home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Vaksin Diperlukan Warga Tua

Vaksin Diperlukan Warga Tua

Imunisasi bukan hanya untuk kanak-kanak. Perlindungan daripada sesetengah vaksin kanak-kanak boleh haus dari masa ke masa. Anda juga mungkin berisiko untuk penyakit yang boleh dicegah vaksin akibat umur, pekerjaan, gaya hidup, perjalanan, atau keadaan kesihatan anda.

1. Influenza (Flu)

Flu atau influenza adalah penyakit pernafasan yang boleh merebak dan mengancam nyawa. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan setiap orang berusia melebihi enam bulan mendapatkan vaksin flu tahunan. Malah, warga tua juga sangat terdedah kepada flu dan disebabkan itu keperluan vaksin ini untuk mereka adalah lebih penting.

CDC menganggarkan bahawa tahun kebelakangan ini, 71 hingga 85 peratus kematian yang berkaitan dengan flu berlaku dalam kalangan mereka berumur 65 tahun dan lebih tua, dan 54 peratus dan 70 peratus daripada yang dimasukkan ke hospital berkaitan dengan selesema bermusim telah berlaku dalam kalangan kumpulan usia itu.

Menurut Majlis Kebangsaan mengenai Penuaan (NCOA), anda perlu mendapatkan suntikan flu setiap tahun. Bagi orang dewasa yang lebih tua, sebaiknya anda mendapatkan vaksin seawal musim ini untuk mengelakkan diri daripada mengidap flu daripada orang kesayangan, penjaga atau rakan.

2. Vaksin pneumokokkal

Penyakit pneumokokkal menyebabkan jangkitan teruk di seluruh saluran darah dan organ utama, menyebabkan keadaan termasuk radang paru-paru, meningitis dan bakteria. Menurut NCOA, penyakit pneumokokkal membunuh 18,000 orang dewasa yang berusia 65 tahun ke atas setiap tahun. Sistem imun yang lemah menyebabkan orang dewasa lebih berisiko, dan boleh menghadapi kesan sampingan yang lebih teruk.

Vaksin pneumokokkal, yang biasanya dirujuk sebagai vaksin pneumonia, adalah satu siri dua suntikan yang biasanya diberikan setahun. Semak dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada anda sudah mendapatkannya atau sebaliknya.

3. Vaksin shingles (kayap)

Kayap adalah ruam kulit yang sangat menyakitkan yang disebabkan oleh virus sama yang menyebabkan untuk cacar air (chickenpox). Ini bermakna, jika anda pernah mengalami cacar air, anda berisiko untuk mendapat kayap. CDC mengesyorkan bahawa orang berusia 60 tahun atau lebih tua harus mendapatkan vaksin kayap, dan bahawa mereka yang mengalami cacar air harus mendapatkannya.

4. Vaksin Tdap dan MMR

Ramai orang dewasa yang lebih tua telah diberi vaksin terhadap batuk tetanus, diphtheria dan pertussis/batuk kokol. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pernah menerima suntikan untuk melindungi penyakit ini, anda mungkin perlu mendapatkan vaksin Tdap. CDC mengesyorkan agar orang dewasa mendapat satu dos vaksin tetanus dan difteria (Td) setiap 10 tahun.

Bagi orang dewasa yang tidak mendapat Tdap semasa remaja, mereka perlu mendapatkannya sebagai ganti Tdap untuk meningkatkan perlindungan terhadap batuk kokol.

Walau bagaimanapun, orang dewasa yang memerlukan perlindungan terhadap batuk kokol boleh mendapatkan Tdap pada bila-bila masa, tanpa mengira waktu terakhir mereka mendapatkannya.

Semua orang dewasa memerlukan imunisasi untuk membantu mereka mencegah dan menyebarkan penyakit serius yang boleh menjejaskan kesihatan, kerjaya, kos perubatan dan penjagaan keluarga.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What Vaccines are Recommended for You https://www.cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/index.html Accessed on Aug 28, 2018.

4 Vaccinations for Older Adults http://www.happierathome.com/article.cfm?ArticleNumber=24 Accessed on Aug 28, 2018.

 

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 28/08/2018
x