backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Kenali 4 Makanan Meningkatkan Pendengaran

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Kenali 4 Makanan Meningkatkan Pendengaran

Mineral dan vitamin sentiasa memainkan peranan penting dalam kesihatan dan berfungsi dengan berkesan terhadap tubuh. Tetapi bolehkah makanan mempengaruhi pendengaran anda? Sila baca artikel ini.

1. Potassium

Potassium mengawal jumlah bendalir dalam tisu badan dan darah anda. Ini penting untuk kesihatan pendengaran kerana ada cecair di dalam telinga. Telinga dalam adalah bahagian telinga yang menerjemahkan bunyi yang kita dengar di sekeliling menjadi impuls yang otak kita menafsirkan sebagai bunyi. Telinga dalam bergantung kepada potassium.

Apabila anda berusia, tahap pendengaran akan berkurang dan menjadi salah satu punca presbycusis, jenis pendengaran  sensorineural paling biasa yang disebabkan oleh penuaan semula jadi sistem pendengaran. Oleh itu, penting untuk anda mendapatkan pemakanan yang kaya potassium seperti pisang, avokado, kentang, bayam, tembikai, susu, oren, tomato, kacang lima dan yogurt.

2. Asid folik

Kajian menunjukkan bahawa asid folik adalah penting untuk keupayaan tubuh anda bagi menjana pertumbuhan sel baru. Orang dewasa dengan rendah tahap asid folik dalam darah lebih cenderung untuk mengembangkan presbycusis. Penyelidikan mengatakan bahawa suplemen asid folik mungkin melambatkan kehilangan pendengaran. Tubuh menggunakan asid folik untuk menetukan homocysteine, sebatian keradangan yang mengurangkan peredaran. Peredaran yang baik adalah penting untuk mengekalkan sel-sel rambut telinga dalam yang sihat dan berfungsi dengan baik. Makanan kaya folat termasuk daging, asparagus, brokoli dan bayam.

3. Zinc

Zink meningkatkan sistem imun badan anda dan juga bertanggungjawab untuk pertumbuhan sel dan penyembuhan luka. Ini bermakna ia boleh membantu menangkis kuman yang menyebabkan jangkitan telinga. Makanan kaya zink termasuk daging lembu, ayam, kacang, badam, kekacang, coklat gelap, oat, kismis, kranberi kering dan kelapa.

4. Magnesium

Penyelidikan yang dijalankan di Institut Penyelidikan Pendengaran Universiti Kresge Michigan menunjukkan bahawa orang yang dirawat dengan magnesium dilindungi daripada gangguan pendengaran yang berkaitan dengan bunyi. Penyelidik percaya kerana ini adalah keupayaan magnesium untuk melawan kesan radikal bebas yang dihasilkan oleh bunyi kuat, bertindak sebagai penghalang yang melindungi sel-sel rambut di telinga dalam. Kekurangan magnesium dalam telinga menyebabkan salur darah mengecut akibat kekurangan oksigen. Makanan yang kaya dengan magnesium termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti pisang, kentang, bayam, tomato dan brokoli.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan