What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

10 Keperluan Perkhemahan

10 Keperluan Perkhemahan

Berkhemah buat kali pertama memang terasa seronok dan mengujakan. Walau bagaimanapun, kerana ini adalah pengalaman yang pertama, anda mungkin terlupa untuk membawa beberapa keperluan. Artikel berikut akan memberikan anda 10 keperluan yang harus anda bawa untuk perkhemahan pertama anda.

Peralatan penunjuk arah

Peta dan kompas adalah antara perkara yang paling penting yang perlu anda bawa pada waktu perkhemahan. Jangan terlalu bergantung kepada aplikasi telefon pintar peribadi anda, kerana kadangkala, tempat perkhemahan anda mungkin tidak sentiasa mempunyai bekalan elektrik, mahupun internet atau isyarat telefon.

Perlindungan matahari

Jelas sekali, perjalanan perkhemahan bermakna anda akan tinggal di tempat terbuka, oleh itu, tidak ada sebab untuk tidak membawa cermin mata hitam. Bahkan belilah cermin mata yang boleh melindungi anda dari sinar matahari yang kuat. Krim pelindung matahari juga merupakan perkara yang perlu dibawa.

Penebatan

Anda tidak dapat meramalkan cuaca, oleh itu, bawa lapisan tambahan pakaian jika cuaca yang tidak disangka berlaku.

Pencahayaan

Lampu depan (headlamps), lampu lantera mudah dibawa dan lampu suluh adalah penting untuk perjalanan perkhemahan yang selamat.

Bekalan Pertolongan cemas

Bekalan pertolongan cemas adalah antara perkara yang paling penting, jadi jangan lupa membawanya.

Sumber Api

Mancis dan pemetik juga penting. Jika boleh, pilih produk kalis air supaya percutian anda tidak menghadapi sebarang rintangan.

Kit dan Peralatan Membaiki

Pisau, pisau serbaguna dan pita pelekat (yang turut dikenali sebagai alat membaiki universal) adalah sangat berguna dalam membaiki gear dan menyediakan makanan. Kit pertolongan cemas adalah untuk mengendalikan kecemasan.

Makanan

Sentiasa bawa pek makanan tambahan, kerana tempat yang anda lawati mungkin tidak mempunyai banyak makanan berhampiran. Adalah lebih baik untuk membawa makanan dalam tin kalis air. Pilih makanan yang mengandungi banyak tenaga seperti coklat, bar tenaga, buah-buahan kering, atau kacang.

Air

Sentiasa bawa sekurang-kurangnya 1 botol air dengan anda, dan bekas air yang kosong.

Pelindung (shelter) kecemasan

Pelindung adalah penting, dan kebanyakan orang hanya membawa khemah untuk perjalanan. Walau bagaimanapun, pelindung kecemasan juga perlu dimasukkan dalam senarai anda, kerana anda tidak dapat meramal perubahan cuaca. Di samping itu, jika anda sesat, adalah berbahaya jika anda tidak mempunyai sebarang tempat untuk berehat atau tidur. Anda terdedah kepada risiko digigit, dimakan atau disengat haiwan.

10 keperluan di atas untuk memastikan anda dapat menikmati percutian anda sepenuhnya.

Verifying...
health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Classic Health and Safety Risks Among First-Time Campers. http://health.usnews.com/wellness/slideshows/10-classic-health-and-safety-risks-among-first-time-campers?slide=2 Accessed March 22, 2017

The Ten Essentials. https://www.rei.com/learn/expert-advice/ten-essentials.html Accessed March 22, 2017

10 Safety Tips for First-Time Campers. http://www.active.com/outdoors/articles/10-safety-tips-for-first-time-campers Accessed March 22, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor