backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kaposi sarkoma

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Kaposi sarkoma?

Kaposi sarkoma adalah sejenis kanser kulit yang menyebabkan tompok-tompok tisu yang tidak normal tumbuh di bawah kulit, di dalam mulut mulut, hidung, dan tekak atau di organ lain. Tompok-tompok ini boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan kepada pesakit. Tanpa rawatan, tompok-tompok ini akan merebak ke saluran pencernaan atau paru-paru, menyebabkan kerumitan seperti pendarahan dan kesukaran bernafas.

Apakah kebarangkalian Kaposi sarkoma?

Ia bukannya keadaan biasa, dengan kurang daripada 1% populasi umum yang mempunyai kaposi sarkoma. Kaposi sarkoma lebih biasa terjadi kepada lelaki. Ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila bincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kaposi sarkoma?

Gejala-gejala paling biasa bagi kaposi sarkoma adalah ruam atau luka yang muncul pada kulit anda. Ruam boleh berwarna ungu atau merah. Mereka sering dijumpai pada bawah kaki dan muka anda. Walaupun mereka kelihatan buruk, mereka tidak akan menyebabkan sebarang gejala langsung. Walaubagaimanapun, mereka boleh membuat kaki dan wajah anda membengkak, yang membawa kepada ketidakselesaan dan kesakitan.

Mempunyai ruam kaposi sarkoma yang terbentuk di wajah anda boleh membawa bahaya, kerana ia dengan mudah merebak ke kelenjar limfa (nod), perut, dan paru-paru. Gejala biasa adalah ruam (luka) yang bintik-bintik merah-ungu yang kecil, biasanya dilihat pada bawah kaki. Kaposi sarkoma juga boleh didapati pada hidung dan bahagian muka yang lain. Ia boleh merebak ke dalam kelenjar limfa (nod), perut, dan paru-paru. Jika di dalam perut, pendarahan atau sakit perut boleh berlaku. Sekiranya di dalam paru-paru, sesak nafas berlaku.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa jua gejala, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda perlu mendapatkan rawatan perubatan jika anda melihat tanda-tanda luka. Kaposi sarkoma adalah sejenis kanser dan harus dikawal sebelum ia menyebar ke organ lain. Anda patut menghubungi doktor anda jika mengalami yang berikut:

 • Sekiranya anda menjumpai luka berwarna pada wajah, hidung atau kaki anda.
 • Sekiranya anda sakit, sesak nafas, muntah darah, atau kelenjar limfa membengkak.
 • Sekiranya luka kulit pecah.

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Adalah terbaik untuk berbincang dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah Punca Kaposi sarkoma?

Penyebabnya dikhabarkan adalah virus herpes (HHV-8). Virus ini boleh disebarkan kepada orang lain secara seksual dan melalui hubungan tidak seksual seperti ibu kepada bayi (biasa di negara-negara Afrika).

Terdapat 4 jenis kaposi sarkoma: Epidemik, klasik, endemik dan iatrogenik.

 • Kaposi sarkoma epidemik: Jenis luka ini disebabkan oleh jangkitan HIV. Seseorang yang mempunyai HIV tidak perlu mempunyai AIDS. Walaubagaimanapun, jika luka ini muncul dalam individu HIV-positif, mereka pasti mempunyai AIDS.
 • Kaposi sarkoma klasik: Luka jenis ini disebabkan oleh jangkitan pada individu yang mempunyai sistem imun yang lemah, tetapi tidak seperti yang lemah seperti pesakit kaposi sarkoma epidemik.
 • Kaposi sarkoma endemik: Kaposi sarkoma endemik cenderung berlaku pada orang muda (biasanya di bawah umur 40 tahun). Jenis luka ini adalah biasa di Afrika.
 • Kaposi sarkoma Iatrogenik: Apabila anda melakukan pemindahan, anda akan diletakkan di bawah ubat imun-depresan untuk mencegah penolakan pemindahan. Oleh itu, anda mungkin mengalami luka jika anda dijangkiti virus.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kaposi sarkoma?

Terdapat banyak faktor risiko untuk kaposi sarkoma, seperti:

 • Jantina: lelaki lebih berisiko berbanding wanita.
 • Dijangkiti virus herpes manusia – 8 (HHV-8).
 • Miliki sistem imun yang lemah.
 • Mengidap AIDS.
 • Melakukan seks tidak selamat.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kaposi sarkoma didiagnosis?

Doktor anda akan mendiagnosis kaposi sarkoma dengan memeriksa sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal anda. Doktor anda akan meminta anda untuk menerangkan apa-apa rasa sakit atau ketidakselesaan yang mungkin anda rasa dan menguji bagaimana luka-luka tersebut bertindak balas.

Satu-satunya cara yang pasti untuk mendiagnosisnya ialah dengan melakukan biopsi. Dalam biopsi, doktor mengambil sekeping kecil tisu dari luka untuk memeriksa dengan mikroskop. Doktor anda mungkin mengarahkan ujian darah untuk menentukan virus HHV-8 dan untuk menolak jangkitan HIV.

Untuk memastikan luka tidak merebak ke organ lain, doktor anda akan meminta ujian pengimejan seperti x-ray, imbasan CT atau endoskopi.

Bagaimana pesakit Kaposi sarkoma dirawat?

Rawatan bergantung kepada betapa teruknya penyakit ini dan sejauh mana ia merebak. Jika luka kecil, doktor anda mungkin mahu memantau perkembangannya terlebih dahulu tanpa rawatan. Sekiranya luka lebih teruk, anda mungkin memerlukan kemoterapi atau terapi radiasi untuk mengawal luka.

Rawatan yang paling penting untuk kaposi sarkoma adalah dengan mengekalkan sistem imun yang sihat untuk memastikan keadaan terkawal.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kaposi sarkoma?

Berikutnya merupakan gaya hidup dan rawatan sampingan di rumah yang mungkin membantu anda mengatasi kaposi sarkoma dan rawatannya:

 • Cuba menjaga kesihatan badan anda dengan bersenam dan makan dengan betul.
 • Ikuti ubat yang ditetapkan oleh doktor anda atau jadual untuk terapi.
 • Amalkan seks yang selamat dalam kedua-dua hubungan heteroseksual dan homoseksual.
 • Jangan gunakan dadah dan alkohol yang haram. Mereka akan mengurangkan keupayaan sistem imun anda untuk melawan virus.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan