backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tips untuk Ibu Berkerjaya: Bekerja semasa Hamil

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 12/05/2022

Tips untuk Ibu Berkerjaya: Bekerja semasa Hamil

Kebanyakan wanita mampu untuk bekerja semasa hamil. Walau bagaimanapun, kehamilan kadangkala memberikan cabaran-cabaran yang tertentu di tempat kerja. Antaranya: 

Melegakan alahan mengandung (morning sickness)

Loya dan muntah, dikenali sebagai morning sickness, boleh berlaku bila-bila masa sahaja. Untuk memberi keselesaan kepada anda semasa bekerja, adalah bagus untuk anda menjauhi perkara yang boleh mencetuskan masalah ini dan membawa bekalan snek kegemaran anda ke tempat kerja. Teh halia juga boleh menjadi penyelamat.

Tangani keletihan

Letih boleh menjadi tanda anemia kekurangan zat besi. Beberapa perubahan pada pemakanan anda mungkin boleh membantu seperti mengambil daging merah, daging ayam, makanan laut, sayuran berdaun hijau, bijirin mengandungi zat besi, dan kekacang. Agak sukar untuk tidur sebentar semasa waktu bekerja. Tetapi anda masih boleh bangun dan bergerak di kawasan sekeliling buat seketika. Ini akan membantu mengembalikan tenaga anda. Amat penting juga untuk ibu hamil kekal hidrasi. Sentiasa membawa sebotol air di sisi anda dan minum sepanjang hari. Selepas hari bekerja yang panjang, menyambung melakukan kerja rumah adalah sangat memberi tekanan. Anda boleh mengambil kira berbelanja secara atas talian dan mengupah seseorang untuk membantu anda membersihkan rumah. Bersenam dan masuk tidur awal boleh meningkatkan semula tenaga anda. Apabila anda tidur, cuba untuk berbaring mengiring ke sebelah kiri untuk memaksimakan pengaliran darah kepada bayi anda dan mengurangkan bengkak. Masih berasa tidak selesa? Letak bantal antara kedua kaki anda dan juga di bawah perut.

Kawal tekanan anda

Buat senarai perkara yang perlu anda lakukan seharian dan susun tugasan anda mengikut keutamaan. Fikirkan jika ada tugasan yang boleh anda serahkan kepada orang lain atau tidak perlu melakukannya langsung. Sila bercakap dengan ahli keluarga anda atau orang yang anda percayai tentang perkara yang merisaukan anda. Latih diri melakukan teknik menenangkan diri seperti bernafas dengan perlahan atau bayangkan anda berada di tempat yang tenang. Anda juga boleh mencuba kelas yoga, tetapi ingat, anda perlu membuat pemeriksaan dengan doktor anda terlebih dahulu, untuk memastikan semua selamat.

Memastikan keselamatan di tempat kerja

Beberapa keadaan semasa bekerja adalah tidak selamat untuk seorang wanita hamil. Beberapa perkara boleh meningkatkan risiko komplikasi kandungan anda, seperti:

  • Pendedahan kepada toksik kimia
  • Berdiri lama
  • Bunyi bising melampau
  • Mengangkat benda berat, memanjat
  • Getaran berat, seperti dari mesin yang besar
  • Suhu yang melampau

Jika keadaan pekerjaan anda merisaukan anda, berbincanglah dengan doktor. Doktor boleh membantu memutuskan jika anda perlu melakukan sebarang langkah berjaga-jaga atau mengubahsuai cara kerja anda sepanjang tempoh kehamilan. Jika tiada yang mampu anda lakukan tentang keadaan pekerjaan anda, mungkin anda perlu mempertimbangkan untuk berhenti kerja demi kesejahteraan bayi anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 12/05/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan