backup og meta

5 Mitos Penyusuan dan Kebenarannya!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

5 Mitos Penyusuan dan Kebenarannya!

Terdapat pelbagai mitos mengenai penyusuan di sekeliling anda yang mana sukar untuk anda mengetahui sama ada ianya betul atau sebaliknya. Bagi membantu anda mengatasinya, berikut adalah kebenaran di sebalik beberapa mitos yang paling biasa.

1. Payudara kecil tidak menghasilkan susu yang cukup untuk bayi

Kebenarannya: Saiz bukan isunya!

Tisu payudara yang anda perlukan untuk menyusukan bayi berkembang sebagai tindak balas kehamilan tanpa mengira saiz payudara anda, kata Judith Lauwers, IBCLC, jurucakap Persatuan Perunding Laktasi Antarabangsa.

Ia adalah tisu berfungsi dan bukannya tisu lemak yang bertanggungjawab bagi saiz payudara yang terdapat saluran susu. Oleh itu, yakinlah sama ada saiz payudara anda A atau D, ia mampu memberikan bayi anda susu yang dia perlukan.

2. Jika beri penyusuan botol bayi akan menolak payudara

Kebenarannya: Kebanyakan bayi beralih antara payudara dan botol tanpa masalah.

Selagi anda menunggu sehingga bayi anda menguasai penyusuan (biasanya kira-kira enam minggu) sebelum anda memberikannya susu botol, dia sepatutnya beralih balik dan sebagainya,” kata Haldeman. Walau bagaimanapun, dia menyatakan bahawa wanita yang mengehadkan bayi mereka untuk satu botol setiap hari cenderung kurang sukar.

3. Bayi menyusu tidak akan tidur sepanjang malam sehingga dia mula makan pepejal.

Kebenaran: Bayi akan tidur sepanjang malam apabila dia sudah bersedia.

Dan itu bergantung pada beberapa faktor, seperti saiz, keperibadian dan pola tidurnya. Yang mengatakan, bayi yang menyusu perlu diberi susu lebih kerap daripada bayi diberi susu formula pada awal bulan kerana susu ibu dicerna dengan lebih cepat daripada formula. Menurut Lauwer, dia tidak akan mengesyorkan pemberian formula atau makan makanan pepejal sebelum dia bersedia untuk tidur. Selagi bayi anda cukup makan, dia akan tidur selagi dia mahu tidur.

4. Penyusuan adalah kawalan kelahiran yang boleh dipercayai.

Kebenaran: Jika anda tidak bersedia untuk hamil lagi, jangan bergantung pada penyusuan untuk kawalan kelahiran.

Walau bagaimanapun, jika anda menyusu secara eksklusif (dan itu bermakna kerap, siang dan malam), jika bayi anda adalah lebih muda dari 6 bulan dan jika haid anda tiada, kaedah amenorea yang dipanggil laktasi boleh menjadi 98 peratus berkesan dalam mencegah kehamilan. Menurut Lauwers, jika tiga kriteria tersebut tidak dipenuhi, atau jika anda membiarkan bayi anda menggunakan puting (yang boleh membuat bayi mengisap kurang kerap atau kurang kuat ketika pada payudara, sebaliknya mempengaruhi produksi hormon anda), menyusukan harus tidak digunakan sebagai kontrasepsi.

5. Penyusuan lebih daripada satu tahun sukar melepaskannya

Kebenaran: Tidak ada bukti bahawa penyusuan selama lebih dari satu tahun akan lebih menyukarkan jika anda ingin berpisah susu lebih awal.

Menurut Lauwers, bayi adalah individu dan ada yang hanya ingin menyusu lebih lama daripada yang lain. Sesetengah kanak-kanak menghentikannya pada umur sekitar 1 tahun, sementara yang lain sehingga berumur 2 tahun.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan