What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tip Kekal Sihat Ketika Mengembara

Tip Kekal Sihat Ketika Mengembara

Semasa perjalanan, dengan semua aktiviti menarik dan lokasi berbeza, adalah sukar untuk kita bersenam. Mujurlah, terdapat pelbagai alternatif kepada pelancong untuk menjaga kesihatan semasa mengembara. Artikel di bawah akan memberi maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Pertimbangkan lokasi

Perkara paling penting sebelum anda memulakan perjalanan adalah buat pemerhati lokasi menerusi dalam talian untuk sama ada lokasi yang anda tuju mempunyai taman atau denai alam semula jadi. Jika tiada, tempah satu lagi penginapan yang mempunyai kemudahan itu. Dengan cara itu, apabila anda bangun pada waktu pagi, anda boleh menggunakan laluan atau taman untuk berlari beberapa pusingan. Ia murah, mesra alam, apatah lagi, memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Anda mungkin takut sesat, bagaimanapun, titik pengembaraan kadang-kadang hanya untuk mendapatkan ketenangan dan menikmati keindahan alam semula jadi. Sebaliknya, jika anda tidak banyak bersiar-siar, maka aplikasi tracker berjalan akan berfungsi dengan baik untuk mengelakkan anda tersesat.

Menaiki basikal

Dalam banyak bandar maju di seluruh dunia, kini terdapat basikal untuk sewa yang disediakan. Anda boleh membayar secara tunai, atau dengan kad kredit, jadi basikal adalah milik anda (untuk jumlah yang terhad masa) bagi menunggang dan menjaga kesihatan. Jika bandar yang anda akan pergi tidak mempunyai ciri ini, tanya penyambut tetamu untuk cadangan.

Selalunya terdapat lawatan basikal yang disediakan bagi pelancong yang suka meneroka bandar dalam mesra alam dan cara yang sihat. Ia juga jauh lebih baik daripada menaiki bas yang sesak sepanjang hari.

Berenang

Ia adalah kemungkinan besar bahawa hampir semua tarikan pelancong pada masa kini mempunyai kolam renang, sungai atau tasik disediakan untuk pergi berenang. Walau bagaimanapun, jika anda menghabiskan percutian anda di pantai, ia sentiasa lebih baik untuk bermain di lautan bukannya berjemur di bawah cahaya matahari. Malah lebih baik, kolam renang awam yang percuma! Berkenaan tasik, hanya untuk tujuan keselamatan, anda perlu bertanya kepada pemandu pelancong atau mencari di web untuk melihat sama ada tasik yang sesuai untuk berenang.

Kekal sihat semasa mengembara atau dalam perjalanan perniagaan tiada masalah besar jika anda cukup bersedia dan ingin meneroka! Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan apa-apa kecederaan atau komplikasi semasa lawatan anda, berkunjung ke hospital atau klinik untuk mendapatkan pandangan doktor mengenai jenis alternatif yang tepat untuk anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

9 Tips to Stay in Shape While Traveling or Backpacking. http://outofyourcomfortzone.net/9-tips-to-stay-in-shape-while-backpacking-or-during-your-travels/ Accessed March 3, 2017

How to Stay in Shape While Traveling. https://www.nerdfitness.com/blog/how-to-stay-in-shape-while-traveling/ Accessed March 3, 2017

How To Stay Fit While Travelling. http://thehostelgirl.com/how-to-stay-fit-while-travelling/ Accessed March 3, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 07/05/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor