Adakah Bayi Kembar Anda Serupa?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 17/01/2023

  Adakah Bayi Kembar Anda Serupa?

  Adalah penting untuk mengenal pasti jenis kembar yang akan anda lahirkan kerana ia bukan sahaja dapat menjawab rasa ingin tahu anda tetapi juga membantu anda memahami perkembangan bayi dan tingkah laku sosial bayi anda. Dalam beberapa penyakit, mengetahui sama ada bayi kembar anda serupa dapat membantu menentukan risiko penyakit keturunan atau menilai kemungkinan pemindahan organ.

  Berikut adalah beberapa fakta asas:

  – Kembar serupa (kembar monozigotik) berkembang dari satu telur yang disenyawakan yang berpecah menjadi dua.

  – Kembar tidak serupa (kembar fraternal atau dizigotik) berkembang secara berasingan daripada dua telur yang disenyawakan oleh dua sperma yang berbeza.

  Di dalam rahim, bayi dikelilingi oleh dua membran – membran dalaman dan membran luar. Dengan melihat membran ini, doktor boleh mengetahui sama ada kembar anda adalah serupa atau tidak.

  Bagaimana anda tahu jika bayi kembar anda adalah serupa?

  Tahap pra-kelahiran

  • Melihat jantina: Kembar monozigotik selalu mempunyai jantina yang sama, kecuali dalam kes yang jarang berlaku.
  • Periksa jenis darah: Sekali lagi, kembar serupa besar kemungkinan mempunyai jenis darah yang sama. Sementara kembar tidak serupa mungkin mempunyai jenis darah yang berbeza dalam beberapa kes.
  • Bilangan plasenta semasa kehamilan: Pemeriksaan ultrabunyi atau analisis selepas kelahiran mungkin membawa beberapa maklumat mengenai hal ini. Plasenta tunggal dan dikongsi mungkin bermakna bahawa bayi kembar anda adalah sama. Sekiranya terdapat dua plasenta atau dua plasenta menyatu, kesimpulannya tidak pasti.
  • Diagnosis TTS : TTTS (Twin to Twin Transfusion Syndrome) boleh berlaku kepada kembar serupa yang berkongsi sambungan peredaran darah di plasenta. Bayi yang didiagnosis dengan TTTS kemungkinan besar monozigotik, atau dengan kata lain, serupa.
  • Pengenalpastian monoamniotik: Hanya kembar monozigotik yang berkembang dalam satu amnion (ketuban) bersama. Oleh itu, jika kembar anda berada dalam satu kantung amnion, mereka besar kemungkinan kembar serupa.
  • Dalam kes persenyawaan in vitro: Jika hanya satu embrio yang dipindahkan ke dalam rahim tetapi dua embrio yang menempel pada rahim, maka ini mungkin menunjukkan kembar serupa.
  • Ujian pranatal: Kaedah ini menyediakan sampel DNA untuk dibandingkan daripada setiap kembar anda. Amniosentesis dapat membantu anda menentukan sama ada kembar anda serupa atau tidak.

  Tahap selepas lahir

  Menentukan sama ada bayi kembar anda sebelum kelahiran kadangkala memberikan keputusan tidak meyakinkan. Oleh itu, anda hanya akan tahu dengan pasti selepas anda melahirkan si kembar. Pemeriksaan plasenta boleh menentukannya. Semasa proses perkembangan mereka, si kembar mungkin menunjukkan tanda-tanda yang boleh menunjukkan identiti mereka, sama ada warna mata, warna dan tekstur rambut, bentuk kaki mereka, tangan dan telinga atau waktu keluar gigi yang sama tepat. Satu lagi cara adalah dengan menggunakan hasil yang terbukti secara saintifik, iaitu DNA. Semasa peperiksaan, anda hanya perlu menyapu sapu kapas ke dalam mulut bayi kembar anda. Kaedah ini berkesan namun agak mahal.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 17/01/2023

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan