home

Artikel Tajaan

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Kanser Paling Berbahaya Yang Perlu Anda Tahu, Seolah Kehidupan Bagaikan Akan Berakhir...

5 Kanser Paling Berbahaya Yang Perlu Anda Tahu, Seolah Kehidupan Bagaikan Akan Berakhir...

Kanser adalah mimpi ngeri bagi ramai orang. Apabila disahkan menghidapi kanser, ia seolah-olah satu pengakhiran bagi individu terbabit. Walaupun ada beberapa kanser yang boleh dirawat dengan teknologi moden, masih ada banyak kanser yang tidak boleh dirawat melainkan rawatan sokongan sahaja.

Mari lihat 5 kanser yang paling berbahaya.

1. Kanser paru-paru

Kanser ini bukan sahaja berbahaya, malah antara yang paling kerap berlaku terutamanya dalam kalangan lelaki. Apa yang lebih menyedihkan adalah punca utamanya adalah sesuatu yang dihasilkan oleh manusia sendiri iaitu, rokok.

2. Kanser kolon dan rektum

Pemakanan adalah antara puncanya, selain genetik dan merokok. Ujian saringan harus dijalankan untuk mengesan kanser dengan lebih awal, kerana jika ia sudah cukup besar untuk menghasilkan simptom, tidak banyak yang boleh dilakukan.

3. Kanser payudara

Ini adalah kanser yang paling kerap berlaku dalam kalangan wanita di seluruh dunia. Masalah utama kanser ini adalah ia merebak dengan cepat, bahkan sebelum ia boleh dikesan dari ujian saringan. Lebih dasyat lagi, meskipun seluruh kanser sudah dibuang, masih terdapat kebarangkalian kanser akan datang semula kerana terhadap bahagian-bahagian kecil (mikro) sudah tersebar yang tidak dapat dikesan.

4. Kanser pankreas

Pankreas adalah organ yang terletak di bahagian abdomen berhampiran dengan perut. Ia berfungsi menghasilkan beberapa hormon seperti insulin dan enzim untuk penghadaman. Kanser pankreas tidak memberikan simptom awal kerana kedudukannya di dalam abdomen yang mempunyai ruang yang besar untuk menampung sebarang ketumbuhan. Dalam kebanyakan kes, ia tidak boleh dirawat.

5. Kanser esofagus

Kanser ini adalah antara kanser yang paling menyeksakan kerana ia melibatkan saluran pemakanan esofagus. Penghidap kanser ini tidak boleh makan dengan normal dan mungkin perlu makan melalui bag yang dihubungkan ke perut. Walaupun ia boleh dikesan awal, ia masih sukar dirawat.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Amanda Chan (10 September 2010). The 10 Deadliest Cancers And Why There Is No Cure. Dimuat turun daripada https://www.livescience.com/11041-10-deadliest-cancers-cure.html.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 13/08/2020
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x