backup og meta

Apakah Itu Empat Tahap Sirosis Hati?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 05/12/2019

  Apakah Itu Empat Tahap Sirosis Hati?

  Gambaran umum

  Sirosis hati adalah keadaan di mana tisu hati bertambah buruk secara beransur-ansur. Tisu parut yang tidak berfungsi, sebagai akibat kerosakan kronik, akan mengambil tempat tisu hati yang berfungsi. Berdasarkan kepada tahap kerosakannya, kita boleh menghuraikan bagaimana sirosis berkembang dalam empat peringkat yang berbeza. Menurut ‘Centers for Disease Control and Prevention’, lebih 30,000 kematian disebabkan oleh penyakit hati tahap lanjut di Amerika Syarikat setiap tahun.

  Tahap 1

  Pada peringkat pertama sirosis, biasanya terdapat keradangan, berbeza dengan pembengkakan biasa, proses ini dihadiri oleh sel imun penggalak keradangan, serta terdapat beberapa tisu hati yang rosak. Selain itu, beberapa tisu penghubung (connective tissue) yang tidak normal juga boleh berkembang. Kedua-dua unsur ini, keradangan dan pertumbuhan tisu penghubung yang tidak normal, akan terkurung memenuhi kawasan portal hati. Kawasan portal hati ini adalah kawasan yang mengelilingi arteri hepatik besar, vena dan saluran hempedu. Di sini darah dan cecair akan masuk dan keluar dari hati.

  Tahap 2

  Pada tahap kedua sirosis, keradangan juga merupakan salah satu ciri khas, tetapi fibrosisis mula berlaku, sebagai penggantian tisu hati yang sihat untuk tisu parut. Pada peringkat ini, simptom tidak wujud kerana keupayaan tisu hati yang normal untuk mengimbangi tisu parut yang tidak berfungsi yang mula terbentuk. Walau bagaimanapun, penggantian tisu hati normal dengan tisu parut adalah transformasi kekal kerana tisu parut tidak boleh kembali menjadi tisu hati berfungsi normal.

  Tahap 3

  Apabila sirosis berkembang, pemusnahan hati menjadi lebih serius. Semasa tahap ketiga sirosis, fibrosis berkembang menjadi “jambatan” dan dipanggil bridging fibrosis. Oleh kerana ‘jambatan’ ini, perhubungan saluran tidak normal antara arteri hepatik, vena, dan beberapa saluran akan terbentuk, yang akan mengakibatkan aliran darah yang tidak normal dan seterusnya menyebabkan peningkatan tekanan darah di dalam hati. Tekanan darah meningkat dipanggil hipertensi hepatik. Keadaan ini akan menyebabkan pertambahan kerosakan hati.

  Tahap 4

  Tahap empat dikenali sebagai peringkat yang paling tinggi, dan ditambah dengan perkembangan tisu parut telah membuat menular ke tahap di mana ia (hati) berfungsi dengan tidak normal. Sementara itu peringkat terakhir ini tidak biasanya dikaitkan dengan simptom, namun terdapat banyak gejala-gejala semasa sirosis peringkat lanjut.Gejala-gejala ini termasuklah:

  • Pendarahan dalam saluran penghadaman.
  • Mengeringkan mata dan kulit (penyakit kuning).
  • Kesan mental: mengantuk yang tidak normal, peningkatan cecair di dalam badan anda, kekeliruan, dan percakapan tidak jelas.
  • Edema
  • Kegatalan kulit yang teruk yang tidak dapat dijelaskan.

  Hati adalah organ yang sangat penting bagi tubuh kita. Organ penting ini menjalankan sejumlah besar fungsi dalam badan tanpanya kita tidak mampu bertahan hidup. Dengan bantuan fungsi hati yang sesuai, sistem tubuh boleh berfungsi dalam keadaan yang optimum. Atas sebab ini, menjaga hati adalah sangat penting di luar langkah untuk mencegah kerosakan yang serius.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan