What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Kanser Payudara Dalam Kalangan Wanita Muda

  Kanser Payudara Dalam Kalangan Wanita Muda

  Menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC), kebanyakan kanser payudara ditemui dalam wanita berusia 50 tahun atau lebih, tetapi kanser payudara juga memberi kesan pada wanita muda. Kira-kira 11 peratus (%) daripada kes baru kanser payudara di Amerika Syarikat ditemui dalam wanita muda daripada 45 tahun.

  Tetapi ia boleh berlaku pada mana-mana peringkat umur dan adalah penting untuk mengetahu faktor risikonya:

  • Sejarah peribadi kanser payudara atau beberapa penyakit payudara tanpa kanser
  • Sejarah keluarga kanser payudara, terutama pada ibu, anak perempuan atau kakak perempuan
  • Sejarah rawatan radiasi ke dada sebelum umur 40 tahun
  • Mempunyai kecacatan genetik tertentu
  • Mengalami haid sebelum umur 12 tahun
  • Bagi sesetengah wanita, umur apabila mempunyai anak pertama

  Faktor risiko lain termasuk penggunaan alkohol, pengambilan daging merah yang tinggi, payudara padat dan obesiti. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa pengambilan pil kawalan kelahiran dalam tempoh 10 tahun sebelum ini meningkatkan risiko untuk mengembangkan kanser payudara. Walau bagaimanapun, kajian-kajian lain tidak menunjukkan kesan sedemikian.

  Perbezaan kanser payudara pada wanita muda

  Mendiagnosis kanser payudara pada wanita di bawah 40 tahun adalah lebih sukar kerana tisu payudara mereka umumnya lebih padat daripada pada wanita yang lebih tua. Pada masa itu, benjolan di payudara wanita yang lebih muda dapat dirasakan, kanser mungkin lebih berkembang.

  Di samping itu, kanser payudara pada wanita yang lebih muda boleh menjadi agresif dan kurang berkemungkinan untuk bertindak balas terhadap rawatan. Wanita yang didiagnosis pada usia yang lebih muda juga lebih berkemungkinan mempunyai gen BRCA1 atau BRCA2 yang bermutasi.

  Kelewatan dalam mendiagnosis kanser payudara boleh menyebabkan masalah tertentu. Ramai wanita muda mengabaikan tanda-tanda amaran seperti ketulan payudara atau pengeluaran puting luar biasa kerana mereka percaya bahawa terlalu muda untuk mendapatkan kanser payudara. Mereka mungkin menganggap ketulan adalah sista yang tidak berbahaya atau ketumbuhan lain.

  Perlukah wanita bawah 40 tahun melakukan mamogram?

  Secara amnya, mamogram biasa tidak disyorkan untuk wanita di bawah umur 40 tahun, sebahagiannya disebabkan tisu payudara cenderung untuk padat, menjadikan mamogram kurang berkesan.

  Persatuan Kanser Amerika mengesyorkan wanita berumur 40 hingga 44 tahun harus mempunyai pilihan untuk memulakan pemeriksaan tahunan mamogram jika mereka mahu. Wanita berusia 45 hingga 54 tahun sepatutnya mempunyai mamogram setiap tahun dan mereka yang berusia 55 tahun ke atas harus terus mendapat mamogram setiap 1 hingga 2 tahun.

  Kebanyakan pakar percaya bahawa risiko rendah pada usia itu tidak membenarkan pendedahan radiasi atau kos mamografi . Tetapi mamogram mungkin disyorkan untuk wanita muda dengan sejarah keluarga kanser payudara dan faktor risiko lain.

  Cara terbaik untuk wanita muda saringan kanser payudara

  Persatuan Kanser Amerika (ACS) mengesyorkan bahawa semua wanita mengetahui keadaan payudara mereka dengan melihat dan merasanya, kemudiannya melaporkan sebarang perubahan kepada doktor.

  Pemeriksaan payudara secara tetap perlu dilakukan sekurang-kurangnya setiap 3 tahun oleh doktor anda adalah disyorkan untuk wanita bermula pada usia 20 tahun. Tidak semua kumpulan pakar bersetuju apabila wanita harus mula mendapatkan mamogram pada usia muda. Oleh itu, anda harus membincangkan dengan doktor anda kaedah yang bersesuaian.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Breast Cancer in Young Women https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-young-women#1 Accessed on Oct 9, 2018.

  Breast Cancer in Young Women https://www.cdc.gov/cancer/breast/young_women/index.htm Accessed on Oct 9, 2018.

  Breast Cancer in Young Women https://www.healthline.com/health/breast-cancer/breast-cancer-in-young-women Accessed on Oct 9, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Next article: