Tip Penjagaan Rambut Berminyak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Rambut cantik dan bergaya menunjukkan bahawa anda seorang yang kemas dan berhati-hati. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai rambut berminyak, sangat sukar untuk menjaga rambut anda kelihatan berkilat tetapi bersih sepanjang hari. Artikel di bawah ini akan memberi maklumat mengenai cara menjaga rambut berminyak.

Elakkan menyentuh atau mendandan rambut anda dengan tangan 

Menyentuh rambut dengan tangan mendatangkan masalah lebih daripada apa yang anda fikirkan. Sebagai contoh, selepas menyediakan atau memasak hidangan berminyak, jika anda sengaja atau tidak sengaja menyentuh rambut, gris dan minyak boleh dipindahkan ke rambut anda.

Di samping itu, semasa bersolek, beberapa produk kecantikan berminyak boleh melekat pada jari anda, dan kemudian memerlukan anda kemaskan rambut. Ikat rambut anda dengan kemas sebelum bersolek untuk mengelakkan keadaan ini. Juga perlu diingatkan untuk menyikat rambut menggunakan sikat, bukannya jari anda.

Cari kaedah cepat untuk membetulkan rambut daripada mencuci

Cuci rambut anda dengan cepat untuk menghadiri sesuatu majlis. Walau bagaimanapun, jika anda membasuh rambut secara ringkas, syampu dan perapi rambut boleh melekat pafa rambut, menghasilkan lebih banyak minyak. Daripada itu, pilihan alternatif seperti bedak bayi atau syampu kering untuk menjadikan rambut anda bersih buat sementara waktu. Gosokkan bedak bayi atau semburkan syampu kering terus ke dalam akar rambut, tetapi berhati-hati untuk mengambil jumlah yang mencukupi supaya rambut anda kelihatan bersih. Bagi orang yang menggunakan bedak, cuba sikat rambut anda selepas itu, kerana ia akan mengurangkan keputihan dari bedak bayi pada rambut anda.

Mencuci rambut setiap hari boleh membuatkan minyak hilang

Ini adalah kepercayaan umum dalam kalangan orang, bagaimanapun ia ternyata salah. Mencuci rambut anda setiap hari tidak membuat minyak dan minyak hilang, tetapi sebaliknya, ia menggalakkan minyak dihasilkan secara berlebihan, menjadikan rambut anda menjadi berminyak dan berminyak. Jika anda mempunyai rambut berminyak secara semulajadi, elakkan untuk mencucinya setiap hari. Sebaliknya, disarankan agar anda membasuh rambut anda kira-kira 3 atau 4 kali seminggu.

 • Pilih jenama syampu dan perapi rambut dengan berhati-hati. Pastikan ia ditetapkan untuk rambut berminyak. Sekiranya produk mengeluarkan minyak berlebihan tanpa menyebabkan rambut anda terlalu kering atau sebarang kerengsaan, ini bermakna produk berkenaan sesuai utnuk digunakan. Ia mungkin mengambil beberapa ujian sebelum mencari produk yang sesuai dengan anda. Oleh itu, bersabarlah. Jika anda tidak mempunyai masa atau wang untuk membuat ujian, berunding dengan salon rambut untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan lanjut.
 • Sekali sebulan, gunakan clarifying shampoo supaya ia boleh menghilangkan semua lebihan minyak dan apa-apa produk pada rambut anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa syampu khusus ini hanya boleh digunakan sekali sebulan. Penggunaan harian akan menyebabkan rambut anda lebih banyak minyak sebagai tindak balas kepada bahagian yang telah dihapuskan.

Jika anda masih menghadapi masalah rambut berminyak, hubungi pakar pemakanan untuk memeriksa sama ada diet anda mempunyai kaitan dengan pengeluaran minyak yang berlebihan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  5 Tip Mengelakkan Kulit Kepala Berkelemumur dan Kegatalan

  Kelemumur mungkin disebabkan oleh kulit kering, atau keadaan kulit yang dipanggil dermatitis seborrheic. Ia juga boleh disebabkan oleh ekzema, psoriasis atau sangat biasa, penambahan kulat yang dikenali fungus ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 25/05/2018 . 2 minit bacaan

  Cara Melembutkan Rambut Dengan Menggunakan Bahan Semulajadi

  Artikel ini untuk menceritakan mengenai pelbagai langkah tradisoanal dan cara melembutkan rambut dengan menggunakan bahan semulajadi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 25/05/2018 . 2 minit bacaan

  Cara Menangani Kelemumur

  Kelemumur boleh dikawal dengan mengikut rutin penjagaan rambut yang sihat. Anda juga boleh mencuba beberapa rawatan sampingan yang mudah. Memang benar bahawa rawatan semulajadi mengambil masa untuk menunjukkan hasil ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 30/04/2018 . 2 minit bacaan

  7 Makanan Elakkan Rambut Gugur

  Kajian telah menunjukkan kaitan antara tabiat pemakanan dan keadaan rambut anda. Rambut anda adalah petunjuk terbaik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Keguguran rambut boleh menjadi tanda-tanda masalah dalam ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 20/04/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  produk kecantikan

  Produk Kecantikan dan Kesan Sampingan Bahan Kimia Berbahaya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/08/2019 . 9 minit bacaan
  kelemumur

  Kelemumur: Apa Yang Sedang Berlaku Kepada Rambut Anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 07/08/2019 . 7 minit bacaan

  Mengapa Rambut Masih Berminyak Selepas Mencucinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 24/12/2018 . 2 minit bacaan
  Shepherd’s purse

  Shepherd’s purse

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Diterbitkan pada 28/05/2018 . 3 minit bacaan