home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Memastikan Anak Selamat di Sekolah

Memastikan Anak Selamat di Sekolah

Memastikan Anak Selamat

Sekolah merupakan antara tempat yang paling selamat untuk kanak-kanak, namun, memastikan keselamatan anak di sekolah merupakan kebimbangan bagi sebilangan besar ibu bapa. Penyakit, kemalangan dan kecemasan boleh berlaku, persediaan kecil boleh membantu untuk memastikan anak selamat di sekolah.

Sediakan anak dengan maklumat untuk dihubungi

Ibu bapa perlu memastikan anak dapat mengingati semua makluman individu penting untuk dihubungi, termasuk nama penuh, alamat dan nombor telefon ibu bapa. Ia adalah untuk membantu anak untuk dapat menghubungi ibu bapa apabila berlaku kecemasan. Disarankan juga untuk memberikan pihak sekolah maklumat tersebut dan memaklumkan jika berlaku sebarang perubahan. Maklumat seperti preskripsi ubatan, masalah perubatan, pembedahan yang pernah dijalankan adalah penting untuk dimaklumkan kepada pihak sekolah.

Maklumkan kepada sekolah mengenai keadaan kesihatan anak

Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan yang kronik, seperti asma, diabetes atau alahan yang teruk, anda perlu mempunyai pelan perancangan yang teratur dengan sekolah. Ibu bapa perlu meminta untuk berjumpa dengan individu yang bertanggungjawab terhadap keperluan kesihatan kanak-kanak untuk berbincang mengenai situasi yang dihadapi anak. Untuk melindungi anak anda, adalah sebaiknya untuk melatih mereka untuk bertindak balas jika berlaku sebarang kes kecemasan atau untuk mengendalikan ubatan. Adalah penting untuk kanak-kanak mengetahui cara untuk menyelamatkan diri atau meminta bantuan daripada guru atau rakan.

Ajarkan asas kebersihan dan penjagaan diri

Membasuh tangan merupakan satu rutin kebersihan diri yang membantu melindungi kanak-kanak daripada jangkitan. Oleh itu, ibu bapa perlu sentiasa mengingatkan anak mengenai barangan yang mereka tidak boleh kongsikan dengan individu lain seperti berus gigi, tuala, pisau cukur, sapu tangan, penyepit kuku dan barang-barang peribadi lain, kerana berkongsi mungkin menjadi punca kepada jangkitan.

Dapatkan vaksin mengikut ketetapan masa

Sekolah merupakan antara tempat yang penuh dengan banyak individu, menjadikan ia antara sumber penyebaran virus dan penyakit. Oleh itu, mengikuti jadual vaksin yang ditetapkan adalah antara cara penting untuk melindungi anak anda daripada penyakit di sekolah. Setiap dos vaksin adalah penting kerana ia melindungi dan melawan penyakit berjangkit yang menjadi ancaman kepada kesihatan.

Berwaspada dengan pembuli

Seorang kanak-kanak yang menjadi mangsa buli jarang berkongsi cerita dengan individu lain terutamanya ibu bapa mereka. Dan sebagai ibu bapa, anda harus sentiasa mengambil berat dan berbual dengan anak anda serta mengenal pasti sebarang tanda amaran, seperti kemerosotan gred, merayu untuk tidak hadir ke sekolah atau menyendiri daripada sosial. Mengenali rakan kepada anak anda juga boleh membantu anda untuk memahami anak anda, situasi mereka dan mencari jalan untuk membantu.

Peraturan keselamatan lain

Jika anak anda mengambil bahagian dalam acara sukan sekolah, pastikan mereka memakai pakaian yang betul semasa bermain. Ibu bapa perlu mengenal pasti simptom gegaran dan memerhatikan keadaan anak selepas mereka pulang daripada aktiviti sukan.

Ajarkan kepada anak anda tentang peraturan keselamatan jalan raya. Jika ibu bapa membenarkan anak untuk berjalan kaki atau berbasikal ke sekolah, ajarkan mereka cara untuk menyeberangi jalan menggunakan lintasan jalan yang disediakan. Jika mereka menaiki bas, ajar mereka untuk melihat pemandu bas sebelum melintasi bahagian hadapan bas dan elakkan untuk berjalan di belakang bas.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Tips to keep your child safe at school: http://www.safebee.com/family/tips-keep-your-child-safe-school / Accessed January 27, 2017.

 

Ensuring your child’s safety at school: http://www.ampsecurity.com/tag/child-safety/ / Accessed January 27,2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 20/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor