backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis)?

Telinga pesawat adalah tekanan yang ditimbulkan pada gendang telinga dan tisu di telinga tengah apabila tekanan udara di telinga tengah dan tekanan udara persekitaran tidak seimbang. Anda mungkin mengalami telinga pesawat pada permulaan penerbangan ketika pesawat sedang menaik ke udara atau pada akhir penerbangan ketika kapal terbang mendarat. Perubahan yang pantas dalam altitud menyebabkan tekanan udara berubah dan boleh mengakibatkan telinga pesawat.

Telinga pesawat juga dipanggil barotrauma telinga, media barotitis atau media aerotitis.

Biasanya langkah penjagaan diri – seperti menguap, menelan atau mengunyah gusi – boleh mencegah atau membetulkan perbezaan tekanan udara dan memperbaiki gejala telinga pesawat. Walau bagaimanapun, kes telinga pesawat yang teruk mungkin perlu dirawat oleh doktor.

Apakah kebarangkalian Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis)?

Telinga pesawat adalah perkara yang agak biasa berlaku. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis)?

Simptom telinga pesawat adalah:

 • Kurang selesa atau sakit yang sederhana di telinga anda.
 • Merasakan kepenuhan atau kepadatan dalam telinga anda.
 • Pendengaran terbatas atau hilang pendengaran yang sederhana.

Jika telinga pesawat teruk atau berlanjutan lebih daripada beberapa jam, anda mungkin mengalami:

 • Kesakitan yang teruk.
 • Tekanan di telinga anda sama seperti di bawah air.
 • Sederhana pendengaran yang teruk.
 • Berdering di telinga anda (tinnitus).
 • Sensasi berputar (vertigo).
 • Muntah akibat vertigo.
 • Pendarahan dari telinga anda.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis)?

Penyumbatan tiub Eustachian adalah salah satu penyebab telinga pesawat. Tiub Eustachian membantu mengembalikan keseimbangan semasa perubahan tekanan. Sebagai contoh, menguap biasanya membuka tiub Eustachian. Apabila tiub disekat, simptom timbul kerana tekanan di telinga adalah berbeza daripada tekanan di luar gendang telinga anda.

Perubahan altitud adalah punca yang paling biasa dalam keadaan ini. Salah satu tempat yang ramai orang mengalami telinga pesawat semasa perlepasan atau pendaratan pesawat. Keadaan ini kadang-kadang dirujuk sebagai telinga pesawat.

Situasi lain yang mungkin menyebabkan telinga pesawat termasuk:

 • Menyelam skuba.
 • Memanjat gunung.
 • Memandu melalui pergunungan.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis)?

Terdapat banyak faktor risikonya seperti:

 • Tiub Eustachian kecil, terutama pada bayi dan kanak-kanak.
 • Selesema biasa.
 • Jangkitan sinus.
 • Demam hay (rhinitis alah).
 • Jangkitan telinga tengah (otitis media).
 • Tidur di atas kapal terbang semasa perlepasan dan pendaratan.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis) didiagnosis?

Doktor anda mungkin akan dapat membuat diagnosis berdasarkan soalan yang akan ditanya dan pemeriksaan telinga anda dengan alat suluhan (otoskop). Tanda-tanda telinga pesawat mungkin termasuk bonjolan telinga luar ke dalam atau ke luar. Sekiranya keadaan anda lebih teruk, doktor anda mungkin dapat melihat koyakan di dalam gendang-telinga atau pengumpulan darah atau cecair lain di belakang gendang telinga anda.

Sekiranya anda mengalami sensasi berputar (vertigo), mungkin ada kerosakan kepada struktur telinga dalaman anda. Doktor anda mungkin mencadangkan ujian pendengaran (audiometri) untuk menentukan sejauh mana anda mengesan bunyi dan sama ada sumber masalah pendengaran di telinga dalam.

Bagaimana pesakit Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis) dirawat?

Bagi kebanyakan orang, telinga pesawat biasanya akan sembuh seiring dengan masa. Apabila gejala berterusan, anda mungkin memerlukan rawatan untuk menyamakan semula tekanan dan melegakan simptom.

Ubat-ubatan

Doktor anda mungkin memberi ubat-ubatan atau mengarahkan anda untuk mengambil ubat-ubatan yang berlebihan untuk mengawal keadaan yang mungkin menghalang tiub Eustachian daripada berfungsi dengan baik. Ubat-ubatan ini mungkin termasuk:

 • Semburan hidung dekongestan.
 • Decongestan oral.
 • Antihistamin oral.

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa, anda mungkin ingin mengambil ubat anti-iritasi nonsteroidal, seperti ibuprofen (Advil, Motrin IB, dan lain) atau natrium naproxen (Aleve, dan lain), atau penahan sakit analgesik, seperti acetaminophen (Tylenol,dan lain-lain).

Terapi penjagaan diri

Dengan rawatan ubat anda, doktor anda akan mengarahkan anda menggunakan kaedah penjagaan diri yang dikenali sebagai kawalan Valsalva. Untuk melakukan ini, anda mencubit untuk menutup hidung anda, tutup mulut anda dan perlahan-lahan memaksa udara ke belakang hidung anda, seolah-olah anda meniup hidung anda. Sebaik sahaja ubat-ubatan telah membaiki fungsi tiub Eustachian, penggunaan kawalan Valsalva boleh memaksa tiub untuk terbuka.

Pembedahan

Rawatan pembedahan telinga pesawat jarang diperlukan. Walau bagaimanapun, doktor anda boleh membuat pemotongan dalam gendang telinga anda (Myringotomy) untuk menyamakan tekanan udara dan mengeluarkan cecair.

Kecederaan yang teruk, seperti gendang telinga yang pecah atau membran telinga dalam pecah, biasanya akan sembuh sendiri. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan mungkin diperlukan untuk membaikinya.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Telinga dalam Pesawat (Barotrauma Telinga, Media Barotitis, Media Aerotitis)?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi telinga pesawat:

 • Menguap dan menelan semasa perlepasan dan pendaratan. Menguap dan menelan mengaktifkan otot yang membuka tiub Eustachian anda. Anda boleh menghisap gula-gula atau mengunyah gula getah untuk membantu anda menelan.
 • Gunakan kawalan Valsalva semasa perlepasan dan pendaratan. Tiup dengan perlahan, seolah-olah meniup hidung anda, sambil mencubit hidung dan tutup mulut anda. Ulangi beberapa kali, terutamanya semasa pendaratan, untuk menyamakan tekanan antara telinga dan kabin pesawat.
 • Jangan tidur semasa berlepas dan pendaratan. Jika anda terjaga semasa naik dan turun, anda boleh melakukan teknik penjagaan diri yang diperlukan apabila anda merasakan tekanan pada telinga anda.
 • Perhatikan semula rancangan perjalanan. Jika boleh, jangan terbang apabila anda mempunyai jangkitan selsema, sinus, hidung tersumbat atau jangkitan telinga. Jika baru-baru ini anda ada menjalani pembedahan telinga, berbincanglah dengan doktor anda bila waktu yang selamat untuk perjalanan.
 • Gunakan penyumbat telinga yang ditapis. Pemasang telinga ini perlahan menyamakan tekanan terhadap gendang telinga anda semasa perlepasan dan pendaratan. Anda boleh membeli ini di kedai ubat, kedai cenderahati di lapangan terbang atau klinik pendengaran di kawasan anda.
 • Gunakan semburan hidung dekongestan yang boleh dibeli di kaunter. Jika anda mengalami kesesakan hidung, gunakan dekongestan hidung kira-kira 30 minit hingga sejam sebelum berlepas dan mendarat. Jangan terlalu berlebihan, bagaimanapun, oleh kerana deckongestan hidung yang diambil selama beberapa hari dapat meningkatkan kongestan hidung.
 • Gunakan pil dekongestan oral dengan berhati-hati. Dekongestan oral boleh membantu jika diambil 30 minit hingga sejam sebelum penerbangan pesawat. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penyakit jantung, gangguan ritma jantung atau tekanan darah tinggi, atau jika anda telah mengalami interaksi ubat yang mungkin, elakkan mengambil dekongestan oral kecuali doktor anda meluluskan. Sekiranya anda seorang lelaki lebih tua dari umur 50 tahun, anda mungkin mengalami kesan sampingan yang serius selepas mengambil dekongestan yang mengandungi pseudoephedrine (Actifed, Sudafed) seperti retensi kencing, terutamanya jika anda mempunyai prostat yang membesar. Jika anda hamil, berbincanglah dengan doktor anda sebelum mengambil dekongestan lisan.
 • Ambil ubat alergi. Sekiranya anda mempunyai alahan, ubat anda kira-kira sejam sebelum penerbangan anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan