backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Pening semasa Hamil: Ini 3 Perkara yang Anda Perlu Tahu

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 30/11/2021

Pening semasa Hamil: Ini 3 Perkara yang Anda Perlu Tahu

Pening adalah masalah lazim yang berlaku kepada ibu hamil. Pening boleh berlaku pada bila-bila masa semasa tempoh kehamilan. Jika anda mengalami rasa pening semasa hamil, teruskan membaca artikel ini.

Apa yang menyebabkan rasa pening semasa hamil?

Semasa anda hamil, hormon dalam tubuh anda akan berubah. Perubahan dalam paras hormon boleh membawa kepada perubahan dalam saluran darah. Saluran darah yang meningkat akan menggalakkan aliran darah kepada bayi anda, tetapi mengurangkan aliran darah kembali kepada anda. Malahan, tekanan darah anda juga akan semakin rendah. Jadi, darah yang mengalir ke otak anda akan berkurangan, justeru anda mengalami pening.

Pening juga boleh terjadi disebabkan perubahan dalam sistem kardiovaskular. Denyutan jantung anda akan jadi laju, menyebabkan amaun darah dalam tubuh anda meningkat. Penyebab lain ialah paras gula darah rendah. Tubuh anda perlu menukar metabolismanya. Pening juga boleh berlaku disebabkan oleh tumbesaran uterus anda. Rahim yang semakin membesar meletakkan lebih tekanan pada saluran darah ibu hamil.

Bagaimana untuk mengelakkan pening semasa hamil?

Bagi mengurangkan rasa pening semasa hamil, anda boleh cuba cara di bawah:

−Berbaring. Dengan berbaring mengiring, anda boleh meningkatkan aliran darah ke otak anda. Cara ini boleh mengurangkan masalah pening dan mengelakkan anda pitam. Bagi mengekalkan posisi tidur, anda boleh letakkan satu bantal di belakang badan anda dan satu lagi bantal di bawah pinggul anda. Berbaring terlentang boleh membuatkan keadaan lebih teruk.

−Makan lebih kerap. Anda disarankan untuk mengambil sedikit makanan pada setiap kali hidangan di siang hari supaya tubuh anda sentiasa ada tenaga.

−Jangan berdiri terlalu lama. Ini boleh mengurangkan peredaran darah anda. Jika anda perlu berdiri, cubalah untuk menggerakkan badan anda sedikit.

−Jangan duduk atau berdiri terlalu cepat. Darah boleh terhimpun dalam kaki anda, sementara darah boleh menjadi kurang dalam otak anda. Jadi, anda mungkin akan mengalami pening. Semasa anda berbaring, anda perlu bangun perlahan-lahan untuk duduk. Kemudian, selepas beberapa minit, anda boleh bangun perlahan-lahan daripada posisi duduk anda.

−Jangan mandi air panas atau berendam air panas. Ini kerana ia boleh meningkatkan saiz saluran darah anda.

Bila perlu berjumpa doktor?

Pening boleh dikurangkan dengan melakukan beberapa tips. Bagaimanapun, hubungi doktor anda jika anda melihat tanda-tanda tidak normal pada tubuh anda seperti pendarahan faraj, sakit pada bahagian abdomen, hilang penglihatan, sakit kepala, ataupun simptom lain.

Pening semasa hamil boleh menyebabkan anda rasa hendak pitam dan membuatkan anda tidak selesa. Ini adalah keadaan yang biasa dan boleh diatasi dengan perubahan yang mudah dalam gaya hidup anda. Bagaimanapun, anda perlu berjumpa dengan doktor jika masalah ini menjadi semakin teruk.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 30/11/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan