasa berada dalam tubuh si ibu. Walau bagaimanapun, doktor gigi kadangkala mungkin menambah adrenalin kepada ubat-ubatan bius untuk mengelakkan pendarahan. Kombinasi ini boleh menjadikan beberapa kanak-kanak yang sensitif mengalami masalah seperti resah gelisah atau mudah marah.

Anestesia umum

Tidak perlu berhenti menyusu selepas penggunaan anestesia umum. Ubat-ubatan yang digunakan sebagai anestesia umum akan berada dalam badan untuk masa yang singkat. Apabila wanita tersebut telah sedar, kebanyakan ubat-ubatan ini telah tersingkir. Semasa dan mungkin 24 jam selepas prosedur, si ibu perlu meminta seseorang untuk menjaga bayi. Ini kerana sisa ubat bius dalam tubuhnya boleh membuatnya merasa letih.

Kajian telah menunjukkan bahawa anestesia gigi adalah selamat untuk hampir semua orang, termasuklah wanita menyusukan anak. Pun begitu, anda dinasihatkan untuk bertanya kepada doktor gigi anda untuk mengetahui dan mengurangkan sebarang risiko komplikasi terhadap anda dan anak anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The breastfeeding network. 2014. Dental Treatment and Breastfeeding Mothers.

Giuliani M, Grossi GB, Pileri M, Lajolo C, Casparrini G. Could local anesthesia while breast-feeding be harmful to infants?. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2001 Feb;32(2):142-4.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 12/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x