home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkah Wanita Hamil Makan Ikan?

Bolehkah Wanita Hamil Makan Ikan?

Ikan adalah sumber protein terbaik. Selain mengandungi rendah lemak tepu dan tinggi lemak tak tepu serta tinggi minyak omega 3, ikan juga merupakan sumber yang kaya dengan iodin. Jadi, setiap individu, terutamanya wanita hamil, perlu mengambil ikan dalam diet harian mereka.

Berapa banyak ikan yang saya perlu makan?

Kebanyakan masyarakat Amerika tidak makan ikan secukupnya. Bagaimanapun, FDA menyarankan setiap individu makan ikan rendah merkuri 8 hingga 12 auns seminggu. Jumlah ini adalah kira-kira 2 hingga 3 hidangan ikan setiap minggu, yang boleh menggantikan jenis protein lain. Pastikan anda memilih pelbagai jenis ikan yang rendah merkuri, seperti ikan salmon, tilapia, udang, tuna, ikan kod dan ikan keli.

Ikan juga mengandungi makanan tambahan omega-3 berkhasiat, jadi jika anda mengelak daripada makan ikan, anda akan kehilangan nutrien penting lain. Sebaik-baiknya, anda dapatkan pelbagai jenis ikan yang rendah merkuri. Sebagai tambahan, anda boleh mengambil suplemen omega-3.

Apakah jenis ikan yang perlu saya elakkan?

Merkuri adalah satu unsur yang ada di dalam laut, tasik, dan sungai. Semasa di dalam air, merkuri bertukar kepada metilmerkuri, satu neurotoksin yang ditemui dalam kebanyakan ikan, sekurang-kurangnya dalam jumlah yang kecil. Dalam kuantiti tinggi, metilmerkuri boleh menjadi toksik kepada sistem saraf. Terdapat empat jenis ikan yang perlu dielakkan semasa hamil dan menyusukan bayi kerana mengandungi tahap merkuri yang tinggi.

Tips selamat semasa makan ikan

Dengan mengikuti 3 saranan di bawah dalam memilih dan makan ikan atau kerang, anda boleh mendapat manfaat daripada pemakanan tersebut dan menjadi lebih yakin untuk makan dan mengelakkan risiko terdedah daripada kesan merkuri yang berbahaya.

Jangan makan jenis ikan di bawah kerana mengandungi tinggi paras merkuri.

  • Ikan yu;
  • Ikan todak;
  • Ikan makerel;
  • Tilefish

Anda disarankan untuk makan sehingga 350 gram pelbagai jenis ikan dan kerang yang rendah merkuri dalam seminggu.

  • Lima jenis ikan yang rendah merkuri adalah udang, tuna dalam tin, salmon, pollock, dan ikan keli.
  • Ikan albacore (tuna putih) mempunyai merkuri yang lebih tinggi daripada tuna tin. Jadi, jika anda memilih dua hidangan ikan dan kerang, anda boleh makan sehingga 6 auns (purata satu hidangan) albacore tuna seminggu.

Jika ingin makan ikan yang dipancing, periksa dahulu keselamatan ikan yang ditangkap di tasik, sungai ataupun kawasan laut tersebut. Sebagai langkah berwaspada, anda boleh makan sehingga 170 gram ikan seminggu yang diambil daripada kawasan air tempatan, namun jangan makan ikan lain sepanjang minggu tersebut.

Ikuti saranan yang sama apabila anda memberikan ikan dan kerang kepada anak kecil anda, tetapi berikan dalam hidangan yang lebih kecil.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Kaedah Pengiraan

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Mercury level in fish. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/mercury-levels-in-fish/. Accessed November 9, 2016.

Mercury. http://www.foodstandards.gov.au/consumer/chemicals/mercury/pages/default.aspx. Accessed November 9, 2016.

What You Need to Know About Mercury in Fish and Shellfish (Brochure). http://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm110591.htm. Accessed November 9, 2016.

Gambar penulis
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin pada 03/01/2019
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x