Bahaya Pengguguran Sendiri

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  Bahaya Pengguguran Sendiri

  Dari segi sejarah, wanita di seluruh dunia cuba mengakhiri kehamilan yang tidak diinginikan sama ada pengguguran adalah mengikut undang-undang atau tidak, sering menjejaskan keselamatan dan kesihatan mereka dengan merangsang diri atau mencari prosedur haram yang berbahaya.

  Hari ini, pengguguran adalah salah satu prosedur klinikal yang paling sering dilakukan. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kadar kematian akibat pengguguran amat rendah iaitu 0.6 setiap 100,000 prosedur. Walau bagaimanapun, ramai yang masih berdepan dengan bahaya pengguguran sendiri.

  WHO mentakrifkan pengguguran tidak selamat sebagai prosedur untuk menamatkan kehamilan yang dilakukan oleh individu yang tidak mempunyai kemahiran yang diperlukan, atau dalam persekitaran yang tidak sesuai dengan piawai perubatan minimum, atau keduanya.

  Pengguguran tidak selamat adalah haram. Hampir separuh daripada pengguguran di dunia tidak selamat, dan sehingga 98% daripada semua pengguguran tidak selamat berlaku di negara-negara membangun. Ini adalah sebab utama kematian ibu.

  Kadar pengguguran di Malaysia

  Malaysia mempunyai undang-undang pengguguran yang agak liberal kerana ia membenarkan pengguguran bagi kes-kes kesihatan fizikal dan mental. Walau bagaimanapun, pengguguran kekal sebagai subjek tabu. Tiga puluh satu wanita, dengan usia antara 21-43 tahun (min 30.16 ± 6.41), yang telah mencetuskan pengguguran pembedahan/perubatan telah direkrut dari klinik perancang keluarga bandar. Sepuluh wanita melaporkan hanya mempunyai satu pengguguran sebelumnya manakala selebihnya mempunyai beberapa pengguguran antara 2-8 kali. Dapatan mendapati bahawa walaupun wanita mempunyai pengguguran, namun mereka menghadapi masalah dalam mencari maklumat dan perkhidmatan pengguguran.

  Mereka juga mempunyai ketakutan tentang akibat dan kesan sampingan pengguguran dan ingin menerima lebih banyak maklumat mengenai pengguguran. Wanita selepas pengguguran mempunyai perasaan antara tiada perasaan hingga tidak mahu berfikir tentang pengguguran, kelegaan, rasa sedih dan kehilangan.

  Keputusan pengguguran adalah keutamaan mereka tetapi memerlukan persetujuan pasangan/suami. Dari segi keperluan wanita untuk pengguguran, atau jika mereka ingin maklumat lanjut mengenai pengguguran, terdapat kaunseling sebelum dan selepas pengguguran, dan susulan selepas pengguguran.

  Kaedah pengguguran berbahaya

  Menurut PubMed, kaedah yang digunakan untuk pengguguran termasuk penggunaan ubat, peranti, pelebaran serviks, dan mencederakan diri. Kebanyakan kaedah ini menyakitkan, berbahaya, dan kematian kepada wanita apabila mereka melakukan pengguguran sendiri:

  • Leeches di bahagian atas faraj
  • Meletakkan serbuk cayenne di atas faraj
  • Menelan lai (cecair kimia)
  • Menelan serbuk letupan/(garam) mesiu (gunpowder)
  • Menjatuhkan ke bawah tangga
  • Memukul perut
  • Mandi di dalam air panas
  • Makan trepentin (turpentin)
  • Makan candu

  Kesan penggunaan ubat pengguguran

  Penggunaan ubat untuk pengguguran sangat popular dalam kalangan wanita. Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dikendalikan oleh seorang profesional, walaupun anda menggunakan ubat herba.

  Pengguguran dengan ubat herba

  FDA (Food and Drug Administration) masih mempunyai sedikit peraturan mengenai penggunaan herba, tetapi herba jarang mempunyai tahap pembuatan yang sama. Bahan kimia dalam herba jenis yang sama boleh berubah dari tahun ke tahun dan dari rantau ke rantau. Perbezaan ini boleh menyebabkan keberkesanan dan juga lebihan dos herba.

  Ubat pengguguran bukan preskripsi

  Menggunakan ubat dengan betul boleh menjadi selamat untuk pengguguran. Walau bagaimanapun, ramai wanita mahu mengelak daripada mennyatakan tujuannya, sehingga mengakibatkan penggunaan ubat yang salah. Masalah yang paling biasa adalah memakan dadah palsu. Kadang-kadang ubat itu juga mengandungi plumbum dan toksin yang berbahaya kepada tubuh anda.

  Risiko lain adalah jangkitan. Ini kerana serviks diluaskan semasa pengguguran berasaskan ubat. Bakteria dengan mudah boleh masuk ke dalam saluran kemaluan, menyebabkan jangkitan teruk dalam rahim, tiub fallopian, dan pelvis. Jangkitan ini boleh menyebabkan wanita tidak subur. Dalam kes-kes yang teruk, ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kematian.

  Kesan pengguguran secara keseluruhan

  Berikut adalah risiko yang boleh berlaku dengan pengguguran sendiri, terutamanya untuk remaja:

  • Kematian akibat terlalu banyak pendarahan
  • Kematian akibat kegagalan anestesia
  • Kematian lambat disebabkan oleh jangkitan serius di sekitar rahim
  • Rahim yang koyak (uterine perforation)
  • Kerosakan kepada serviks (penyumbatan serviks) yang akan mengakibatkan kecacatan pada anak yang seterusnya
  • Kanser payudara (disebabkan ketidakseimbangan estrogen pada wanita)
  • Kanser ovari
  • Kanser serviks
  • Kanser hati
  • Ketidaknormalan plasenta atau kelahiran semula (placenta previa), yang akan menyebabkan kecacatan pada anak seterusnya dan pendarahan teruk semasa kehamilan berikutnya

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan