What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Awas! Listeriosis dan Alkohol- Makanan Perlu Elak semasa Hamil

Awas! Listeriosis dan Alkohol- Makanan Perlu Elak semasa Hamil

Pengambilan diet yang seimbang dan sihat adalah penting dilakukan pada setiap masa, terutamanya jika anda sedang hamil. Tubuh ibu hamil dan bayi dalam kandungan yang sedang terbentuk memerlukan nutrien, vitamin, dan mineral penting. Bagaimanapun, bukan semua makanan anda boleh makan. Masih terdapat had dalam pengambilan makanan dan minuman anda. Menurut kajian, minum alkohol dan makan makanan penyakit bawaan-makanan, seperti listeriosis adalah dua faktor pemakanan paling biasa yang perlu anda elak semasa hamil.

Jangan minum alkohol

Tiada sedikitpun amaun alkohol yang boleh dikatakan selamat diambil semasa hamil. Oleh itu, pengambilan alkohol adalah perlu dielakkan sepanjang kehamilan anda. Alkohol bukan sahaja akan mengurangkan kesuburan, bahkan juga boleh menjejaskan perkembangan sihat bayi anda. Pengambilan alkohol yang banyak boleh meningkatkan risiko pengguguran spontan, kematian janin, dan kelahiran pramatang. Sindrom alkohol janin dianggap sebagai satu gangguan berbahaya. Bayi baru lahir yang mendapat sindrom alkohol janin boleh mengalami kerosakan fizikal dan psikologi kekal.

Semakin banyak amaun alkohol yang diminum wanita hamil, semakin besar risiko mereka mendapat gangguan ini. Jika anda mengambil alkohol sebelum mengetahui tentang kehamilan anda, adalah lebih baik jika anda berhenti mengambilnya sekarang. Anda perlu terus elak daripada mengambil alkohol semasa penyusuan. Pendedahan alkohol kepada bayi boleh menimbulkan risiko berbahaya, dan alkohol juga boleh sampai kepada bayi melalui susu ibu.

Makanan perlu elak -Listeriosis

Penting untuk setiap ibu hamil mengelak daripada makan makanan penyakit bawaan-makanan, seperti listeriosis, yang boleh mengancam nyawa bayi dalam kandungan. Jangkitan oleh bakteria Listeria semasa hamil boleh juga membawa kepada pengguguran spontan atau kecacatan kelahiran. Walaupun hanya sedikit risiko bayi dijangkiti dengan bakteria ini, namun keputusannya boleh jadi teruk. Listeria boleh berada di dalam produk yang disejukkan, yang telah dimakan tanpa dipanaskan, seperti:

  • Makanan laut salai yang disejukkan seperti whitefish, salmon, dan makerel
  • Sosej atau daging deli, melainkan panas berwap
  • Daging sejuk yang terdedah
  • Susu yang tidak dipasteur atau jus
  • Salad buatan-kedai, seperti salad ayam, telur, atau tuna
  • Keju lembut yang tidak dipasteur
  • Ikan yu, todak, makerel besar, atau tilefish; ikan-ikan ini mempunyai tinggi paras merkuri.
  • Mengambil lebih daripada 6 auns albacore (tuna putih) seminggu
  • Herba dan tumbuhan yang digunakan sebagai ubat tanpa kebenaran doktor. Keselamatan pengambilan herba dan terapi tumbuhan tidak terjamin. Herba dan tumbuhan tertentu boleh membahayakan ibu hamil, seperti buah peria, jus, noni, dan betik muda.
  • Sebarang jenis tunas mentah (termasuk alfalfa, cengkih, lobak, dan kacang hijau).

Semasa hamil, anda boleh mengurangkan risiko jangkitan dengan cara memastikan suhu produk yang disimpan dalam peti sejuk cukup rendah, iaitu 4°C. Namun, jangan simpan produk di dalam peti sejuk terlalu lama. Anda disarankan untuk makan produk yang disejukkan sebelum tarikh luput dan dalam masa empat hari selepas dibuka. Ramai pakar pemakanan menyarankan ibu hamil untuk mengelakkan produk-produk seperti itu, sebagai langkah pencegahan, atau anda boleh makan makanan-makanan ini hanya selepas dipanaskan dengan betul.

Kehamilan adalah tempoh penting dan semestinya anda ingin memberikan yang terbaik kepada bayi anda. Bagi melindungi anda dan bayi daripada bakteria dan masalah yang tidak diingini, pastikan semua produk pemakanan dan jus telah dipasteur. Elakkan makanan yang disejukkan, makanan laut salai dan daging, ayam itik, dan makanan laut yang kurang masak. Lebih baik lagi jika anda boleh elakkan minuman beralkohol. Lebih cepat anda berhenti minum alkohol, lebih baik untuk anda dan bayi.


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


health-tool-icon

Pertambahan Berat Badan Kehamilan

Kalkulator ini adalah untuk wanita yang ingin tahu berapa berat badan semasa hamil yang terbaik, berdasarkan berat badan mereka sebelum hamil.

28

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Allergy Avoidance. http://www.fitpregnancy.com/pregnancy/pregnancy-health/allergy-avoidance. Accessed August 30, 2016.

Stress, Mood and Other Factors May Affect Mom’s Diet During Pregnancy. http://www.jhsph.edu/news/news-releases/2005/caulfield-psychosocial-pregnant.html. Accessed August 30, 2016.

Alcohol Use in Pregnancy. http://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/alcohol-use.html. Accessed August 30, 2016.

Listeria And Pregnancy. http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/listeria/. Accessed August 30, 2016.

Listeriosis. http://www.nhs.uk/conditions/Listeriosis/Pages/Introduction.aspx. Accessed August 30, 2016.

Eating during pregnancy. http://kidshealth.org/en/parents/eating-pregnancy.html#kha_42. Accessed August 30, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel