backup og meta

10 Keperluan Perkhemahan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 03/05/2023

  10 Keperluan Perkhemahan

  Berkhemah buat kali pertama memang terasa seronok dan mengujakan. Walau bagaimanapun, kerana ini adalah pengalaman yang pertama, anda mungkin terlupa untuk membawa beberapa keperluan. Artikel berikut akan memberikan anda 10 keperluan yang harus anda bawa untuk perkhemahan pertama anda.

  Peralatan penunjuk arah

  Peta dan kompas adalah antara perkara yang paling penting yang perlu anda bawa pada waktu perkhemahan. Jangan terlalu bergantung kepada aplikasi telefon pintar peribadi anda, kerana kadangkala, tempat perkhemahan anda mungkin tidak sentiasa mempunyai bekalan elektrik, mahupun internet atau isyarat telefon.

  Perlindungan matahari

  Jelas sekali, perjalanan perkhemahan bermakna anda akan tinggal di tempat terbuka, oleh itu, tidak ada sebab untuk tidak membawa cermin mata hitam. Bahkan belilah cermin mata yang boleh melindungi anda dari sinar matahari yang kuat.  Krim pelindung matahari juga merupakan perkara yang perlu dibawa.

  Penebatan

  Anda tidak dapat meramalkan cuaca, oleh itu, bawa lapisan tambahan pakaian jika cuaca yang tidak disangka berlaku.

  Pencahayaan

  Lampu depan (headlamps), lampu lantera mudah dibawa dan lampu suluh adalah penting untuk perjalanan perkhemahan yang selamat.

  Bekalan Pertolongan cemas

  Bekalan pertolongan cemas adalah antara perkara yang paling penting, jadi jangan lupa membawanya.

  Sumber Api

  Mancis dan pemetik juga penting. Jika boleh, pilih produk kalis air supaya percutian anda tidak menghadapi sebarang rintangan.

  Kit dan Peralatan Membaiki

  Pisau, pisau serbaguna dan pita pelekat (yang turut dikenali sebagai alat membaiki universal) adalah sangat berguna dalam membaiki gear dan menyediakan makanan. Kit pertolongan cemas adalah untuk mengendalikan kecemasan.

  Makanan

  Sentiasa bawa pek makanan tambahan, kerana tempat yang anda lawati mungkin tidak mempunyai banyak makanan berhampiran. Adalah lebih baik untuk membawa makanan dalam tin kalis air. Pilih makanan yang mengandungi banyak tenaga seperti coklat, bar tenaga, buah-buahan kering, atau kacang.

  Air

  Sentiasa bawa sekurang-kurangnya 1 botol air dengan anda, dan bekas air yang kosong.

  Pelindung (shelter) kecemasan

  Pelindung adalah penting, dan kebanyakan orang hanya membawa khemah untuk perjalanan. Walau bagaimanapun, pelindung kecemasan juga perlu dimasukkan dalam senarai anda, kerana anda tidak dapat meramal perubahan cuaca. Di samping itu, jika anda sesat, adalah berbahaya jika anda tidak mempunyai sebarang tempat untuk berehat atau tidur. Anda terdedah kepada risiko digigit, dimakan atau disengat haiwan.

  10 keperluan di atas untuk memastikan anda dapat menikmati percutian anda sepenuhnya.

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 03/05/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan