home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengapakah Kesan Sampingan Sesetengah Ubat Hanya Menjejaskan Pesakit Wanita?

Mengapakah Kesan Sampingan Sesetengah Ubat Hanya Menjejaskan Pesakit Wanita?

Terdapat satu kebenaran bahawa jika anda mengalami selsema atau jari kaki yang tersadung, apabila ke farmasi atau kedai ubat, doktor atau individu yang mengpreskripsi akan mengarahkan ujian dan ubatan yang sama tanpa memikirkan jantina pesakit. Mengapa keadaan itu berlaku?

Mengenai ubat-ubatan

Satu kajian menunjukkan bahawa 80% daripada ubat yang dikeluarkan daripada pasaran adalah disebabkan oleh kesan sampingan pada wanita. Mengapa kesan sampingannya ditemui pada wanita selepas ubat berkenaan dikeluarkan ke pasaran? Adakah anda tahu bahawa ia mengambil masa yang panjang bagi ubat yang mana daripada idea kepada ujian sel di makmal terhadap haiwan, kemudian percubaan klinikal pada manusia, akhirnya menjalani prosedur kelulusan peraturan, untuk membolehkan doktor merawat anda? Jadi mengapa terdapat penemuan kesan sampingan yang tidak boleh diterima pada jantina? Apakah yang sedang berlaku?

Institut Perubatan mengatakan bahawa setiap sel mempunyai jantina. Jadi, sel-sel yang digunakan dalam makmal itu, sel-sel lelaki, dan haiwan yang digunakan dalam kajian haiwan adalah haiwan lelaki juga, dan percubaan klinikal telah dilakukan secara eksklusif pada lelaki.

Memetabolisme ubat pada kadar yang lebih perlahan

Bagaimanakah model lelaki menjadi asas untuk penyelidikan perubatan? Mari lihat kembali bagaimana mereka berurusan dengan bantuan tidur Ambien. Ambien dijual di pasaran lebih daripada 20 tahun yang lalu, beratus-ratus juta preskripsi telah ditulis, terutamanya kepada wanita, kerana wanita mengalami gangguan tidur lebih banyak berbanding lelaki. Tetapi hanya pada tahun lalu, FDA mencadangkan mengurangkan setengah dos untuk wanita, kerana mereka hanya menyedari bahawa wanita memetabolisme ubat pada kadar yang lebih perlahan daripada lelaki, ini menyebabkan mereka bangun pada waktu pagi dengan lebih banyak ubat aktif dalam sistem mereka. Kemudian mereka mengantuk dan tidak cukup segar untuk memandu, jadi mereka lebih cenderung berisiko untuk kemalangan. Berapa banyak lagi yang perlu dianalisis mengikut jantina? Apa lagi yang tertinggal?

Sistem reproduktif wanita

Perang Dunia ke-II telah mengubah banyak perkara, dan salah satunya adalah keperluan untuk melindungi seseorang daripada menjadi mangsa penyelidikan perubatan tanpa persetujuan. Jadi mereka menetapkan beberapa peraturan, dan sebahagian daripada itu adalah hasrat untuk melindungi wanita hamil daripada terlibat dalam apa-apa kajian perubatan. Ini kerana, bagaimana jika sesuatu berlaku pada janin semasa kajian? Siapa yang bertanggungjawab? Jadi para saintis pada masa itu benar-benar menganggap ini adalah satu rahmat kerana apabila berurusan dengannya, tubuh lelaki adalah sangat homogen (seragam). Mereka tidak mempunyai tahap hormon yang berubah secara berterusan yang boleh mengganggu data bersih jika mereka hanya mempunyai lelaki. Ia lebih mudah dan lebih murah. Terdapat anggapan umum bahawa lelaki dan wanita adalah sama dalam setiap cara, berbeza dengan organ pembiakan dan hormon seks mereka. Jadi diputuskan, kajian perubatan dilakukan pada lelaki, dan keputusannya kemudiannya digunakan wanita.

Apakah yang dilakukan terhadap kesihatan wanita? Kesihatan wanita ternyata sinonim dengan reproduktif (kehamilan, rahim, payudara, ovari). Ketika itu dirujuk sebagai “ubat bikini”. Dan ini berlaku sehingga tahun 1980-an, apabila konsep ini dicabar oleh masyarakat perubatan dan pembuat dasar kesihatan komuniti apabila mereka tahu bahawa tanpa melibatkan wanita dari semua kajian penyelidikan perubatan, itu benar-benar merugikan. Di samping isu-isu pembiakan, hampir tiada apa yang diketahui tentang keperluan tunggal pesakit wanita.

Saluran darah

Dan apa pula beberapa bukti untuk membantu menerangkan beberapa perbezaan ini? Sekiranya melihat pada anatomi, saluran darah yang mengelilingi jantung lelaki adalah lebih besar berbanding wanita, dan cara pembuluh darah membangunkan penyakit adalah pelbagai dalam kalangan wanita berbanding lelaki. Dan pemeriksaan yang digunakan untuk menentukan sama ada seseorang berisiko untuk serangan jantung, ia pertama kali direka dan diuji serta disempurnakan pada lelaki, dan tidak baik untuk menentukannya pada wanita.

Dan kemudian jika kita berfikir tentang ubat yang biasa kit gunakan, seperti aspirin. Memberikan aspirin kepada lelaki yang sihat untuk membantu mencegah mereka daripada mengalami serangan jantung, tetapi adakah anda tahu bahawa jika anda memberikan aspirin kepada seorang wanita yang sihat, itu sebenarnya berbahaya?

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Drugs work differently woman than man http://www.everydayhealth.com/news/drugs-work-differently-woman-than-man/ Accessed November 31, 2016.

Why medicine often has dangerous side effects for women https://www.ted.com/talks/alyson_mcgregor_why_medicine_often_has_dangerous_side_effects_for_women Accessed November 31, 2016.

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 12/12/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x