backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sinus Endoskopik

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Sinus Endoskopik?

Pembedahan sinus endoskopi, atau pembedahan sinus, adalah rawatan untuk sinusitis atau untuk membantu mencegah sinusitis daripada kembali. Sinusitis biasanya tidak serius tetapi ia boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan.

Sinus anda adalah ruang yang diisi udara di hadapan tengkorak anda, di antara mata anda dan di atas rahang atas anda, yang disambungkan ke bahagian dalam hidung anda. Sinusitis adalah jangkitan membran mukus yang menggariskan sinus anda. Ia menyebabkan gejala kesakitan, hidung tersumbat, pelepasan, mengurangkan  deria bau dan rasa lendir di bahagian belakang hidung atau tekak anda.

Mengapa Sinus Endoskopik dilakukan?

Pembedahan endoskopik mungkin diperlukan apabila ubat telah gagal untuk memperbaiki atau menyembuhkan sinusitis kronik. Ia adalah kaedah pembedahan pilihan untuk kebanyakan kes sinusitis kronik yang memerlukan pembedahan.

Pembedahan sinus endoskopik tidak menyebabkan parut yang kelihatan seperti pembedahan sinus tradisional. Juga, ia tidak boleh dikenakan kos sebanyak pembedahan tradisional, kerana terdapat penginapan hospital yang lebih singkat, jika ada, dan pemulihan yang lebih pendek. Walau bagaimanapun, penjagaan selepas pembedahan adalah sangat penting bersama pembedahan sinus.

Selain pembedahan sinus endoskopik, anda perlu mengetahui beberapa alternatif untuk rawatan ini:

  • Antibiotik boleh membantu membersihkan jangkitan.
  • Sekiranya sinusitis anda disebabkan oleh alergi, anda mungkin dapat mencegah sinusitis dengan mengelakkan ‘pencetus’ alergi anda atau dengan mengambil ubat-ubatan seperti antihistamin.
  • Jika anda menggunakan semburan steroid hidung untuk masa yang lama, anda boleh mengurangkan saiz polip (pertumbuhan kecil yang biasanya membuat simptom lebih buruk)

Fahami Risiko-risikonya

Apakah risiko-risiko dalam pembedahan sinus Endoskopik?

Seperti mana-mana pembedahan,ia selalu ada risiko yang terlibat. Tetapi pembedahan sinus endoskopik sangat selamat apabila dilakukan oleh pakar bedah berpengalaman yang mempunyai latihan khusus dengan teknik pembedahan endoskopik.

Komplikasi kecil (seperti parut tisu yang melekat pada tisu berdekatan, atau lebam dan bengkak di sekeliling mata) berlaku dalam sebilangan kecil orang yang menjalani pembedahan. Komplikasi utama (seperti pendarahan berat, kecederaan kawasan mata, atau kecederaan otak) berlaku dalam kurang daripada 1 daripada 100 kes. Kebanyakan komplikasi pembedahan sinus endoskopik boleh diuruskan atau dicegah.

Ia adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Proses

Bagaimana Persedian untuk Sinus Endoskopik?

Sebelum pembedahan, anda perlu menahan daripada makanan dan minuman selama 8 jam, tidak demam, dan mengatur seseorang untuk membawa anda ke dan dari hospital.

Anda mesti berbincang dengan doktor anda mengenai ubat terkini, alergi anda atau mana-mana keadaan kesihatan anda dan sebelum menjalani operasi, anda akan bertemu dengan pakar bius anda dan merancang anestetik anda bersama-sama. Ia adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum sebelum pembedahan. Pada hari pembedahan, anda sepatutnya mempunyai semua kertas kerja dan berjumpa pakar anestesi; anda juga harus mengambil ubat yang diluluskan oleh pakar bedah dan pakar anestesi.

Apa yang terjadi semasa Sinus Endoskopik dilakukan?

Operasi biasanya dilakukan di bawah anestetik umum tetapi anestetik tempatan boleh digunakan. Operasi biasanya mengambil masa satu hingga dua jam.

Pembedahan sinus endoskopik dilakukan melalui lubang hidung anda dan tidak menyebabkan sebarang parut muka atau perubahan kepada bentuk luaran hidung anda.

Pakar bedah anda akan menggunakan teleskop  yanh fleksibel untuk memeriksa saluran hidung anda. Mereka akan menggunakan instrumen untuk membuang mana-mana polip dan meluaskan laluan dari sinus anda ke hidung anda.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apakah yang terjadi selepas Sinus Endoskopik?

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah pada hari yang sama. Sekiranya anda mempunyai pembungkusan yang tidak tercabut di hidung anda, ia akan dikeluarkan pada keesokan harinya.

Anda tidak boleh meniup hidung selama sekurang-kurangnya seminggu. Hidung anda akan terus berasa disekat selama beberapa minggu.

Pakar bedah anda akan memberi semburan hidung atau titisan untuk anda gunakan dan anda mungkin diberi antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Senaman yang kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, tanyakan nasihat daripada doktor anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan