backup og meta

Merancang Cuti Bersalin, 7 Perkara Penting Buat Wanita Hamil Berkerjaya - WAJIB Tahu!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 01/07/2020

  Merancang Cuti Bersalin, 7 Perkara Penting Buat Wanita Hamil Berkerjaya - WAJIB Tahu!

  Jika anda adalah wanita hamil yang berkerjaya, perkara paling penting yang perlu anda ketahui adalah untuk merancang cuti bersalin dengan sebaiknya sebagai 1 persediaan sebelum bercuti.

  Persediaan sebelum bercuti

  Sebagai wanita yang bekerja, selain dibelenggu tekanan daripada proses kehamilan dan perancangan menerima cahaya mata, anda perlu memikirkan tentang persediaan sebelum bercuti untuk melahirkan anak.

  Mustahil anda boleh membiarkan tugasan dan tanggungjawab anda begitu sahaja, bukan?

  Pastinya anda perlu mendapatkan pertolongan seseorang bagi menggalas tanggungjawab tersebut sepanjang ketiadaan anda. Jadi sebab itu pentingnya untuk merancang cuti bersalin!

  Apa itu cuti bersalin?

  Cuti bersalin atau maternity leave dirujuk sebagai 1 tempoh bercuti seorang ibu baharu daripada sebarang tanggungjawab melibatkan pekerjaan selepas melahirkan anak. Cuti bersalin merupakan antara kebajikan yang diberikan daripada syarikat. Ia termasuk:

  • Cuti sakit
  • Cuti tahunan
  • Cuti tidak berbayar dan sebagainya

  Ia adalah berbeza bagi setiap syarikat. Oleh sebab itu penting untuk anda menyemak kontrak kerja atau bercakap dengan pihak sumber manusia di syarikat anda untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang cuti bersalin

  Kenapa perlu merancang cuti bersalin?

  persediaan sebelum bercuti

  Tujuan utama merancang cuti bersalin adalah bagi memastikan kelancaran tugasan kerja di pejabat semasa ketiadaan anda.

  Walau bagaimanapun, dalam masa yang sama perancangan untuk bercuti ini turut bertujuan untuk mengelakkan wujudnya sebarang isu kewangan.

  Ini kerana jika anda adalah pekerja syarikat awam, anda mungkin akan diberikan cuti bersalin 3 bulan yang tetap dibayar gajinya. Tetapi bagi kebanyakan syarikat swasta, cuti bersalin bergaji yang diberikan hanyalah 2 bulan sahaja.

  Jadi disebabkan itu, terdapat kemungkinan untuk timbul isu berkaitan kewangan. Ini bermakna perancangan yang baik adalah sangat diperlukan ketika merancang cuti bersalin anda, okay? 

  7 cara merancang cuti bersalin

  Jangan risau, tidak sukar sebenarnya untuk melakukan persediaan sebelum bercuti. Berikut adalah 7 cara yang perlu anda ikuti, iaitu:

  1. Tahu hak anda

  Jika sebelum ini anda tidak pernah menyemak polisi syarikat berkenaan hak bercuti bersalin, mungkin sudah tiba masanya untuk anda mula membacanya.

  Jangan lupa juga untuk membaca Akta Kerja 1955, okay?

  1. Rujuk kepada pakar

  Sekiranya perlu, anda boleh bertanya dan merujuk kepada rakan sekerja yang dipercayai dan pernah melalui situasi yang sama.

  Tanyakan bagaimana pihak atasan menerima keputusan mengenai perancangan cuti bersalin yang dilakukan, bagaimana layanan yang diterima dan sebarang info yang mungkin diperlukan.

  1. Buat perancangan

  Tentukan berapa lama cuti yang anda ingin ambil, bila akan bermulanya cuti, bagaimana jika perlu menghubungi anda, perancangan selepas kembali bekerja semula, adakah anda ingin berkerja separuh masa dan sebagainya. 

 • Berbincang
 • Cara terbaik sebagai persediaan sebelum bercuti, berbincanglah dengan ketua atau penyelia anda secara bersendirian terlebih dahulu sebelum mengumumkan cuti anda. 

  Senaraikan perancangan anda secara bertulis dan berikan salinan kepada bahagian sumber manusia agar tidak berlaku sebarang salah faham di kemudian hari, terutamanya apabila anda mula bercuti.

  1. Bersedia untuk kejutan

  Anda mungkin berasa anda telah melakukan persediaan dengan sewajarnya.

  Namun percayalah, kejutan mungkin berlaku. Mungkin si manja ingin melihat dunia lebih awal dari jangkaan bersalin anda. Bersiap-siaga wahai mommies!

  merancang-cuti-bersalin-wanita-hamil-berkerjaya

  1. Melatih pengganti

  Mungkin kerja anda mudah. Tetapi ia tidak bermakna anda boleh membuat anggapan bahawa individu yang menggantikan anda juga boleh melakukan kerja sebaik yang anda lakukan.

  Luangkan masa untuk mengajarnya tentang skop pekerjaan anda.

  Jangan lupa untuk maklumkan tentang pelanggan, laporan dan sebarang tanggungjawab lain yang diperlukan.

  Jika perlu tinggalkan juga langkah penerangan serta maklumat anda untuk dihubungi (harapnya pengganti anda boleh melakukan kerjanya dengan baik!)

  1. Tetapkan had

  Jika anda tidak mahu dikaitkan dengan tugasan pekerjaan sepanjang anda bercuti, mohon untuk mendapatkan emel mingguan agar anda tetap mengetahui perjalanan kerja di pejabat.

  Jangan tunggu sehingga saat akhir

  Ada sesetengah individu berasakan persediaan sebelum bercuti adalah perkara remeh.

  Namun hakikatnya jika anda tidak merancang cuti bersalin dengan sebaiknya, anda mungkin akan mengakibatkan timbulnya masalah kepada rakan sekerja yang lain. 

  Jadi, luangkan masa untuk membuat perancangan yang terbaik agar tidak mendatangkan tekanan kepada anda sendiri kelak, okay?

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 01/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan