Displasia Fibromuskular dan Strok

  Displasia Fibromuskular dan Strok

  Strok adalah istilah biasa yang sering digunakan dan anda mungkin biasa mendengar mengenainya. Walau bagaimanapun, adakah anda pernah mendengar tentang displasia fibromuskular? Terdapat fakta yang mengejutkan bahawa displasia fibromuskular mungkin berkait rapat dengan strok. Artikel ini boleh membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan ini.

  Apakah Displasia Fibromuskular?

  Displasia fibromuskular adalah penyakit bukan keradangan di mana dinding beberapa arteri kecil dan sederhana yang membawa darah ke seluruh tubuh tidak berkembang secara normal. Perkembangan sel yang tidak normal boleh menyebabkan arteri menyempit atau membesar. Oleh itu, darah melalui arteri akan menurun. Ini boleh menjejaskan fungsi organ di dalam badan.

  Displasia fibromuskular biasanya muncul pada arteri melalui leher, atau di dalam otak dan buah pinggang. Ia juga boleh menjejaskan arteri pada lengan, kaki, jantung atau abdomen.

  Displasia fibromuskular bukan penyakit yang jarang berlaku. Ia berlaku pada orang berusia antara 25 hingga 50 tahun. Wanita terjejas lebih kerap berbanding lelaki.

  Walaupun penyebab penyakit ini masih belum diketahui, faktor genetik, mekanikal, atau hormon telah dilaporkan memainkan beberapa peranan. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk memberikan bukti yang lebih baik.

  Bagaimanakah Displasia Fibromuskular berkaitan dengan strok?

  Displasia fibromuskular biasanya mempengaruhi arteri karotid. Arteri ini melalui leher ke otak. Penyempitan dan pembesaran arteri karotid disebabkan oleh displasia fibromuskular boleh menghalang atau mengurangkan bekalan darah ke otak, yang menyebabkan strok. Sesetengah orang mungkin tidak perasan sebarang simptom. Tetapi sesetengah orang lain mungkin mengalami hipertensi (tekanan darah tinggi), pening, sakit kepala yang kronik, kelemahan, rasa kebas di muka, berdering di telinga, atau masalah dengan penglihatan.

  Displasia fibromuskular juga boleh menyebabkan pendarahan di otak, dan strok berdarah (strok yang disebabkan oleh pecahan di dinding arteri) mungkin berlaku.

  Rawat Displasia Fibromuskular untuk membantu mencegah strok

  Secara umumnya, displasia fibromuskular tidak dapat dicegah dan tidak ada pelan rawatan standard untuk penyakit ini. Rawatan adalah berdasarkan arteri, simptom, keparahan dan perkembangan yang terjejas. Jika seseorang didiagnosis dengan displasia fibromuskular di tempat lain di dalam badan, arteri karotidnya hendaklah diuji.

  Rawatan boleh merangkumi angioplasti belon perkutaneus (belon kecil dimasukkan ke dalam arteri yang terjejas melalui kateter untuk membuatnya terbuka). Displasia fibromuskular arteri karotid bertindak balas dengan baik kepada pilihan ini. Angioplasti belon perkutaneus hanya digunakan untuk pesakit yang menunjukkan simptom-simptom.

  Pesakit yang mempunyai penyempitan minimum boleh mengambil aspirin setiap hari untuk menipiskan darah dan mengurangkan risiko darah beku. Aspirin juga boleh digunakan untuk merawat simptom displasia fibromuskular seperti sakit kepala, sakit leher. Jika pesakit merokok, mereka harus berhenti kerana merokok boleh memburukkan lagi penyakit.

  Pembedahan kadang-kadang disyorkan untuk merawat aneurisme yang boleh mengakibatkan pendarahan di dalam otak.

  Displasia fibromuskular adalah penyakit yang jarang berlaku pada saluran darah. Malangnya, ia boleh menyebabkan keadaan kecemasan – strok. Walaupun displasia fibromuskular tidak dapat disembuhkan, ia boleh dirawat dengan berkesan. Oleh itu, berjumpalah dengan doktor untuk diagnosis dan mendapatkan rawatan awal bagi mencegah strok.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Fibromuscular Dysplasia Information Page. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Fibromuscular-Dysplasia-Information-Page. Accessed May 2, 2017.

  Varennes L, Tahon F, Kastler A, et al. Fibromuscular dysplasia: what the radiologist should know: a pictorial review. Insights into Imaging. 2015;6(3):295-307. doi:10.1007/s13244-015-0382-4.

  Plouin P-F, Perdu J, La Batide-Alanore A, Boutouyrie P, Gimenez-Roqueplo A-P, Jeunemaitre X. Fibromuscular dysplasia. Orphanet Journal of Rare Diseases. 2007;2:28. doi:10.1186/1750-1172-2-28.

  My Experience with Fibromuscular Dysplasia and Stroke.

  http://www.fmdsa.org/dynamic/files/CLDSept07.pdf. Accessed May 2, 2017.

  Fibromuscular dysplasia FMD.

  https://strokefoundation.org.au/About-Stroke/Preventing-stroke/Stroke-risk-factors/Fibromuscular-dysplasia-FMD. Accessed May 2, 2017.

  Fibromuscular dysplasia.

  http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromuscular-dysplasia/home/ovc-20202077. Accessed May 2, 2017.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 13/09/2019
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor