backup og meta

Apa itu Selulit dan Penyebabnya?

Ditulis oleh Morteza Tafakory · Fisioterapi · Hello Health Group


Disemak pada 28/03/2019

Apa itu Selulit dan Penyebabnya?

Sesetengah orang akan memberitahu anda bahawa selulit hanyalah lemak. Sementara yang lain akan berkata selulit terdiri daripada toksin terperangkap dan air yang berlebihan di bawah kulit. Sebenarnya selulit adalah keadaan yang memberi kesan kepada rupa kulit di kawasan yang mempunyai deposit lemak (yang paling ketara di bahagian punggung dan paha), memberi kulit rupa berlekuk, dan berketul-ketul.

Lemak secara sendirinya, tidak bertanggungjawab untuk rupa selulit yang berketul dan berlekuk. Dalam keadaan normal, lemak boleh kelihatan cantik. Bahkan lemak pada muka yang bertanggungjawab ke atas pipi bulat berisi, yang kelihatan licin dan cantik pada muda. Pakar bedah plastik malah mengenakan bayaran untuk memasukkan lemak pesakit ke bahagian tertentu di muka dan badan. Suntikan lemak juga kadangkala digunakan sebagai rawatan untuk menangani penampilan selulit.

Jadi apa yang membuat selulit berbeza daripada lemak “normal”? Ia adalah struktur kulit di atasnya dan tisu penghubung di bawah yang menentukan sama ada sesuatu kawasan mempunyai penampilan yang licin atau berlekuk.

Siapa yang mungkin mengalami selulit?

Pernahkah anda terfikir mengapa lelaki jarang mendapat selulit, walaupun obes? Atau mengapa kanak-kanak obes tidak mempunyai selulit? Atau mengapa terdapat wanita yang sangat langsing juga boleh mendapat selulit?

Walaupun kemunculan selulit cenderung untuk bertambah buruk mengikut kadar lemak yang ada pada kawasan yang terjejas, selulit boleh dialami wanita yang sangat langsing sekali pun. Ini kerana walaupun deposit lemak boleh memburukkan keadaan, lemak sendiri bukanlah punca utamanya.

Kenapa saya mengalami selulit?

Di bawah kulit terdapat sebuah lapisan tisu penghubung yang bertanggungjawab memautkan kulit kepada otot di bawahnya. Dalam kebanyakan lelaki, tisu penghubung ini disusun dalam bentuk bersilang atau pepenjuru, dalam susunan yang  berterusan.

Tisu penghubung wanita berbeza, dalam bentuk menegak (vertikal dengan kulit). Oleh itu, jaringan penghubung ini (dipanggil septae) menambat kulit kepada tisu di bawah pada tempat-tempat tertentu, mewujudkan “kamar lemak” yang menolak pada kulit sementara jaringan tersebut menarik kulit ke bawah.

Perbezaan dalam susunan tisu penghubung (ditambah pula dengan fakta bahawa kulit lelaki biasanya lebih tebal berbanding wanita) menjelaskan mengapa sangat sedikit lelaki mempunyai selulit berbanding wanita.

Berita Buruk

Sewaktu di awal usia, tisu penghubung bersifat lembut dan elastik, merenggang dan membentuk dengan kulit agar semuanya kelihatan licin. Kemudian apabila akil baligh berlaku, hormon memberi kesan kepada tisu penghubung, menjadikannya lebih keras dan kurang elastik. Pada masa yang sama, sel-sel lemak kita cenderung untuk berkembang di kawasan-kawasan tertentu, menolak keluar pada kulit.

Bila mana jaringan tisu penghubung mengeras dengan usia, ia semakin menarik kulit ke bawah. Pada masa yang sama, peningkatan bekalan lemak menolak keluar di kawasan sekitar. Letakkan kedua-dua kejadiaa bersama, dan hasilnya adalah landskap benjolan dan alunan yang tidak menarik.

Apabila kita semakin tua, lapisan luar kulit menjadi lemah, menipis dan hilang keanjalan. Graviti memberi kesan, dan kulit mula mengendur. Memandangkan septa penghubung kekal ada dan bertambah tertarik dan mengeras dengan usia, kemunculan selulit juga terus bertambah buruk dengan usia.

Satu lagi faktor memburukkan lagi kemungkinan dalam pembangunan selulit adalah diet yo-yo.  Kitaran berulang kali pertambahan dan penurunan berat badan nenembah komplikasi pada sifat elastik kulit, membuat selulit lebih ketara.

Berita Baik

Anda boleh meningkatkan (bukan menghapuskan) rupa selulit dengan gaya hidup sihat. Ini bermaksud sentiasa memastikan diri terhidrat, tidak merokok, dan mengikuti diet dan rancangan senaman.

Gabungan diet dan senaman yang betul akan mengurangkan lapisan lemak di bawah kulit, menjadikan selulit kurang ketara. Pemakanan yang betul juga boleh membantu memastikan kulit dan tisu penghubung kuat, lebih sihat, dan lebih lembut. Di samping itu, memastikan diri  terhidrat dan makan dengan baik akan membantu mencegah pengekalan air (yang memburukkan lagi selulit).

Senaman membantu dengan selulit dalam pelbagai cara. Bukan sahaja ia membantu memastikan tahap lemak badan lebih rendah, ia juga memperbaiki peredaran dan otot nada di tempat selulit yang sering berlaku. Peredaran yang lebih baik akan menjaga kedua-dua kulit dan sihat tisu penghubung, serta membantu dengan penyingkiran sisa dan pengekalan cecair berlebihan.

Kebenaran Pahit

Anda boleh berpegang kepada program diet dan senaman terbaik di dunia tetapi masih mempunyai selulit. Malangnya, kemunculan selulit, tahap keterukan, dan bahagian badan yang terjejas sebahagian besarnya ditentukan oleh hormon dan keturunan.

Walaupun terdapat beberapa rawatan selulit dan prosedur yang boleh membaiki sedikit penampilan selulit, tidak ada rawatan yang “mengubati” selulit. Malah, sebahagian besar ‘”penyelesaian” selulit yang ditawarkan kebanyakannya hanyalah plasebo mahal.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Ditulis oleh

Morteza Tafakory

Fisioterapi · Hello Health Group


Disemak pada 28/03/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan