backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Hipertrofi Adenoid

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Hipertrofi Adenoid?

Adenoid adalah jisim segi empat dalam tisu limfatik pada nasofarinks posterior. Ia adalah paling besar dalam kanak-kanak berumur dua hingga enam tahun. Pembesaran boleh menjadi fisiologi atau sekunder terhadap jangkitan virus atau bakteria, alergi, keradangan, dan mungkin, refluks gastroesofagus.

Apakah kebarangkalian Hipertrofi Adenoid?

Hipertrofi atau keradangan adenoid adalah perkara biasa dalam kalangan kanak-kanak. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Hipertrofi Adenoid?

Gejala Hipertrofi Adenoid yang biasa adalah:

  • Kesukaran bernafas melalui hidung.
  • Bernafas melalui mulut.
  • Bercakap seolah-olah lubang hidung adalah dipicit.
  • Bernafas bising.
  • Berdengkur.
  • Berhenti bernafas selama beberapa saat semasa tidur (apnea tidur obstruktif).
  • Gejala “Sinus’ yang kerap.
  • Jangkitan telinga tengah atau cecair telinga tengah pada kanak kanak yang masih bersekolah.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai tanda-tanda atau simptom-simptom atau sebarang soalan, sila rujuk doktor anda. Setiap tubuh badan adalah berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk berbincang dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Hipertrofi Adenoid?

Oleh kerana adenoid memerangkap kuman yang memasuki tubuh, tisu adenoid kadang-kadang membengkak (menjadi besar) kerana ia cuba untuk melawan jangkitan. Bengkak kadang-kadang menjadi lebih baik, tetapi adakalanya adenoid dapat dijangkiti.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Hipertrofi Adenoid?

Sila bincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Hipertrofi Adenoid didiagnosis?

Hipertrofi Adenoid disyaki pada kanak-kanak dan remaja dengan gejala-gejala pencirian, efusi telinga tengah yang berterusan, atau otitis media akut atau rhinosinusitis. Tanda-tanda dan gejala yang sama dalam remaja lelaki mungkin disebabkan oleh angiofibroma.

Kanak-kanak yang kekurangan velofaring, contohnya, akibat sindrom velokardiofasial, boleh menghasilkan ucapan hipernasal yang harus dibezakan dari ucapan hiponasal hipertrofi adenoid.

Standard untuk penilaian pejabat nasofaring adalah nasofaringoskopi fleksibel. Rakaman corak tidur, sering digunakan untuk mendokumentasikan dengkuran, tidak tepat atau khusus. Kajian tidur boleh membantu menentukan keterukan apa-apa gangguan tidur akibat halangan kronik.

Pengimejan sinar-X dikontraindikasikan pada kanak-kanak kecuali apabila terdapat indeks yang tinggi dari kecurigaan untuk angiofibroma atau kanser.

Bagaimana pesakit Hipertrofi Adenoid dirawat?

  • Rawatan sebab.
  • Kadang-kadang adenoidektomi.

Alergi yang mendasari yang dirawat dengan kortikosteroid intranasal, dan jangkitan bakteria yang mendasari dirawat dengan antibiotik.

Pada kanak-kanak yang mengalami efusi telinga tengah atau otitis media yang kerap, adenoidektomi sering menghadkan pengulangan. Kanak-kanak > 4 tahun yang memerlukan tiub timpanostomi sering menjalani adenoidektomi apabila tiub diletakkan. Pembedahan juga disyorkan untuk anak-anak muda dengan epistaksis berulang atau halangan hidung yang signifikan (contohnya gangguan tidur, perubahan suara). Walaupun ia memerlukan anestesia am, adenoidektomi biasanya boleh dilakukan pada pesakit luar dengan pemulihan dalam 48 hingga 72 jam. Adenoidektomi dikontraindikasikan dalam kekurangan velofaring kerana ia boleh menimbulkan atau memburukkan ucapan hipernasal.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Hipertrofi Adenoid?

Pembesaran adenoid disebabkan oleh jangkitan dan alahan. Anda boleh menghalang perkembangan keadaan tersebut dalam anak anda dengan memberi mereka gaya hidup sihat yang membantu melawan jangkitan dan alergi.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan