home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ubat-ubatan yang Perlu Dielakkan Jika Anda Mempunyai Kanser Hati

Ubat-ubatan yang Perlu Dielakkan Jika Anda Mempunyai Kanser Hati

Salah satu fungsi utama hati adalah memecahkan bahan-bahan yang di ambil secara oral, termasuk ubat-ubatan, herba, dan makanan tambahan. Walau bagaimanapun, apabila hati rosak disebabkan oleh beberapa penyakit atau keadaan kesihatan, ia mesti mempunyai batasan untuk mengambil ubat, herba, dan makanan tambahan.

Paracetamol (acetaminophen)

Ubat paling terkenal yang boleh membahayakan hati ialah acetaminophen, juga dikenali sebagai Tylenol®. Ubat ini boleh diakses secara meluas tanpa preskripsi dan disyorkan dalam kebanyakan ubat-ubatan yang flu dan selesema. Ia dijual di kedai ubat-ubatan serta dalam preskripsi ubat-ubatan rasa sakit. Kebanyakan ubat-ubatan kesakitan yang dilabelkan sebagai “non-aspirin” mempunyai acetaminophen sebagai bahan utamanya.

Acetaminophen, apabila digunakan seperti yang ditunjukkan, sangat selamat walaupun bagi orang yang mempunyai penyakit hati. Walau bagaimanapun, mengambil terlalu banyak acetaminophen sekaligus, atau mengambil dos yang tinggi secara berterusan selama beberapa hari boleh menyebabkan kerosakan pada hati. Orang yang sihat tidak boleh mengambil lebih daripada 1,000mg acetaminophen setiap dos, dan mesti mengambil tidak lebih daripada 3,000mg dalam satu hari (iaitu maksimum 1,000mg setiap 8 jam). Di samping itu, walaupun individu sihat perlu elakkan mengambil 3,000mg acetaminophen setiap hari selama lebih dari 3 hingga 5 hari.

Pesakit dengan penyakit hati perlu menghadkan jumlah acetaminophen harian kepada 2,000mg sehari, atau lebih kurang jika penyakit hati yang teruk hadir. Walaupun jika anda tidak mempunyai penyakit hati, selalu gunakan jumlah terkecil acetaminophen yang diperlukan untuk mendapatkan bantuan. Ia adalah penting bahawa anda membaca label label semua ubat preskripsi dan bukan preskripsi yang anda ambil dengan teliti. Seringkali acetaminophen mungkin terdapat dalam beberapa ubat yang boleh menyebabkan anda mengambil dos acetaminophen yang melebihi had selamat.

Pengurangan ubat kolesterol

Satu lagi kumpulan ubat yang boleh menjejaskan ujian hati ialah ubat menurunkan kolesterol yang biasa dikenali sebagai “statin”. Ia adalah kumpulan yang mengandungi banyak ubat yang disyorkan untuk menurunkan kolesterol. Walau bagaimanapun, ia tidak sesekali bagi mereka mengembangkan kenaikan kecil ujian hati tidak lama selepas mereka mula mengambil ubat-ubatan ini. Dalam majoriti kes, kenaikan ini kurang daripada 3 kali tahap asas dan tahap kembali normal walaupun penggunaan ubat yang berterusan. Baru-baru ini, FDA mengganggu cadangan untuk pemantauan biasa ujian hati apabila pesakit mulakan pengambulan statin. Sekiranya ujian hati dilakukan, ubat tidak boleh dihentikan jika hanya sedikit peningkatan ujian hati.

Suplemen dan herba

Suplemen dan herba, walaupun “semula jadi”, boleh memudaratkan hati. Pengeluaran dan pengedaran suplemen ini tidak diurus dengan teliti seperti pengeluaran ubat preskripsi. Produk “semula jadi” boleh berada di pasaran dengan sedikit ujian atau tanpa bukti keberkesanannya. Kadang-kadang ramuan atau suplemen itu sendiri boleh menyebabkan kerosakan hati. Dalam kes lain, kekotoran atau toksin semasa penyediaan produk boleh menjadi toksik kepada hati. Sesetengah produk semula jadi yang dikenali sebagai toksik kepada hati terdiri daripada chaparral, teh comfrey, kava, skullcap, dan yohimbe, tetapi terdapat banyak lagi herba. Malah suplemen vitamin dan makanan tambahan, seperti produk kehilangan berat badan, boleh merosakkan. Terlalu banyak besi atau vitamin A boleh menyebabkan kerosakan hati yang besar. Secara umumnya, anda tidak perlu mengambil suplemen besi melainkan anda telah dikesan dengan kekurangan zat besi. Dos Vitamin A tidak boleh melebihi 5,000 unit sehari, kecuali disediakan sebagai beta-karoten.

Diet apabila anda mempunyai sebarang penyakit atau keadaan kesihatan sangat penting. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda apabila anda mempunyai sebarang soalan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada [date}
x