home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Minggu 24

Perkembangan bayi|Perubahan hidup & tubuh badan|Pertemuan dengan doktor|Kesihatan & keselamatan|Gambaran Janin Minggu ke-24
Minggu 24

Perkembangan bayi

Perkembangan bayi dalam kandungan

Pada waktu ini bayi anda seperti saiz jagung, dengan kepanjangan hampir sekaki dan berat sekitar 113 g berbanding minggu lepas.

Bayi anda masih menerima oksigen melalui plasenta. Tetapi, apabila dilahirkan, paru-parunya akan mula berfungsi dan dipenuhi oksigen. Bagi menyediakan diri untuk fungsi tersebut, bayi anda akan menghasilkan surfaktan. Surfaktan adalah bahan yang membolehkan kantung udara dalam paru-paru berfungsi tanpa kebocoran dan terkumpul bersama sewaktu kita mengeluarkan nafas dan membolehkan kita bernafas dengan betul.

Disebabkan bahagian dalam telinga bayi anda- yang berfungsi mengawal kestabilan badan kini telah terbentuk sepenuhnya, bayi anda mungkin dapat mengetahui jika dia terbalik atau tegak sewaktu terapung dan bergerak dalam air ketuban.

Perubahan hidup & tubuh badan

Bagaimanakah perubahan badan saya?

Ujian saringan glukos biasanya dilakukan daripada minggu ke-24 hingga minggu ke-28. Ujian ini membantu doktor anda mengetahui jika anda menghidap diabetes gestasi atau tidak. Ini ialah sejenis diabetes yang berlaku sewaktu kehamilan dan boleh menyebabkan masalah dalam bayi seperti hipoglisemia. Diabetes gestasi boleh meningkatkan keperluan menjalani pembedahan Caeseraean disebabkan ia boleh menyebabkan bayi dalam kandungan besar.

Sewaktu ujian glukos, anda mungkin perlu menjalani ujian tambahan seperti ujian darah. Jika gula dalam darah anda terlalu tinggi, anda akan perlu menjalani lebih banyak ujian dan doktor akan membincangkannya dengan anda. Diabetes gestasi selalunya dapat dikawal dengan diet yang terancang, senaman yang kerap dan kadangkala ubat seperti insulin setiap hari.

Apakah yang perlu saya beri perhatian?

Perut anda mungkin akan mengalami kegatalan. Ini disebabkan dengan pembesaran perut anda, kulit akan mengembang dan lebih banyak kelembapan yang akan hilang, menyebabkan kegatalan dan rasa tidak selesa. Cuba untuk tidak menggaru perut anda kerana ini boleh membuatkan anda berasa lebih gatal dan menyebabkan keradangan kulit. Pelembap boleh mengurangkan kegatalan untuk sementara waktu, jadi sapukan pelembap dengan kerap. Losyen anti kegatalan seperti calamine atau mandian susu oat dapat melegakan kegatalan tersebut. Bagaimanapun, jika masalah anda bukan disebabkan kulit kering atau kulit sensitif atau ruam pada perut, temui doktor anda untuk diperiksa dengan lebih teliti.

Pertemuan dengan doktor

Apa yang harus saya maklumkan pada doktor?

Pada waktu ini uterus anda mungkin akan mula berlatih untuk kelahiran. Anda akan mengalami kontraksi yang dipanggil Braxton Hicks. Ia tidak menyakitkan dan seperti rasa tekanan berdekatan bahagian atas uterus atau bahagian bawah abdomen. Kontraksi Braxton Hicks juga dikenali sebagai kelahiran palsu kerana berbeza daripada kontraksi kelahiran sebenar. Kontraksi Braxton Hicks berlaku pada jarak tetap tetapi dengan intensiti yang berlainan. Semasa melahirkan anak, kontraksi sering berlaku dengan tempoh masa yang lebih lama, lebih kuat dan lebih rapat. Oleh itu, mudah untuk terkeliru antara kontraksi Braxton Hicks dan kontraksi kelahiran yang sebenar. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kontraksi ini yang membuat anda khuatir, terutamanya jika mereka menjadi sakit atau kekejangan lebih daripada 6 kali dalam satu jam. Perbezaan terbesar antara kontraksi kelahiran dan Braxton Hicks adalah kesan pada serviks anda. Dengan kontraksi Braxton Hicks, serviks anda tidak akan berubah sedangkan dalam kontraksi sebenar, serviks mula dibuka. Anda mungkin perlu berunding dengan pakar perubatan untuk menentukan kontraksi yang sebenar.

Apakah ujian yang perlu saya tahu?

Mulai sekarang, anda akan terbiasa menemui doktor. Anda boleh menjangkakan bahawa doktor akan memeriksa beberapa perkara tersebut, bergantung kepada keperluan:

  • Ukuran berat badan dan tekanan darah;
  • Ujian air kencing untuk glukos dan protein;
  • Pemeriksaan degupan jantung janin;
  • Ukuran saiz rahim melalui pemeriksaan luar untuk dibandingkan dengan waktu kelahiran;
  • Ketinggian fundus (bahagian atas rahim);
  • Pemeriksaan bengkak tangan dan kaki, pemeriksaan vena varikos pada kaki;
  • Simptom atau tanda yang tidak normal;
  • Sediakan senarai soalan atau isu yang anda mahu bincangkan dengan doktor anda.

Kesihatan & keselamatan

Apakah yang perlu saya tahu untuk kesihatan dan keselamatan semasa hamil?

Anda boleh menggunakan ubat bebas asid selagi anda tidak mengambil lebih daripada dos yang disyorkan pada label, yang tidak akan menyebabkan sebarang masalah yang serius. Jika anda minum terlalu banyak antagonis asid, anda akan mengalami sembelit, tetapi ini tidak akan menjejaskan janin anda.

Sekiranya anda bercadang untuk melakukan pelilinan (waxing) muka atau badan, sila tangguhkannya semasa mengandung. Walaupun tidak ada bukti ini akan meningkatkan risiko kecacatan pada anak-anak, tetapi anda dapat mengurangkan risiko dengan mencuci kulit dengan air dingin sebelum melilin (mengecilkan liang-liang), dan mengehadkan waktu produk diletakkan pada kulit anda.

Gambaran Janin Minggu ke-24

Jadi bagaimanakah pertumbuhan janin anda minggu depan?

Hello Health Group tidak memberikan sebarang khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Poppy seed to pumpkin: How big is your baby?
http://www.babycenter.com/slideshow-baby-size. Accessed March 30, 2015.
Pregnancy calendar week 24. http://kidshealth.org/parent/pregnancy_center/pregnancy_calendar/week24.html. Accessed March 30, 2015.
Your pregnancy: 24 weeks. http://www.babycenter.com/6_your-pregnancy-24-weeks_1113.bc. Accessed March 30, 2015.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 02/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor