Adakah Penyusuan Mengurangkan Risiko Kanser Payudara?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 11/06/2018 . 2 minit bacaan
Share now

Jika anda sedang menyusukan bayi, anda mungkin mengambil berat mengenai kesihatan payudara. Malah, terdapat sebilangan wanita masih tertanya-tanya sama ada mereka boleh menyusukan bayi atau sebaliknya semasa menghidap kanser payudara dan benarkah menyusu boleh mengurangkan risikonya?

Adakah menyusu mengurangkan risiko kanser payudara?

Ya, walaupun secara spesifiknya sukar dipastikan. Terdapat empat kajian yang perlu diperhatikan.

 • Analisis besar-besaran hampir 150,000 wanita yang diterbitkan di The Lancet pada tahun 2002 mendapati bahawa setiap 12 bulan penyusuan (sama ada dengan seorang kanak-kanak atau ramai kanak-kanak), risiko kanser payudara menurun sebanyak 4.3 peratus, berbanding wanita yang tidak menyusukan anak sama sekali.
 • Kajian 2009 lebih daripada 60,000 wanita yang diterbitkan dalam Arkib Perubatan Dalaman mendapati bahawa wanita yang mempunyai sejarah keluarga kanser payudara mengurangkan risiko mendapat penyakit sebelum menopaus hampir 60 peratus jika mereka menyusu.
 • Satu kajian yang diterbitkan tahun oleh Jurnal Institut Kanser Kebangsaan mendapati bahawa wanita keturunan Afrika mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk membentuk kanser payudara yang agresif dan sukar di rawat yang dipanggil estrogen reseptor negatif dan triple-negatif. Risiko sebenarnya meningkat apabila seorang wanita melahirkan tetapi penyusuan menafikan risiko ini.
 • Kajian usaha sama antarabangsa hampir 37,000 kes kanser payudara yang diterbitkan dalam Annals of Oncology mendapati pengurangan 20 peratus risiko pengembangan ┬áhormon risiko negatif kanser payudara terhadap wanita menyusu. Tetapi penulis kajian menyatakan kanser payudara subtipe sukar dirawat terutama dalam kalangan wanita yang mempunyai halangan untuk menyusu seperti obesiti, kehamilan awal atau kehamilan Afrika-Amerika atau keturunan Afrika Sub-Sahara, dan lebih banyak diperlu bagi menggalakkan wanita menyusu.

Kenapa menyusukan mengurangkan risiko kanser payudara?

Kajian telah menunjuk kepada beberapa teori, walaupun tiada yang terbukti. Salah satunya adalah wanita yang menyusu mempunyai kitaran haid yang lebih sedikit sepanjang hidup mereka. Oleh itu, kurang pendedahan kepada estrogen, yang telah ditunjukkan menggalakkan beberapa jenis kanser payudara. Teori lain: Penyusuan menjadikan sel-sel payudara lebih tahan terhadap mutasi yang boleh menyebabkan kanser.

Selain itu, terdapat faktor gaya hidup yang sering dimainkan: Wanita menyusu (dan mengandung) cenderung untuk berhenti merokok dan minum alkohol, makan makanan yang lebih sihat, dan secara umumnya menjaga diri mereka dengan lebih baik. Tingkah laku ini dikenali untuk mengurangkan risiko kanser payudara anda.

Berapa lama perlu menyusu untuk mengurangkan risiko?

Untuk perkara ini belum ada jawapan yang muktamad. Tetapi penyelidikan seperti kajian The Lancet, telah menunjuk kepada trend bahawa lebih lama adalah lebih baik. Walaupun jika anda tambah dengan formula, ternyata apa-apa jenis penyusuan masih mengurangkan risikonya. Oleh itu, jangan ragu-ragu jika anda menghadapi masalah bekalan susu.

Bagaimana jika tidak boleh menyusu?

Jangan tertekan mengenainya. Dr Stuebe menyatakan, ia bukan mesej bahawa anda akan mendapat kanser payudara jika tidak menyusu.

Jangan lupa bahawa mungkin salah satu cara yang paling berkesan untuk membantu mengurangkan risiko kanser adalah melalui amalan gaya hidup sihat. Laporan 2008 yang diterbitkan oleh National Institutes of Health menyatakan satu fakta mudah yang perlu diulang:

“Hanya 5-10 peratus daripada semua kes kanser boleh disebabkan oleh kecacatan genetik, manakala selebihnya 90-95 peratus adalah asas dalam persekitaran dan gaya hidup.”

Ini bermakna, menyusu bukanlah satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko kanser payudara anda. Senaman dan pemakanan sihat juga boleh membantu anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Ramai sering menganggap penyakit seperti kanser payudara dan osteoporosis adalah eksklusif untuk mereka yang bergelar wanita.Walau bagaimanapun...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Bersempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara ketika pandemik COVID-19 tahun ini, marilah kita bersama menyokong kempen #UnPause. Apakah ia? Baca ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Payudara 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Ada sebab mengapa menopaus disebut sebagai 'perubahan hidup,' ia boleh mempengaruhi hampir semua bahagian badan, termasuk berasa sakit pada payudara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah

  Tahap & Dua Jenis Kanser Payudara Yang Ditakuti Kaum Hawa, Anda WAJIB Tahu Ini

  Kanser payudara boleh bermula pada mana-mana bahagian di buah dada wanita mengikut tahap dan jenis. Pesakit mungkin rasa sakit pada payudara sebelah kiri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser, Kanser Payudara 17/09/2020 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  melatih anak tidur sendiri

  Ini Waktu Sesuai Latih Anak Tidur, Barulah Tak Meragam Masa Bangun Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/02/2021 . 4 minit bacaan
  buang rahim

  Ramai Wanita Tak Perasan Simptom Kanser Ovari Mereka, Dah Buang Rahim Pun Masih Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  ooforektomi

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  jangkitan bakteria

  Payudara Kemerahan & Sakit? Mungkin Sebab Jangkitan Bakteria! AWAS, Boleh Ancam Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/12/2020 . 3 minit bacaan