backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Biopsi Hati

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Iqbal Zainal · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Biopsi Hati?

A biopsi hati melibatkan mengeluarkan kepingan kecil tisu daripada hati anda dengan menggunakan jarum. Prosedur ini dilakukan oleh pakar radiologi (doktor yang pakar dalam x-ray dan imbasan). Biopsi hati boleh membantu doktor anda untuk mengetahui jika ada masalah dengan hati anda, seperti keradangan (hepatitis), sirosis atau tumor.

Mengapa biopsi hati dilakukan?

Prosedur ini membantu doktor mendiagnosis pelbagai gangguan dan penyakit di dalam hati anda. A biopsi hati sering dilakukan untuk membantu mengenal pasti punca:

 • Ujian darah pada hati yang tidak normal (enzim hati);
 • Kekuningan yang tidak dapat dijelaskan pada kulit (jaundis);
 • Hati tidak normal pada ultrasound, imbasan CT atau imbasan nuklear;
 • Pembesaran hati yang tidak dapat dijelaskan.
 • Biopsi hati juga boleh digunakan untuk menganggarkan tahap kerosakan hati anda dan menentukan rawatan yang terbaik untuk kerosakan atau penyakit.

  Risiko-risiko

  Apakah risik0-risiko Biopsi Hati?

  Dalam kebanyakan kes, tiada komplikasi dalam mendapatkan biopsi hati. Walau bagaimanapun jarang berlaku, pendarahan dalaman serta kebocoran hempedu daripada hati atau pundi hempedu berkemungkinan boleh berlaku. Terdapat risiko pneumothorax yang sedikit, ia juga dikenali sebagai paru-paru runtuh, jika jarum biopsi membuat lubang di dinding dada menyebabkan udara untuk masuk.

  • Kesakitan;
  • Berdarah;
  • Keradangan pada selaput abdomen anda;
  • Membuat lubang dalam struktur berdekatan dengan jarum;
  • Tindak balas alahan;
  • Jangkitan.

  Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

  Ketahui apa yang berlaku

  Bagaimana saya bersedia untuk Hati Biopsi?

  Sebelum prosedur, anda perlu berbincang dengan doktor mengenai keadaan kesihatan, penggunaan ubat-ubatan baru-baru ini dan sebarang ujian darah perlu dilakukan.

  Bagi seminggu sebelum prosedur, jangan mengambil aspirin, produk yang mengandungi aspirin, atau ubat-ubatan anti-radang (seperti ibuprofen, Advil, Motrin, Naprosyn, atau indocin) kecuali dinasihatkan oleh doktor anda. Tidak memberhentikan apa-apa ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor utama atau merujuk anda.

  Ujian makmal akan dilakukan pada hari biopsi hati atau 2-3 hari sebelum prosedur, seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ujian-ujian ini mungkin termasuk kiraan darah, kiraan platelet, dan ukuran keupayaan darah untuk membeku.

  Apa yang berlaku semasa Hati Biopsi?

  Ultrasound berpandukan biopsi hati

  Doktor anda akan membuat potongan kecil pada kulit di sebelah kanan anda, biasanya antara tulang rusuk anda yang lebih rendah. Mereka akan memasukkan jarum melalui potong dan ke dalam hati anda untuk membuang sebahagian kecil tisu. Mereka sering akan menggunakan imbasan ultrasound untuk membimbing mereka ketika mereka melakukan biopsi.

  Transjugular biopsi hati

  Doktor anda akan membuat potongan kecil pada kulit anda di sebelah kanan leher anda dan kemudian memasukkan kateter (tiub) ke dalam urat leher anda. Mereka akan menggunakan x-ray untuk membantu mereka membimbing tiub melalui urat anda. Apabila tiub mencapai hati anda, doktor anda akan lulus jarum ke dalam tiub untuk mengeluarkan sebahagian kecil tisu.

  Jika anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan, sila rujuk dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

  Pemulihan

  Apa yang berlaku selepas biopsi hati?

  Anda boleh pulang pada hari yang sama selepas pembedahan. Anda boleh kembali bekerja pada hari berikutnya melainkan anda diberitahu sebaliknya. Anda tidak perlu melakukan senaman berat selama satu hingga dua hari.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Iqbal Zainal · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan