backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Jangkitan Cacing Kerawit

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 22/11/2022

Definisi

Apakah itu jangkitan cacing kerawit?

Cacing kerawit adalah parasit. Ini bermakna mereka menumpang hidup dari hidupan yang lain. Cacing kerawit menjejaskan paru-paru dan usus kecil. Manusia berinteraksi dengan cacing kerawit melalui telur ulat dan larva ditemui dalam kotoran yang tercemar oleh najis.

Penyakit cacing kerawit adalah salah satu daripada jangkitan cacing parasit yang paling biasa pada usus. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, jangkitan cacing kerawit berlaku dalam anggaran 576 hingga 740 juta orang di seluruh dunia. Penyakit ini tersebar luas di negara-negara tropika dan subtropika di mana orang boleh membuang air di atas tanah dan di mana kelembapan tanah yang paling sesuai untuk cacing telur berkembang menjadi larva (cacing belum matang) dan disebabkan oleh sanitasi yang kurang baik.

Apakah kebarangkalian jangkitan cacing kerawit?

Jangkitan cacing kerawit sangat biasa berlaku, ia boleh terjadi pada pesakit di mana-mana peringkat usia. Ianya boleh dikawal dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi jangkitan cacing kerawit?

Anda mungkin tidak mempunyai apa-apa simptom daripada jangkitan jika anda adalah sihat dan makan makanan yang kaya dengan zat besi.

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom, mereka biasanya bermula dengan kegatalan dan ruam kecil yang disebabkan oleh reaksi alahan di kawasan yang larva memasuki kulit anda. Ini biasanya diikuti oleh cirit-birit kerana cacing kerawit membesar di usus anda. Simptom-simptom lain termasuk:

 • Sakit perut
 • Kolik, atau kekejangan dan tangisan berlebihan pada bayi
 • Kekejangan usus
 • Loya
 • Demam
 • Darah dalam najis anda
 • Kehilangan selera makan
 • Ruam yang gatal
 • Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

  Bilakah saya harus berjumpa doktor?

  Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

  Punca-punca

  Apakah yang mengakibatkan jangkitan cacing kerawit?

  Cacing parasit, atau cacing kerawit, adalah punca jangkitan ini. Kedua-dua jenis cacing yang menyebabkan jangkitan adalah Necator americanus dan Ancylostoma duodenale. Telur cacing ini berakhir di tanah selepas melewati kotoran manusia. Mereka menetas menjadi larva, yang tinggal di tanah sehingga mereka mempunyai peluang untuk menembusi kulit manusia.

  • Telur cacing kerawit berpindah melalui najis manusia ke tanah di mana mereka berkembang menjadi larva infektif (cacing  belum matang)
  • Apabila tanah menyejuk, larva merangkak ke kawasan lembab yang terdekat dan mendedahkan badan mereka ke udara
  • Larva tinggal di tanah – mengensot badan mereka ke sana sini-sehingga mereka bersentuhan dengan kulit manusia, biasanya apabila dipijak oleh kaki yang terdedah, atau sehingga mereka dipaksa kembali ke tanah

  Anda boleh mendapatkan cangkerang dengan berjalan tanpa alas kaki di atas tanah yang tercemar. Semasa menembusi kulit anda, larva cacing kerawit (cacing belum matang) boleh menyebabkan reaksi alergi. Disebabkan dari tompokan gatal di tempat larva memasuki badan anda, jangkitan awal dikenali atau diberi nama sebagai “kegatalan tanah.” (“ground itch”)

  Apabila larva telah merosakkan kulit anda, mereka memasuki aliran darah anda dan dibawa ke paru-paru anda. Tidak seperti ascarids, satu lagi bentuk cacing parasit, cacing kerawitbiasanya tidak menyebabkan radang paru-paru.

  Larva bermigrasi dari paru-paru anda ke saluran udara anda dan kemudian ditelan dan dibawa kembali ke usus kecil anda.

  Faktor risiko

  Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko jangkitan cacing kerawit?

  Terdapat banyak faktor risikonya seperti:

  • Anak kecil
  • Wanita pada usia mengandung
  • Wanita mengandung
  • Wanita yang menyusu
  • Orang dewasa yang bekerja dalam pekerjaan yang meletakkan mereka berisiko untuk infeksi teruk

  Diagnosis dan rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimanakah jangkitan cacing kerawit didiagnosis?

  • Pemeriksaan sampel najis
  • Ujian darah untuk memeriksa anemia dan kekurangan nutrien

  Diagnosis jangkitan cacing kerawit dibuat dengan mengenal pasti telur cacing dalam sampel najis. Najis perlu diperiksa dalam masa beberapa jam selepas buang air besar.

  Ujian darah untuk anemia dan kekurangan nutrisi, terutamanya zat besi, juga dilakukan.

  Bagaimanakah jangkitan cacing kerawit dirawat?

  Rawatan untuk jangkitan cacing kerawit bertujuan untuk menghilangkan parasit, meningkatkan nutrisi, dan merawat komplikasi daripada anemia. Doktor anda akan menetapkan ubat yang menghapuskan parasit, seperti albendazole (Albenza) dan mebendazole (Emverm). Ubat-ubatan ini biasanya diambil selama satu hingga tiga hari untuk merawat jangkitan.

  Jika bilangan telur cacing pancing di dalam usus anda cukup besar – lebih daripada 2,000 telur per gram najis – ahli penjagaan kesihatan anda akan mengandaikan bahawa jangkitan boleh menyebabkan anemia dan mula merawat anda. Doktor anda mungkin juga akan menasihatkan anda mengambil suplemen zat besi dalam kes ini. Doktor anda juga akan membantu anda untuk pulih daripada sebarang kesan kekurangan nutrisi anda. Sekiranya anda mempunyai ascites, mereka akan mengarahkan anda untuk mengambil protein tambahan dalam diet anda.

  Sekiranya anda mempunyai jangkitan cacing kerawit yang bertahan lama, anda boleh menjadi anemik. Anemia dicirikan oleh kiraan sel darah merah yang rendah, yang boleh mengakibatkan kegagalan jantung dalam kes-kes yang teruk. Anemia adalah kesan akibat cacing kerawit memakan darah anda. Anda lebih berisiko mengalami anemia teruk jika anda juga tidak makan dengan baik, hamil, atau mempunyai malaria.

  Komplikasi lain yang boleh berkembang dari jangkitan ini termasuk kekurangan pemakanan dan keadaan yang dikenali sebagai ascites. Keadaan ini disebabkan oleh kehilangan protein yang serius dan menyebabkan pengumpulan cecair di dalam perut anda.

  Kanak-kanak yang kerap mengalami jangkitan cacing kerawit kerap boleh menyebabkan tumbesaran dan perkembangan mental yang perlahan akibat daripada kehilangan zat besi dan protein.

  Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas jangkitan cacing kerawit?

  Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi jangkitan cacing kerawit:

  Anda boleh menurunkan risiko jangkitan cacing kerawit dengan:

  • Memakai alas kaki apabila anda berjalan di luar rumah, terutama di kawasan yang mungkin mempunyai najis di dalam tanah
  • Minum air yang selamat
  • Mencuci makanan dan memasak dengan betul
  • Mengamalkan penggunaan pencuci tangan yang betul

  Di kawasan di mana jangkitan cacing jangkitan adalah biasa, peningkatan sanitasi dapat mengurangkan kadar jangkitan. Ini termasuk penggunaan sistem pembuangan kumbahan yang lebih baik dan mengurangkan pembuangan najis manusia yang berlaku di kawasan luar rumah.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 22/11/2022

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan