Cabaran Sukan Terhadap Psikologi Atlet

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Umumnya sudah mengetahui bersukan mempunyai pelbagai manfaat luar biasa terhadap keadaan kesihatan. Kebanyakan sukan semestinya memerlukan mental yang sihat dalam membuat pertimbangan bagi mengejar pencapaian terbaik dan meraih kemenangan. Tetapi kesihatan fizikal juga berkait rapat dengan kesihatan mental seseorang.

1. Kurang atau hilang keyakinan diri

Dalam keyakinan sukan ditakrifkan sebagai keyakinan seseorang terhadap keupayaan melaksanakan tugas atau memenangi suatu acara. Keyakinan adalah kunci kejayaan dalam sukan dan aset nombor satu bagi atlet. Atlet tidak boleh mencapai potensi sukan sebenar tanpa keyakinan tinggi dalam permainan dan kebolehan mereka. Atlet yang tidak percaya diri berada dalam zon selesa, mempunyai keraguan mengenai keupayaan mereka untuk melakukan sesuatu, dan lebih cenderung mengalami kebimbangan prestasi.

2. Hilang kepercayaan

Ini berlaku apabila anda tidak berputus asa dan membenarkan tubuh anda melakukannya seperti latihan yang anda lakukan. Atlet yang kurang kepercayaan sering mencari latihan mental kerana mereka melakukan latihan yang lebih baik dalam pertandingan. Dalam pertandingan, atlet cenderung untuk menganalisis prestasi mereka secara lebih baik, mempersoalkan pelan permainan mereka, dan membuat keputusan tidak ragu-ragu dalam situasi utama. Latihan adalah masa untuk mengubah fokus pada teknik. Dalam persaingan adalah penting bahawa anda berpegang pada pelan permainan anda, dan lakukan dengan bebas atau kepercayaan terutama pada masa-masa kesulitan atau tekanan.

3. Jangkaan yang tinggi

Jangkaan adalah permintaan ketat yang membuat para atlet membuat prestasi mereka. Dengan jangkaan, atlet sentiasa menghakimi bagaimana mereka melakukan sesuatu berbanding apa yang mereka harapkan. Jangkaan adalah tumpuan berorientasikan hasil. Ia boleh membuatkan anda berasa kecewa apabila tidak bermain dengan jangkaan anda atau mengehadkan prestasi anda ketika bermain (lebih baik dari yang diharapkan).

Kebanyakan atlet dan jurulatih percaya bahawa jangkaan yang tinggi datang dengan keyakinan yang tinggi, tetapi sebaliknya aabila atlet tidak dapat memenuhi jangkaan mereka, ia melemahkan keyakinan mereka.

4. Ketakutan terhadap kegagalan dan persetujuan sosial

Takut kegagalan dicirikan oleh jangkaan yang tinggi, keinginan yang kuat untuk berjaya (dan tidak gagal), kegelisahan atau ketegangan, kebimbangan terlalu banyak tentang keputusan atau hasil, isu kelulusan sosial atau kebimbangan terlalu tinggi tentang pendapat orang lain, melakukan dengan serius dan pemikiran yang dikawal. Takut terhadap kegagalan paling sering dikaitkan dengan persetujuan sosial kerana atlet bimbang menghampakan orang ramai kerana tidak melakukan seperti yang diharapkan oleh orang lain. Kelulusan sosial mempengaruhi berapa banyak tekanan dan harapan para atlet memaksa diri mereka untuk berjaya dalam sukan.

5. Kesempurnaan

Kesempurnaan atlet dicirikan oleh tahap motivasi tinggi, hasrat kuat untuk berjaya, dan etika kerja yang kuat. Walaupun tahap motivasi yang tinggi, kesempurnaan rendah kerana takut kegagalan dan keinginan berjaya yang sangat tinggi. Kesempurnaan mendorong altet berusaha keras untuk melakukan sesuatu dengan sempurna. Ini menyebabkan kekurangan kepercayaan dan berkaitan dengan jangkaan atlet tentang bagaimana dia harus melakukan.

Kesempurnaan sering bersaing dengan latihan minda disebabkan oleh obsesi terhadap kesempurnaan, dan keinginan berlatih untuk memperbaiki masa depan. Ini menyebabkan mereka lebih menganalisis teknik dan bukannya hanya bermain sesuatu permainan. Namun kesempurnan juga menjejaskan atlet apabila atlet membuat kesilapan atau kesilapan membuatkan mereka memikirkannya, hilang ketenangan dan mengambil mengambil tindakan keluar daripada permainan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

  Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baharu 2021. Ada beberapa pengajaran dan memori daripada tahun 2020 yang mungkin takkan dilupakan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Azam 2021 Mahu Tingkatkan Kesihatan Mental, Ingin Jayakannya, Guna 5 Tip Ini!

  Apa azam tahun baru kalian? Adakah mahu menuju kesihatan mental yang lebih terjamin? Jika ya, jom klik untuk tahu tip menjayakannya pada tahun depan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/12/2020 . 3 minit bacaan

  Orang GILA KERJA Ada Masalah Mental, Cuba Periksa Tanda-tanda Ini!

  Adakah anda tergolong dalam kalangan gila kerja? Bagi mengetahui jika anda seorang yang sibuk bekerja, kenalinya melalui tanda-tanda ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Tekanan dialami oleh ibu mengandung bukan sesuatu yang boleh dipandang enteng. Pernah tak terfikir mengenai reaksi janin saat ibu menangis? Jom ketahuinya..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu 10/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  positif toksik

  Tak Semua Kata-kata Positif Itu Bagus, Tabiat Positif Toksik BAHAYA Kepada Mental Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  kekuatan mental

  Nak Mental Kuat Ada Caranya! Ikut 5 Langkah Ini, Termasuk Mandi Air Sejuk Waktu Pagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 12/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat diet mediterranean

  WOW! Percaya Atau Tidak, Ada Satu Jenis Diet Yang Boleh Bantu Kita Lawan Depresi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan