backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kanser Adrenal

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Kanser Adrenal?

Kanser adrenal adalah kanser jarang berlaku yang bermula dari kelenjar segi tiga (kelenjar adrenal) yang terletak di atas buah pinggang anda. Kelenjar adrenal menghasilkan hormon yang memberikan arahan kepada hampir setiap organ dan tisu dalam tubuh anda.

Kanser adrenal selalunya agresif. Apabila ditemui lebih awal, terdapat peluang untuk sembuh. Tetapi jika kanser telah merebak ke kawasan di luar kelenjar adrenal, penyembuhan menjadi kurang berkemungkinan. Rawatan boleh digunakan untuk melambatkan perkembangan atau pengulangan.

Tidak semua pertumbuhan yang wujud dalam kelenjar adrenal adalah kanser. Tumor adrenal yang tidak kronik (benigna), seperti adenoma atau feokromositoma, juga boleh berkembang di dalam kelenjar adrenal.

Apakah kebarangkalian Kanser Adrenal?

Kanser adrenal, juga dikenali sebagai kanser adrenokortikal, boleh berlaku pada sebarang usia. Tetapi ia berkemungkinan besar memberi kesan kepada kanak-kanak lebih muda dari 5 dan orang dewasa dalam usia 40-an dan 50-an. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kanser Adrenal?

Gejala kanser adrenal disebabkan oleh pengeluaran hormon yang berlebihan. Ini biasanya androgen, estrogen, kortisol, dan aldosteron. Gejala juga timbul daripada tumor besar yang menekan pada organ tubuh.

Gejala pengeluaran androgen atau estrogen yang berlebihan lebih mudah ditemui pada kanak-kanak berbanding orang dewasa kerana perubahan fizikal lebih aktif dan kelihatan semasa baligh. Beberapa tanda-tanda kanser adrenal pada kanak-kanak boleh menjadi:

 • Pertumbuhan rambut kemaluan, ketiak, dan rambut yang berlebihan.
 • Zakar yang diperbesar.
 • Kelentit yang diperbesarkan.
 • Payudara besar pada kanak-kanak lelaki.
 • Akil baligh awal pada kanak-kanak perempuan.

Dalam kira-kira setengah orang yang mengalami gejala kanser adrenal simptom-simptom ini tidak muncul sehingga tumor cukup besar untuk menekan organ-organ lain. Wanita dengan tumor yang menyebabkan peningkatan dalam androgen mungkin dapat melihat pertumbuhan rambut muka atau pendalaman suara. Lelaki yang mempunyai tumor yang menyebabkan peningkatan estrogen mungkin akan mengalami pembesaran payudara atau kelembutan payudara. Sekiranya hormon yang berlebihan biasanya dijumpai pada orang itu, seperti estrogen pada wanita dan androgen pada lelaki, diagnosis tumor menjadi lebih sukar.

Beberapa gejala kanser adrenal lain yang menghasilkan kortisol dan aldosteron yang berlebihan pada orang dewasa boleh termasuk:

 • Tekanan darah tinggi.
 • Gula dalam darah tinggi.
 • Berat badan.
 • Haid tidak teratur.
 • Mudah lebam.
 • Kemurungan.
 • Kencing yang kerap.
 • Kekejangan otot.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai tanda-tanda atau simptom-simptom atau sebarang soalan, sila rujuk doktor anda. Setiap tubuh badan adalah berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk berbincang dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Kanser Adrenal?

Pada ketika ini, saintis tidak tahu apa yang menyebabkan kanser adrenal. Menurut Persatuan Kanser Amerika, kira-kira 85% daripada kanser adrenal berlaku kerana sebab yang tidak diketahui. Kira-kira 15% daripada kanser ini disebabkan oleh gangguan genetik.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kanser Adrenal?

Terdapat banyak faktor risiko untuk kanser adrenal, seperti:

 • Sindrom Beckwith-wiedemann, yang merupakan gangguan pertumbuhan yang tidak normal yang ditandakan oleh badan dan organ besar; Individu dengan sindrom ini juga berisiko untuk kanser buah pinggang dan hati.
 • Sindrom Li-fraumeni, yang merupakan penyakit yang diwarisi yang menyebabkan peningkatan risiko untuk pelbagai jenis kanser.
 • Poliposis Adenomatous Familial (fap), yang merupakan keadaan yang diwarisi yang disifatkan oleh sejumlah besar polip dalam usus besar yang juga membawa risiko tinggi kanser kolon.
 • Pelbagai Neoplasia Endokrin (lelaki1), yang merupakan keadaan yang diwarisi yang menyebabkan banyak tumor berkembang, kedua-dua benigna dan malignan, dalam tisu yang menghasilkan hormon seperti pituitari, paratiroid dan pankreas
 • Merokok mungkin juga meningkatkan risiko kanser adrenal, tetapi belum ada bukti konklusif lagi.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kanser Adrenal didiagnosis?

Mendiagnosis kanser adrenal biasanya bermula dengan sejarah perubatan anda dan ujian fizikal. Doktor anda juga akan menarik darah dan mengumpul sampel air kencing untuk ujian.

Doktor anda boleh mengarahkan ujian lanjut seperti:

 • Biopsi jarum halus yang dipandu imej.
 • Ultrabunyi.
 • Imbasan CT.
 • Tomografi pelepasan positron (haiwan peliharaan) imbasan.
 • Imbasan MRI.
 • Angiografi adrenal.

Bagaimana pesakit Kanser Adrenal dirawat?

Rawatan awal kadang-kadang boleh mengubati kanser adrenal. Pada masa ini terdapat tiga jenis rawatan standard untuk kanser adrenal:

Pembedahan

Doktor anda boleh mengesyorkan prosedur yang dipanggil Adrenalektomi, yang melibatkan pembuangan kelenjar adrenal. Sekiranya kanser telah merebak ke bahagian lain badan, pakar bedah anda juga boleh mengeluarkan nodus limfa dan tisu berdekatan.

Terapi radiasi

Rawatan ini menggunakan sinar-X tenaga tinggi untuk membunuh sel-sel kanser dan menghentikan sel-sel kanser baru daripada berkembang.

Kemoterapi

Bergantung pada peringkat kanser anda, anda mungkin perlu menjalani kemoterapi. Bentuk terapi ubat kanser ini membantu menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser. Kemoterapi boleh diberikan secara lisan atau disuntik ke dalam urat atau otot.

Doktor anda boleh menggabungkan kemoterapi dengan rawatan kanser lain.

Rawatan Lain

Ablasi, atau pemusnahan sel-sel tumor, mungkin diperlukan untuk tumor di mana ia tidak selamat untuk membuangnya melalui pembedahan

Mitotane adalah ubat yang paling biasa digunakan dalam rawatan kanser adrenal. Dalam beberapa kes, ia diberikan selepas pembedahan. Ia boleh menghalang pengeluaran hormon berlebihan dan boleh membantu mengurangkan saiz tumor.

Anda juga boleh membincangkan rawatan percubaan klinikal dengan doktor anda, seperti terapi biologi, yang menggunakan sistem imun untuk melawan sel-sel kanser.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kanser Adrenal?

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan