home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Durian Mempengaruhi Kesuburan Wanita

Durian Mempengaruhi Kesuburan Wanita

Raja buah yang sentiasa mendapat permintaan tinggi walaupun mempunyai bau yang sangat menyengat. Buah durian adalah sumber yang kaya dengan fitonutrien, antioksidan, lemak sihat dan protein yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Orang juga percaya bahawa buah durian dapat membantu menangani masalah ketidaksuburan dan membantu kehamilan walaupun tiada penyelidikan saintifik untuk menyokongnya.

Kelebihan durian meningkatkan kesuburan

1. Mengandungi estrogen

Hormon ini secara semula jadi dijumpai dalam tubuh manusia tetapi sesetengah wanita mungkin mempunyai kandungan hormon estrogen yang lebih rendah, menyebabkan kemandulan. Durian dengan tahap estrogen yang tinggi boleh membantu wanita untuk hamil secara semulajadi. Malah pasangan yang tidak subur, boleh makan buah durian yang mana akan meningkatkan peluang mereka kehamilan selepas rawatan IVF.

2. Membantu Sindrom Polisistik Ovari (PCOS)

PCOS adalah satu punca utama ketidaksuburan dalam kalangan wanita. Ia berlaku kepada wanita yang mempunyai lebih banyak hormon adrogen daripada yang diperlukan. Biasanya wanita dengan keadaan ini mempunyai hirsutisme, iaitu pertumbuhan rambut yang berlebihan di wajah dan badan, cenderung mempunyai wajah berminyak sehingga lebih mudah berjerawat dan berat badan berlebihan.

Apabila tidak ditangani, keadaan ini mendorong kepada rintangan insulin yang boleh menyebabkan kencing manis dan ketidaksuburan. Keadaan ini boleh menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur dan sukar untuk hamil.

Oleh itu, durian boleh melawan PCOS kerana mengandungi anti radang, anti oksidan, anti obesiti, anti kolesterol, dan anti poliglikemik.

3. Mempunyai afrodisiak

Durian adalah afrodisiak (aphrodisiac) yang kuat. Jika ia diambil secara teratur, ia meningkatkan pemacu seksual dan kesihatan anda. Bagi lelaki, buah durain dapat meningkatkan motiliti sperma iaitu kemampuan sperma bergerak. Semakin cepat sperma bergetak, semakin besar peluang untuk sampai ke sel telur dan ini meningkatkan peluang untuk hamil.

4. Mengawal berat badan

Menjadi berat badan berlebihan atau obesiti menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang seterusnya memberi kesan kepada kesuburan dan juga meningkatkan risiko keguguran. Buah durian dengan serat yang tinggi, komposisi galian yang lengkap, kandungan air yang baik dan kolesterol sifar menjadikan makanan yang sempurna untuk penurunan berat badan yang membantu memastikan anda kenyang tanpa menambah kalori. Sudah tentu, ia mengandungi lemak tetapi ia adalah lemak sihat yang tidak mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan.

5. Mencegah anemia

Wanita yang tidak mendapat zat besi yang secukupnya sering mengalami anovulasi (kekurangan ovulasi) dan kesihatan telur tidak baik yang menghalang kehamilan. Durian mengandungi asid folik dan iron yang tinggi merangsang pengeluaran sel darah merah dan membantu merawat gejala anemia dan meningkatkan kesuburan.

Bila perlu makan durian untuk hamil?

Tiada hari atau masa tertentu untuk menikmati buah durian. Tetapi seperti yang diperkatakan, terlalu banyak perkara buruk. Hadkan pengambilan buah durian untuk dua atau tiga biji seminggu, atau sebaliknya ia mungkin mempunyai kesan buruk.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How Durian Fruit will help you Conceive? https://www.internationalfertilitycentre.com/how-durian-fruit-will-help-you-conceive/ Accessed on July 10, 2018.

Durian Fruit And Infertility https://www.mamalette.com/blog/featured/durian-fruit-infertility/ Accessed on July 10, 2018.

Menguak 5 Khasiat Durian Dalam Meningkatkan Kesuburan Wanita https://hellosehat.com/kehamilan/kesuburan/durian-meningkatkan-kesuburan-wanita/ Accessed on July 10, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 29/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel