backup og meta

5 Tip Menyusu Badan di Tempat Awam

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 09/05/2022

  5 Tip Menyusu Badan di Tempat Awam

  Ramai ibu sudah menyusukan bayi secara sempurna. Namun, menyusukan bayi di tempat awam sudah pasti ada mata-mata yang sedang memerhatikan anda. Keadaan ini mungkin menyebabkan anda berasa tidak selesa dan menganggu proses penyusuan bayi anda. Tip ini mungkin dapat membantu anda.

  1. Berlatih dihadapan cermin di rumah

  Jika anda mengambil berat tentang menampakkan banyak kulit, ini mungkin akan meyakinkan anda bahawa ia tidak mungkin menjadi masalah. Menyusukan bayi merangkumi payudara anda dengan lebih cekap. Anda boleh cuba menyusu dalam pakaian yang berbeza untuk melihat mana yang berfungsi untuk anda dan bayi.

  2. Pilih pakaian yang selesa

  Anda boleh membeli atau menjahit pakaian menyusu khas yang mempunyai bukaan tersembunyi bagi penyusuan lebih mudah. T-shirt longgar sering menjadi pilihan yang baik dalam situasi kasual, kerana anda hanya boleh mengangkat baju di satu sisi untuk memberi menyusukan bayi. Jika ia longgar, kain tambahan akan meliputi kebanyakan perut dan payudara anda. Selain itu anda juga boleh memakai kemeja-T yang terdapat butang dibahagian depan.

  3. Pilih pakaian dalam (bra) yang sesuai

  Sekarang ianya lebih mudah kerana terdapat pelbagai jenis bra khas bagi ibu menyusu. Penggunaan bra ini adalah lebih mudah dan sangat membantu anda menyusu bayi dengan sempurna berbanding sebelum ini yang mungkin agak sukar untuk anda.

  4. Sediakan penutup

  Sekiranya anda merasa tidak selesa menyusukan bayi, anda mungkin mahu mencuba melindungi bayi dan payudara anda dengan selimut. Tetapi pastikan anda berlatih di rumah terlebih dahulu kerana kebanyakan bayi tidak suka mempunyai selimut di atas kepalanya semasa menyusu dan akan menariknya.

  5. Senyum

  Sekiranya anda melihat seseorang yang melirik ke arah anda semasa menyusu bayi anda, walaupun mereka mungkin terkejut atau kelihatan terkejut, berikan senyuman kepada mereka. Anda tahu bahawa anda melakukan sesuatu yang sangat penting untuk anak anda, dan itulah yang baik. Jika anda menunjukkan keyakinan anda dengan senyuman yang mesra, anda boleh meredakan keadaan yang kurang selesa.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 09/05/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan