backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kanser Sel Merkel

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 09/05/2022

Definisi

Apa itu Kanser Sel Merkel?

Kanser sel Merkel (MCC) ialah jenis kanser kulit pelik yang kelihatan seperti warna daging atau nodul biru kemerahan, pada bahagian muka, kepala atau leher anda. Kanser sel Merkel juga dikenali sebagai karsinoma neuroendokrin kulit.

Kanser sel Merkel kerap berlaku dalam kalangan orang tua. Pendedahan kepada cahaya matahari dalam jangka masa yang panjang atau kelemahan sistem imuniti akan meningkatkan risiko anda mendapat kanser sel Merkel.

Kanser sel Merkel lebih cenderung untuk membesar dengan cepat dan merebak dengan laju ke bahagian lain dalam badan. Pilihan rawatan bagi kanser sel Merkel bergantung kepada kanser yang merebak melepasi kulit.

Apakah kebarangkalian Kanser Sel Merkel?

Kanser sel Merkel tidak biasa. Lebih daripada 9 daripada 10 orang yang didiagnos dengan MCC lebih tua dari usia 50 tahun, dan lebih daripada 2 dari 3 orang lebih tua daripada 70 tahun. MCC lebih banyak berlaku pada orang kulit putih daripada bangsa lain. Lebih daripada 9 daripada 10 kes MCC di Amerika Syarikat berkembang di kalangan orang kulit putih. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kanser Sel Merkel?

Tanda pertama kanser sel Merkel biasanya merupakan nodul (tumor) yang tidak berkembang pesat pada kulit anda. Nodul mungkin berwarna kulit atau mungkin kelihatan dalam warna merah, biru atau ungu. Kanser sel Merkel kebanyakan muncul di muka, kepala atau leher, tetapi mereka boleh berkembang di mana-mana di badan anda, walaupun di kawasan yang tidak terdedah kepada cahaya matahari.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda perlu menghubungi doktor anda jika anda melihat tahi lalat, freckle atau benjolan yang:

 • Mengubah saiz, bentuk atau warna.
 • Berkembang dengan cepat.
 • Pendarahan dengan mudah selepas trauma ringan, seperti mencuci kulit atau mencukur.

Punca

Apakah punca Kanser Sel Merkel?

Ia tidak jelas apa yang menyebabkan kanser sel Merkel. kanser sel Merkel bermula di dalam sel Merkel. Sel Merkel ditemui di bahagian dasar lapisan kulit anda (epidermis). Sel Merkel disambungkan ke hujung saraf pada kulit yang bertanggungjawab untuk sentuhan rasa.

Penyelidik baru-baru ini mendapati bahawa virus biasa memainkan peranan dalam menyebabkan kebanyakan kes kanser sel Merkel. Virus ini (polyomavirus sel Merkel) hidup di atas kulit dan tidak menyebabkan sebarang tanda dan gejala. Bagaimana virus ini menyebabkan kanser sel Merkel masih belum ditentukan. Memandangkan virus itu sangat biasa dan karsinoma sel Merkel sangat jarang berlaku, kemungkinan faktor risiko lain memainkan peranan dalam perkembangan kanser ini.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kanser Sel Merkel?

Terdapat banyak faktor risiko untuk karsinoma sel Merkel, seperti:

 • Terlibat dengan banyak cahaya matahari semulajadi.
 • Terlibat dengan cahaya matahari buatan, seperti dari terapi penyamakan atau terapi psoralen dan ultraviolet A (PUVA) untuk psoriasis.
 • Mempunyai sistem imuniti yang lemah akibat penyakit, seperti leukemia limfositik kronik atau jangkitan HIV.
 • Mengambil ubat-ubatan yang menjadikan sistem imun kurang aktif, seperti selepas pemindahan organ.
 • Mempunyai sejarah jenis kanser lain.

Individu berusia lebih daripada 50 tahun, lelaki, atau putih.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kanser Sel Merkel didiagnosis?

Ujian dan prosedur berikut boleh digunakan:

 • Pemeriksaan  fizikal dan sejarah: Pemeriksaan badan untuk memeriksa tanda-tanda umum kesihatan, termasuk memeriksa tanda-tanda penyakit, seperti benjolan atau apa-apa yang seolah-olah luar biasa. Sejarah tabiat kesihatan pesakit dan penyakit dan rawatan masa lalu juga akan diambil.
 • Ujian kulit badan penuh: Seorang doktor atau jururawat memeriksa kulit untuk benjolan atau bintik-bintik yang kelihatan tidak normal dalam warna, saiz, bentuk, atau tekstur. Saiz, bentuk, dan tekstur nodus limfa juga akan diperiksa.
 • Biopsi kulit: Penyingkiran sel kulit atau tisu supaya mereka dapat dilihat di bawah mikroskop oleh pakar patologi untuk memeriksa tanda-tanda kanser.

Bagaimana pesakit Kanser Sel Merkel dirawat?

Rawatan untuk karsinoma sel Merkel boleh termasuk:

 • Semasa pembedahan, doktor anda membuang tumor bersama-sama dengan sempadan kulit biasa yang mengelilingi tumor. Sekiranya terdapat bukti bahawa kanser telah tersebar ke nodus limfa di kawasan tumor kulit, nodus limfa dikeluarkan (pembedahan nodus limfa).

Pakar bedah paling kerap menggunakan pisau bedah untuk mengurangkan kanser. Dalam sesetengah kes, doktor anda boleh menggunakan prosedur yang disebut pembedahan Mohs.

Semasa pembedahan Mohs, lapisan nipis tisu dikeluarkan secara kaedah dan dianalisis di bawah mikroskop untuk melihat sama ada ia mengandungi sel-sel kanser. Jika kanser ditemui, proses pembedahan diulangi sehingga sel-sel kanser tidak lagi kelihatan di dalam tisu. Pembedahan jenis ini mengambil tisu yang kurang normal – sekali gus mengurangkan parut – tetapi memastikan sempadan kulit bebas tumor.

 • Terapi radiasi. Terapi radiasi melibatkan mengarahkan beam tenaga tinggi, seperti sinar-X, pada sel-sel kanser. Semasa rawatan radiasi, anda berada di atas meja dan mesin besar bergerak di sekeliling anda, mengarahkan beam ke titik tepat pada badan anda.

Terapi sinaran kadang-kadang digunakan selepas pembedahan untuk memusnahkan mana-mana sel-sel kanser yang kekal selepas tumor dikeluarkan.

Radiasi juga boleh digunakan sebagai rawatan tunggal pada orang yang memilih untuk tidak menjalani pembedahan. Sinaran juga boleh digunakan untuk merawat kawasan di mana kanser telah merebak.

 • Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel kanser. Ubat kemoterapi boleh diberikan melalui vena di lengan anda atau diambil sebagai pil atau kedua-duanya.
 • Doktor anda boleh mengesyorkan kemoterapi jika kanser sel Merkel anda telah merebak ke nodus limfa anda atau organ lain dalam badan anda, atau jika ia telah kembali walaupun selepas rawatan.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kanser Sel Merkel?

  Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi kanser sel Merkel:

  • Elakkan matahari semasa jam sibuk. Elakkan pendedahan cahaya matahari sebanyak mungkin semasa jam cahaya matahari yang paling kuat sepanjang hari – biasanya dari pukul 10 pagi hingga 4 pagi. Gerakkan aktiviti luar anda pada masa yang lebih awal pada waktu pagi atau lambat pada waktu siang.
  • Lindungi  kulit dan mata anda. Pakai topi berlapis lebar, pakaian tenunan dan cermin mata hitam dengan perlindungan ultraviolet (UV).
  • Sapukan pelindung matahari secara percuma dan kerap. Gunakan pelindung matahari yang spektrum luas dengan SPF sekurang-kurangnya 15. Sapukan pelindung matahari dan pakai semula setiap dua jam – atau lebih kerap jika anda berenang atau berpeluh.
  • Lihat sebarang perubahan. Jika anda melihat tahi lalat, freckle atau benjolan yang berubah dalam saiz, bentuk atau warna, berbincang dengan doktor anda. Sebilangan besar nodul kulit tidak pernah menjadi kanser, tetapi pengesanan kanser pada peringkat awal meningkatkan kemungkinan rawatan akan berjaya.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 09/05/2022

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan