backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kanser Kolon

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 09/11/2021

Definisi

Apa itu kanser kolon?

Kanser kolon ialan kanser usus besar (kolon), bahagian bawah sistem penghadaman anda. Kanser rektum ialah kanser beberapa inci terakhir kolon. Bersama-samanya, ia sering dirujuk sebagai kanser kolorektal.

Kebanyakan kes kanser kolon bermula daripada serumpun sel-sel yang kecil dan bukan penyebab kanser (benigna) dikenali sebagai polip adenomatous. Dari masa ke masa, sesetengah polip ini menjadi kanser kolon.

Apakah kebarangkalian kanser kolon?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom kanser kolon?

Simptom-simptom biasa kanser kolon adalah:

 • Perubahan dalam tabiat usus anda, termasuk cirit-birit atau sembelit atau perubahan konsistensi najis anda, yang berterusan lebih lama dari empat minggu.
 • Pendarahan rektum atau darah dalam najis anda.
 • Ketidakselesaan perut yang berterusan, seperti kekejangan, gas atau sakit.
 • Berasa bahawa usus anda tidak kosong sepenuhnya.
 • Berasa lemah atau keletihan.
 • Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.

Ramai orang yang mengalami kanser kolon tidak mengalami simptom di peringkat awal penyakit ini. Apabila simptom muncul, ia mungkin akan berbeza-beza, bergantung pada saiz dan lokasi kanser di usus besar anda.

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca kanser kolon?

Dalam kebanyakan kes, punca yang menyebabkan kanser kolon adalah tidak jelas. Doktor tahu bahawa kanser kolon berlaku apabila sel-sel yang sihat di dalam usus besar menghasilkan kesilapan dalam DNA mereka.

Sel-sel yang sihat membesar dan terbahagi dengan cara yang teratur untuk memastikan tubuh badan berfungsi dengan normal. Tetapi apabila DNA sel telah rosak dan menjadi kanser, sel-sel terus terbahagi – walaupun sel baru tidak diperlukan. Apabila sel-sel terkumpul, mereka membentuk tumor.

Lama-kelamaan, sel-sel kanser boleh membesar untuk menyerang dan memusnahkan tisu biasa yang berdekatan. Dan sel-sel kanser boleh bergerak ke bahagian-bahagian lain dalam badan.

Mutasi gen yang diwarisi yang meningkatkan risiko kanser kolon

Mutasi gen yang diwarisi yang meningkatkan risiko kanser kolon dapat diturunkan melalui keluarga, tetapi gen yang diwarisi ini dikaitkan dengan hanya sedikit peratusan kanser usus besar. Mutasi gen yang diwarisi tidak membuat kanser tidak dapat dielakkan, tetapi ia boleh meningkatkan risiko kanser secara signifikan.

Bentuk-bentuk sindrom kanser kolon yang paling biasa adalah:

 • Hereditary Nonpolyposis Colorectal Cancer HNPCC). HNPCC, yang juga dipanggil sindrom Lynch, meningkatkan risiko kanser kolon dan kanser lain. Mereka yang mempunyai HNPCC cenderung untuk mendapat kanser kolon sebelum umur 50 tahun.
 • Familial Adenomatous Polyposis (FAP). FAP adalah penyakit yang jarang yang menyebabkan anda mengembangkan beribu-ribu polip dalam lapisan kolon dan rektum anda. Orang yang mempunyai FAP yang tidak dirawat mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk mendapat kanser kolon sebelum umur 40 tahun.

FAP, HNPCC dan lain-lain, lebih jarang dijangkiti sindrom kanser kolon yang diwarisi yang boleh dikesan melalui ujian genetik. Sekiranya anda bimbang tentang sejarah kanser kolon keluarga anda, beritahu doktor anda sama ada sejarah keluarga anda mencadangkan anda mempunyai risiko terhadap keadaan ini.

Kaitan antara diet dan peningkatan risiko kanser kolon

Kajian kumpulan besar manusia telah menunjukkan kaitan antara diet Barat yang biasa dan peningkatan risiko kanser kolon. Makanan Barat yang biasa adalah tinggi lemak dan rendah serat.

Apabila orang berpindah dari kawasan di mana diet biasa yang rendah lemak dan tinggi serat ke kawasan di mana diet Barat yang biasa risiko kanser kolon yang paling biasa dan pada orang ini dan meningkat dengan ketara. Ia tidak jelas mengapa ini berlaku, tetapi para penyelidik sedang mengkaji sama ada diet tinggi lemak, rendah serat boleh mempengaruhi mikroba yang hidup di kolon atau menyebabkan keradangan asas yang boleh menyumbang kepada risiko kanser. Ini adalah bidang penyelidikan aktif dan kajan masih sedang berlangsung.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada kanser kolon?

Banyak faktor-faktor yang menyebabkan risiko kanser kolon seperti:

 • Umur yang lebih tua. Kebanyakan orang yang didiagnosis dengan kanser kolon berusia lebih dari 50 tahun. Kanser kolon boleh berlaku pada orang yang lebih muda, tetapi ia amat jarang berlaku.
 • Bangsa Afrika-Amerika. Orang Afrika-Amerika mempunyai risiko kanser kolon lebih besar daripada orang yang berbangsa lain.
 • Sejarah peribadi kanser kolorektal atau polip. Jika anda sudah mempunyai kanser kolon atau polip adenomatous, anda mempunyai risiko kanser kolon yang lebih besar pada masa akan datang.
 • Keadaan keradangan usus. Penyakit radang kronik kolon, seperti kolitis ulseratif dan penyakit Crohn, boleh meningkatkan risiko kanser kolon.
 • Sindrom yang diwarisi yang meningkatkan risiko kanser kolon. Sindrom genetik yang diturunkan oleh generasi keluarga boleh meningkatkan risiko kanser kolon. Sindrom ini termasuk familial adenomatous polypsis dan hereditary nonpolyposis colorectal cancer, yang juga dikenali sebagai sindrom Lynch.
 • Sejarah keluarga kanser kolon. Anda lebih cenderung untuk mengembangkan kanser kolon jika anda mempunyai ibu atau bapa, adik beradik atau anak dengan penyakit ini. Jika lebih daripada satu ahli keluarga mempunyai kanser kolon atau kanser rektum, risiko anda adalah lebih besar.
 • Diet yang rendah serat dan tinggi lemak. Kanser kolon dan kanser rektum boleh dikaitkan dengan diet rendah serat dan tinggi lemak dan kalori. Penyelidikan di kawasan ini mempunyai hasil yang bercampur-campur. Sesetengah kajian telah menemui peningkatan risiko kanser kolon pada orang yang memakan makanan yang tinggi dalam daging merah dan daging yang diproses.
 • Gaya hidup yang tidak aktif. Jika anda tidak aktif, anda lebih cenderung untuk mendapat kanser kolon. Melakukan aktiviti fizikal secara berkala boleh mengurangkan risiko kanser kolon.
 • Orang yang mempunyai diabetes dan rintangan insulin mungkin mempunyai tinggi risiko untuk mendapat kanser kolon.
 • Orang yang gemuk mempunyai tinggi risiko kanser kolon dan peningkatan risiko kematian daripada kanser kolon apabila dibandingkan dengan orang yang dianggap mempunyai berat badan normal.
 • Orang yang merokok mungkin mempunyai risiko kanser kolon.
 • Penggunaan alkohol yang berlebihan boleh meningkatkan risiko kanser kolon.
 • Terapi radiasi untuk kanser. Terapi radiasi yang dihalakan ke perut untuk merawat kanser terdahulu boleh meningkatkan risiko kanser kolon.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit kanser kolon didiagnosis?

Untuk mendiagnosis kanser kolon, doktor akan meminta pemeriksaan fizikal lengkap berserta sejarah perubatan peribadi dan keluarga. Diagnosis biasanya dibuat setelah doktor menjalankan kolonoskopi atau X-ray enema barium.

Kolonoskopi adalah satu prosedur di mana tiub yang panjang dan fleksibel dengan kamera pada satu hujung dimasukkan ke dalam rektum untuk memeriksa bahagian dalam kolon. Sekiranya polip dijumpai di kolon, ia akan dibuang dan dihantar kepada ahli patologi untuk biopsi – pemeriksaan di bawah mikroskop yang digunakan untuk mengesan sel kanser atau sel kanser pramatang.

Enema barium bermula dengan pesakit tidak makan atau minum beberapa jam sebelum prosedur. Larutan cecair yang mengandungi unsur barium kemudian disuntik ke dalam kolon melalui rektum. Selepas barium menggarisi usus besar, X-ray dari kolon dan rektum diambil. Barium akan kelihatan putih pada X-ray dan tumor dan polip akan muncul sebagai garis besar gelap.

Jika diagnosis kanser kolon dibuat selepas biopsi, doktor akan sering mengarahkan X-ray dada, ultrasound, atau CT scan paru-paru, hati, dan abdomen untuk melihat sejauh mana kanser telah merebak. Doktor kebiasaannya tidak mengambil ujian darah untuk CEA (antigen carcinoembryonic) – bahan yang dihasilkan oleh beberapa sel kanser.

Bagaimana pesakit kanser kolon dirawat?

Rawatan kanser bergantung kepada jenis kanser, tahap kanser (seberapa banyak ia telah tersebar), umur, status kesihatan, dan ciri-ciri peribadi tambahan. Tiada rawatan yang tertentu untuk kanser, tetapi pilihan yang paling biasa untuk kanser kolon adalah pembedahan, kemoterapi, dan terapi radiasi.

Rawatan yang diusahakan untuk menghilangkan kanser dan / atau melegakan simptom yang menyakitkan yang menyebabkan kanser.

Pembedahan

Pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian atau seluruh kolon dipanggil kolektomi. Semasa kolektomi, seorang pakar bedah akan mengeluarkan bahagian kolon yang mengandungi kanser serta kawasan pinggiran yang hampir dengan kanser.

Kelenjar limfa yang berdekatan juga biasanya dikeluarkan. Bergantung pada tahap kolektomi, bahagian kolon yang sihat akan sama ada dicantumkan semula ke rektum atau dicantumkan pada pembukaan di dinding abdomen yang disebut stoma. Pilihan kedua ini dipanggil kolostomi, dan sisa akan keluar dari tubuh melalui stoma ke dalam beg kolostomi, bukannya keluar melalui rektum.

Sebagai tambahan kepada pembedahan invasif seperti kolektomi, doktor boleh mengeluarkan beberapa kanser yang kecil dan tempatan menggunakan endoskopi.

Pembedahan laparoskopi (menggunakan beberapa guntingan kecil di abdomen) juga boleh menjadi pilihan untuk mengeluarkan polip yang lebih besar.

Pembedahan paliatif juga boleh digunakan untuk melegakan simptom-simptom untuk kanser yang lebih teruk atau tidak boleh dirawat. Pembedahan jenis ini akan cuba melegakan kolon yang tersumbat atau menghalang keadaan lain untuk melegakan kesakitan, pendarahan, dan simptom-simptom yang lain.

Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan bahan kimia yang mengganggu proses pembahagian sel – merosakkan protein atau DNA – supaya sel-sel kanser akan rosak dan mati. Rawatan ini mensasarkan mana-mana sel-sel yang terbahagi dengan cepat (tidak semestinya hanya sel-sel kanser), tetapi sel-sel normal biasanya dapat pulih daripada apa-apa kerosakan akibat kimia, sementara sel-sel kanser tidak dapat.

Kemoterapi biasanya digunakan untuk merawat kanser yang telah tersebar atau merebak kerana ubat-ubatan itu bergerak ke seluruh tubuh. Rawatan berlaku dalam kitaran supaya tubuh badan mempunyai masa untuk menyembuhkan antara dos. Walau bagaimanapun, masih terdapat kesan sampingan biasa seperti kehilangan rambut, loya, keletihan, dan muntah. Gabungan terapi sering merangkumi pelbagai jenis kemoterapi atau kemoterapi yang digabungkan dengan pilihan rawatan lain.

Satu kajian berskala besar menunjukkan bahawa aspirin  dengan dos harian rendah meningkatkan kelangsungan hidup pesakit dengan kanser gastro-usus tertentu, seperti kanser kolon. Walaupun mekanisma itu tidak difahami dengan baik dan peranan aspirin dalam pencegahannya masih belum dikaji dengan baik, maklumat ini memberikan pilihan rawatan tambahan yang bermungkinan.

Radiasi

Rawatan radiasi, juga dikenali sebagai radioterapi, memusnahkan kanser dengan menumpukan sinar bertenaga tinggi pada sel-sel kanser. Ini menyebabkan kerosakan kepada molekul yang membentuk sel kanser dan menyebabkan mereka mati.

Radioterapi menggunakan sinar gamma dengan kekuatan tenaga tinggi yang dipancarkan dari logam seperti radium atau X-ray dengan kekuatan tenaga tinggi. Radioterapi boleh digunakan sebagai rawatan mandiri untuk mengecutkan tumor atau memusnahkan sel-sel kanser; ia juga digunakan dalam kombinasi bersama rawatan kanser yang lain.

Rawatan radiasi tidak selalunya digunakan untuk kanser kolon peringkat awal, tetapi mungkin digunakan jika kanser rektum peringkat awal telah menembusi dinding rektum atau mengembara ke kelenjar limfa yang berdekatan.

Kesan sampingan terapi radiasi mungkin termasuk perubahan kulit yang ringan menyerupai selaran matahari atau kesan berjemur, mual, muntah, cirit-birit, dan keletihan. Pesakit juga cenderung kehilangan selera mereka dan mempunyai masalah untuk mengekalkan berat badan, tetapi kebanyakan kesan sampingan reda selama beberapa minggu selepas rawatan selesai.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani kanser kolon?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menangani kanser kolon:

 • Tahu apa yang perlu untuk dijangkakan. Ketahui lebih lanjut mengenai kanser anda untuk berasa selesa semasa membuat keputusan untuk rawatan.
 • Tanya doktor anda untuk memberitahu anda jenis dan peringkat kanser anda, serta pilihan rawatan anda dan kesan sampingannya. Semakin banyak yang anda tahu, semakin anda akan menjadi lebih yakin ketika membuat keputusan tentang penjagaan diri anda. Cari maklumat di perpustakaan tempatan anda dan di laman web yang boleh dipercayai.
 • Pastikan anda rapat dengan rakan dan keluarga. Menjaga hubungan rapat anda dengan lebih erat akan membantu anda menangani kanser anda. Kawan dan keluarga boleh memberikan sokongan praktikal yang anda perlukan, seperti membantu menjaga rumah anda jika anda berada di hospital. Mereka boleh bertindak sebagai sokongan emosi apabila anda merasa sedih kerana kanser.
 • Cari seseorang untuk bercakap dengannya. Cari pendengar yang baik yang bersedia mendengar anda bercakap tentang harapan dan ketakutan anda. Ia mungkin rakan atau ahli keluarga. Kebimbangan dan pemahaman kaunselor, pekerja sosial perubatan, ahli agamawan atau kumpulan sokongan kanser juga boleh membantu.
 • Tanya doktor anda mengenai kumpulan sokongan di kawasan anda. Atau periksa buku telefon, perpustakaan atau organisasi kanser, seperti Institut Kanser Kebangsaan atau Persatuan Kanser Amerika.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 09/11/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan