home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Apa yang Anda Perlu Tahu mengenai Menopaus

Apa yang Anda Perlu Tahu mengenai Menopaus

Tubuh badan wanita akan mengalami perubahan hormon pada setiap peringkat kehidupan mereka. Akil baligh dan kehamilan adalah dua peristiwa paling penting yang dialami oleh wanita. Bagaimanapun, tidak banyak wanita tahu mengenai peristiwa terakhir, yang juga merupakan fasa penting dalam kehidupan wanita – menopaus.

Apa itu menopaus?

Apabila kitaran menstrual wanita hampir berakhir, tubuh badannya akan beransur-ansur berhenti menghasilkan estrogen dan progesteron, jadi wanita sudah tidak boleh lagi hamil- tempoh ini dipanggil menopaus atau putus haid.

Menopaus tidak berlaku semalaman. Sebelum sampai ke fasa menopaus, wanita akan melalui tempoh yang dipanggil perimenopause, proses yang memakan masa, yang biasanya mengambil masa beberapa bulan hingga bertahun-tahun, bergantung kepada sifat badan seseorang wanita. Dalam sesetengah kes yang luar biasa, perimenopause boleh berlangsung sehingga 10 tahun sebelum wanita mencapai menopaus.

Kebanyakan menopaus adalah hasil perubahan semula jadi dalam hormon tubuh badan wanita apabila dia mencecah usia kira-kira 51 tahun. Bagaimanapun, seseorang wanita itu juga boleh mengalami menopaus pencegahan atau pembedahan, yang berlaku selepas menjalani pembedahan ataupun rawatan disebabkan masalah kesihatan tertentu. Menopaus awal (atau menopaus pramatang) berlaku sebelum seseorang wanita itu mencecah usia 40 tahun, juga boleh berlaku kepada mereka yang sihat dan tiada penyakit. Kebanyakan kes seperti ini boleh diperjelaskan mengikut ciri-ciri genetik wanita.

10 simptom- simptom menopaus

Tanda-tanda di bawah menunjukkan seseorang wanita itu sedang menjalani perimenopause, yang menjurus kepada menopaus kelak:

 • Kulit, kuku dan rambut kering, yang membawa kepada keguguran rambut yang teruk
 • Sukar untuk tidur
 • Kesukaran dalam menumpukan perhatian dan mengingat
 • Berasa panas dan berpeluh di malam hari
 • Mengalami kebimbangan dan denyutan jantung laju tanpa sebab
 • Kekeringan faraj yang membawa kepada kurang keseronokan dan keinginan seks
 • Perubahan emosi
 • Kitaran menstrual tidak menentu
 • Sakit kepala dan keletihan
 • Jerawat

Bagaimana untuk menangani simptom menopaus

Sesetengah wanita tiada kesukaran semasa perimenopause memandangkan mereka mengalami perubahan yang amat sedikit pada tubuh badan mereka, sementara untuk sesetengah yang lain, peringkat ini amat memeritkan sehingga menjejaskan kehidupan mereka. Simptom menopaus tidak boleh dicegah sepenuhnya kerana ia adalah peringkat perubahan semula jadi yang berlaku dalam kehidupan setiap wanita. Walau bagaimanapun, ada beberapa tips mudah untuk mengurangkan keparahan simptom tersebut:

 • Perubahan pada gaya hidup: Wanita yang mengalami perimenopause perlu mengamalkan diet yang tertumpu kepada makanan yang kaya dengan estrogen seperti bijan, kekacang, kacang pis, dan buahan kering. Mereka juga perlu menjauhi alkohol, rokok dan melakukan senaman dengan lebih kerap.
 • Ambil ubat preskripsi untuk mengelakkan kepanasan atau kekeringan faraj. Anda juga boleh mengamalkan kaedah tradisional seperti akupuntur atau urutan selepas mendapatkan konsultasi daripada doktor anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Your Guide to Menopause. http://www.webmd.com/menopause/guide/menopause-information. Accessed December 21, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel