What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Bagaimana Membersihkan Berus Mekap

Bagaimana Membersihkan Berus Mekap

Apabila anda menggunakan berus untuk memakai solekan pada wajah, sejumlah besar bakteria dipindahkan daripada kulit ke berus anda. Hari demi hari, bakteria tersebut akan merebak dan dipindahkan ke kulit anda setiap kali anda menggunakan berus. Untuk mengelakkan jerawat, anda perlu membersihkan berus mekap anda sekerap mungkin. Berikut adalah garis panduan untuk membantu anda dalam proses ini:

Langkah 1

Basahkan berus anda dalam air suam. Elakkan membasahkan pemegang berus kerana air akan melonggarkan gam pada pemegang berus dan menjadikannya mudah tercabut.

Langkah 2

Picit sedikit sabun atau syampu di telapak tangan anda, kemudian sapu berus anda pada telapak tangan. Tambah sedikit air untuk memastikan berus anda dicuci dengan sempurna.

Langkah 3

Perah sabun keluar daripada berus dengan lembut.

Langkah 4

Jika anda mendapati masih terdapat sisa mekap pada berus, ulangi langkah 2 dan 3 sehingga berus benar-benar bersih.

Langkah 5

Bilas berus anda di bawah air yang mengalir.

Langkah 6

Tekan berus untuk mengeluarkan sebahagian besar air keluar. Jangan tekan terlalu kuat.

Langkah 7

Letakkan berus anda pada permukaan yang rata dan bersih untuk membiarkannya kering.

Berus solekan sepertimana juga produk mekap adalah penting untuk kemasan yang berkesan. Jika solekan anda tidak kemas sejak kebelakangan ini; atau jika anda mula mengalami jerawat atau jerawat anda semakin teruk, sudah tiba masanya untuk memeriksa kebersihan berus mekap anda. Bersihkan berus anda dan lihat betapa berbeza kesannya kepada kulit anda.

Verifying...
health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How I Deep Clean My Makeup Brushes. https://www.zoella.co.uk/2012/06/how-i-deep-clean-my-makeup-brushes.html. Assessed August 26, 2016.

How to Properly Clean Your Makeup Brushes. http://www.goodhousekeeping.com/beauty/makeup/g2822/how-to-clean-makeup-brushes/?thumbnails&slide=6. Assessed August 26, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor