backup og meta

Senaman Berlebihan Boleh Membuatkan Anda Berusia

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

  Senaman Berlebihan Boleh Membuatkan Anda Berusia

  Penuaan tidak dapat dielakkan dalam kitaran hidup seseorang. Ia berlaku kepada sesiapa sahaja daripada kita, walaupun kuat dan sihat. Sebaik sahaja memulakannya, anda mungkin mengalami banyak perubahan yang tidak dijangka di dalam badan, seperti refleks yang perlahan, tulang yang lemah, kedutan, masalah ingatan dan insomnia. Beberapa kesan awal penuaan muncul sekitar usia 35 dan kemudian cenderung meningkat dengan cepat.

  Elemen paling penting untuk menentukan berapa cepat dan lambat umur anda adalah bagaimana anda bersenam dan jenis senaman yang anda lakukan. Yang menghairankan, terlalu banyak senaman yang boleh mempercepatkan proses penuaan.

  Mengapa senaman yang panjang membuat anda semakin tua?

  Selain membawa kepada kesihatan dan kecergasan, melakukan terlalu banyak senaman adalah punca utama meletakkan badan anda di bawah tekanan yang melampau dan stres. Dan apabila anda tertekan, kortisol dilepaskan pada tahap yang tinggi. Kortisol boleh menyebabkan keletihan, kehilangan ingatan, berat badan perut, insomnia dan malah lebih menakutkan, memecahkan kolagen – risiko penuaan pra-matang.

  Bersama dengan kortisol, apabila anda bersenam, badan anda mengeluarkan hormon yang dipanggil endorfin dalam masa 30 minit. Ini hormon rasa baik yang berinteraksi dengan reseptor di dalam otak dan mewujudkan perasaan positif di dalam badan. Tetapi apabila anda memaksa badan anda untuk bersenam berlebihan, anda tidak lagi merasa teruja dan euphoric. Sebaliknya, anda mungkin merasa mual dan letih sepanjang masa. Jika anda terus mengulanginya, badan anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk sembuh. Dan anda berusia lebih cepat.

  Bagaimana untuk bersenam dengan baik

  Daripada senaman berlebihan, anda perlu memikirkan cara untuk melakukannya dengan betul dan menikmati manfaat terbaik daripada senaman. Semua yang anda perlukan adalah kira-kira 30-40 minit senaman empat kali seminggu.

  Anda boleh melakukannya dua kali seminggu, dan kemudian menghabiskan dua hari kepada latihan kekuatan, menari dan yoga. Ambil masa yang cukup antara senaman.

  Masukkan yoga dalam rutin kecergasan anda adalah disyorkan. Yoga bukan sahaja mengekalkan fokus otak anda, melegakan otot dan semangat anda, membawa anda fleksibiliti, tetapi ia juga membantu anda kelihatan lebih muda, mencegah jerawat, dan mengurangkan proses penuaan.

  Anda boleh cuba beberapa langkah Yoga seperti Child’s Pose, Down-ward Dog, Legs-Up-The-Wall dan Sun Salutations. Kesemua mereka boleh berbuat baik dengan meningkatkan aliran darah dan menjadikan kulit berseri bercahaya.

  Senaman adalah bermanfaat bagi kebanyakan kita tanpa mengira umur, dengan syarat anda melakukannya pada tahap yang stabil dan teruskan dengan tempoh garis panduan. Ingat supaya tidak bekerja terlalu keras jika anda tidak mahu lebih berusia daripada umur. Lakukannya dengan bijak dengan senaman yang sederhana akan lebih bermakna untuk kesihatan, kemudaan, jangka hayat anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan