backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Saraf Siatik

Ditulis oleh Morteza Tafakory · Fisioterapi · Hello Health Group


Disemak pada 05/12/2019

Saraf Siatik

Saraf Siatik

Saraf siatik adalah saraf besar yang berasal dari saraf tunjang distal dan memanjang sepanjang hampir seluruh anggota badan belakang. Dalam kebanyakan vertebrata, ia adalah cabang utama dari pleksus sakrum, jisim kompleks yang terdiri daripada neuron yang keluar dari tulang belakang melalui saraf tulang belakang L4 hingga S4. Saraf siatik menyaraf kebanyakan anggota belakang. Seperti kebanyakan saraf besar sistem saraf vertebrata, saraf siatik adalah saraf fungsi majmuk, yang bermaksud ia terdiri daripada akson deria (sensori) dan neuron motor.

Saraf siatik menghasilkan cabang-cabang semasa berkembang secara distal di sepanjang anggota badan belakang. Sesetengah cabang ini mengandungi neuron motor & deria yang terlibat dalam mengawal kumpulan otot kaki atas, dan kaki bawah (fleksor dan ekstensor). Di samping itu, reseptor deria di kulit seluruh bahagian bawah dan permukaan posteriolateral di bahagian atas kaki menghantar maklumat ke otak melalui neuron saraf siatik.

Kerosakan, atau kerengsaan, ke atas saraf siatik bila-bila masa boleh menyebabkan beberapa simptom, di mana sesetengahnya berpotensi serius. Penyakit yang digelar skiatiks adalah akibat keradangan saraf siatik, biasanya disebabkan oleh kerengsaan kronik satu atau lebih saraf tulang belakang L4 – S4. Ini biasanya disebabkan trauma kepada cakera intervertebral yang dikaitkan dengan akar saraf tulang belakang L4 – S4, tetapi beberapa sebab lain, termasuk suntikan hipodermik ke dalam otot gluteal yang tidak diberikan dengan betul, juga pernah dicatatkan. Walau apa pun puncanya, skiatiks dicirikan oleh kesakitan sepanjang saraf siatik melalui pinggul dan ke bawah belakang kaki.

Tekanan, sama ada kronik atau akut, jika dikenakan ke atas dorsal saraf siatik dan / atau ventral saraf siatik boleh mengakibatkan beberapa gejala tambahan lain selain kesakitan. Fungsi neuron motor yang terganggu boleh menyebabkan kelemahan pada otot kaki bawah. Dalam kes-kes yang teruk, ketidakupayaan otot kaki bawah untuk mengawal kaki dan pergelangan kaki boleh menjejaskan gaya jalan akibat kaki terkulai (ketidakupayaan untuk membengkokkan kaki ke atas apabila melangkah ke hadapan). Begitu juga, gangguan pada fungsi normal gentian aferen menyebabkan gangguan deria seperti parestesia (rasa sesemut atau seperti dicucuk jarum dan pin) atau hipertesia (kepekaan reseptor yang meningkat atau melampau, terutamanya reseptor sentuhan, suhu, dan kesakitan). Skiatiks yang teruk boleh mengakibatkan sampu otot kaki bawah kerana kehilangan input perangsangan normal ke gentian otot.

Imej dari Gray’s Anatomy (anatomi Gray)

Kategori-kategori Neuron Saraf Siatik

Seperti saraf lain dalam badan vertebrata, saraf siatik terdiri daripada akson-akson yang mengandungi beratus-ratus neuron. Akson ini berbeza-beza dengan garis pusat (diameter), dari <1 hingga 20 mm. Halaju konduksi adalah berkadar dengan diameter akson, halaju konduksi neuron saraf siatik juga berbeza-beza, dari 0.2 hingga 150 m s-1.

Neuron sering dikategorikan berdasarkan morfologi dan / atau fungsi mereka (contohnya deria atau motor). Walau bagaimanapun, pakar neurofisiologi sering menggunakan pendekatan alternatif yang membentuk kumpulan neuron (sering disebut sebagai “fiber” dalam konteks ini) mengikut diameter axon dan tahap pemielinan. Gentian (fiber) Jenis A yang mempunyai diameter besar, sarung mielin tebal dan halaju konduksi yang sama (30 – 150 m s-1). Neuron ini kebanyakannya neuron motor (eferen) yang mengawal aktiviti otot rangka, atau sensori (aferen) neuron yang menyampaikan maklumat dari reseptor dalam otot, sendi, dan tisu epidermis ke saraf tunjang. Gentian jenis B mempunyai sarung dan konduksi mielin yang kurang baik dalam lingkungan kira-kira 3 – 15 m s-1. Kebanyakan gentian ini adalah sebahagian daripada laluan eferen sistem saraf autonomi yang menyumbang kepada organ-organ dalaman dan saluran darah yang menyaraf dan membekalkan bagi regulasi aktiviti mereka. Gentian diameter terkecil, yang disebut Gentian Jenis C, kekurangan sarung mielin dan mempunyai halaju konduksi yang rendah (<2 m s-1). Kebanyakan Gentian Jenis C adalah neuron eferen sistem saraf simpatik dan neuron sakit aferen.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Ditulis oleh

Morteza Tafakory

Fisioterapi · Hello Health Group


Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan