backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tip Menggunakan Pam Insulin

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 13/09/2019

Tip Menggunakan Pam Insulin

Sebaik sahaja anda didiagnosis menghidapi diabetes, adalah penting untuk anda mula belajar bagaimana untuk mengawal dan menguruskan tahap gula darah (glukosa). Walaupun terapi suntikan dan pam memberi matlamat yang sama, pam telah terbukti mencukupi dalam beberapa aspek. Berikut adalah beberapa kelebihan dalam menggunakan pam dan petua tentang cara menggunakannya.

Kelebihan dan kelemahan pam insulin

Kelebihan

  • Pam menyampaikan insulin ke seluruh badan anda sepanjang hari, membantu badan anda untuk sebarang komplikasi dalam menaikkan atau menurunkan tahap glukosa darah.
  • Pam memberikan dos insulin yang lebih tepat dan tepat berbanding dengan terapi suntikan.
  • Gaya hidup anda tidak akan terjejas kerana pam insulin boleh diubah dan dilaras.
  • Biasanya, apabila menggunakan suntikan, ia mengambil masa sekitar 15 hingga 18 suntikan untuk setiap tiga hari. Walaubagaimanapun, dengan penggunaan pam, ia hanya memerlukan satu atau dua suntikan. Hanya beberapa suntikan jarum diperlukan terutama bagi mereka yang tidak dapat bertahan dengan suntikan yang banyak.
  • Pam insulin membolehkan anda menjadi fleksibel berkenaan waktu pemakanan dan jenis bahan makanan.
  • Menggunakan pam insulin boleh menghilangkan kesan tidak menentu dari insulin perantaraan atau jangka panjang.
  • Pam insulin membolehkan anda bersenam tanpa perlu makan sejumlah besar karbohidrat.

Kelemahan

  • Pam boleh menyebabkan ketoacidosis diabetik (DKA); Walau bagaimanapun, ia boleh dielakkan kepada individu yang berpengetahuan mengenainya dan menguji kadar glukosa darahnya dengan kerap.
  • Pam menggunakan lebih banyak kos berbanding suntikan insulin.

Aturan menggunakan pam insulin

Mengekalkan dan mengikuti jadual pengambilan insulin anda, contohnya, 5 minit sebelum waktu makan anda.

Semasa dalam perjalanan, pengembaraan atau percutian, ingatlah untuk membawa bekalan tambahan untuk mengelakkan sebarang kekurangan. Bawa pen insulin untuk langkah bersedia sekiranya anda tidak boleh menggunakan pam insulin anda.

Dengan menggunakan pam insulin, anda boleh makan bila-bila masa, apa sahaja dan berapa banyak yang anda mahukan. Anda boleh mengambil lebih banyak karbohidrat dan mengawal paras gula darah anda pada masa yang sama, bagaimanapun, kenaikan berat badan mungkin berlaku. Bincangkan dengan doktor atau pakar pemakanan untuk mengetahui diet yang paling sesuai dan patuhinya untuk memastikan bahawa anda tidak perlu mengambil bahagian dalam program penurunan berat badan.

Selepas mematikan pam insulin dan melepaskannya daripada badan anda, pastikan anda menghidupkannya semula. Tetapkan penggera atau pemasa untuk mengelakkan komplikasi yang disebabkan oleh kekurangan insulin.

Buat catatan pemeriksaan glukosa darah, jumlah karbohidrat, dos karbohidrat, dos pembetulan, dan senaman apabila anda melakukannya. Ia membantu anda untuk memantau rekod glukosa darah anda pada akhir setiap minggu (atau bahkan setiap hari) untuk melihat jika anda mempunyai masalah. Pemantauan rekod anda adalah kunci untuk meningkatkan kawalan glukosa darah.

Beralih dari suntikan ke pam memerlukan sedikit masa kan latihan. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda terbiasa dengan cara pam berfungsi, anda akan mendapati bahawa pam menawarkan banyak manfaat berbanding suntikan. Sekiranya anda masih mengalami kesukaran menggunakan pam, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat lanjut.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan