home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Barang Keperluan Bayi Baru Lahir – Bahagian 3

Barang Keperluan Bayi Baru Lahir – Bahagian 3

Terdapat banyak barang keperluan yang perlu anda sediakan dalam tahun pertama kelahiran bayi, yang anda mungkin tidak tahu. Sesetengah barang mungkin perlu, sementara sesetengah barang lain hanya termasuk dalam kategori kehendak peribadi anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan barang keperluan penting yang anda perlu beli untuk bayi anda.

Memberi bayi makan

Anda mungkin perlu barang kelengkapan makan berikut jika bayi sudah mula makan makanan pejal.

Sudu bayi. Sudu ini memang direka khas untuk bayi kecil. Anda boleh pilih sudu plastik atau sudu getah. Kini, terdapat banyak sudu dengan pelbagai bentuk comel yang boleh anda gunakan untuk menggalakkan bayi makan.

Mangkuk. Mangkuk bayi adalah perlu jika anda mahu mengajar anak anda cara untuk makan sendiri.

Kerusi makan bayi. Kerusi makan atau highchair dengan dulang makan khas adalah pilihan yang baik yang memudahkan anda untuk membersihkan tempat makan bayi dan menggerakkan kerusi untuk makan di mana-mana. Juga, anda perlu beli kerusi dengan alas tempat duduk bagi memudahkan anda mengalih dan memasukkan alas ke dalam mesin basuh.

Kain alas makan. Bayi anda mudah untuk menjatuhkan makanan kerana dia terlampau muda untuk memastikan makanan kekal pada satu-satu tempat. Jadi, kain alas makan jenis kalis air atau cepat-kering adalah penting untuk menahan makanan yang terjatuh.

Memandikan bayi

Tab mandian. Bagi memandikan bayi, anda mungkin memerlukan tab mandian bayi. Anda perlu pilih tab yang diperbuat kukuh dan baik untuk bayi.

Syampu dan sabun. Kulit bayi anda adalah sensitif, jadi ingatlah sebelum membeli, pastikan anda melihat kepada kandungan di dalamnya. Bagi melindungi kulit dan mata bayi, anda boleh memilih produk dengan formula tidak memedihkan mata. Selain itu, jika anda mahu mengelakkan phthalates dalam syampu ataupun sabun, anda boleh pilih jenis yang tidak mengandungi pewangi dalam bahan buatannya.

Tuala. Anda perlu pilih tuala yang lembut dan bertutup kepala untuk mengelap dan membalut tubuh anak anda selepas mandi.

Kain lap. Dengan kain lap, anda boleh gunakan untuk mengelap muka bayi anda selepas makan atau membersihkan bayi jika tubuhnya kotor.

Mainan

Puting bayi. Puting bayi atau pacifier berguna untuk memastikan bayi berhenti menangis, dalam sesetengah kes. Atau, ia boleh membantu bayi anda tidur lena tanpa perlu bantuan daripada ibu.

Mainan. Bagi memilih mainan untuk bayi anda, anda perlu mempertimbangkan bahan pembuatannya. Sekarang ini, sesetengah mainan mengandungi bahan kimia yang berbahaya untuk kanak-kanak. Mainan lembut dan bermuzik, atau mainan gemerencing adalah pilihan yang baik.

Buku. Anda boleh membeli buku kertas tebal untuk bayi anda. Ini salah satu cara baik untuk anda memperkenalkan bacaan buku kepada si manja.

Kerusi melantun. Jika bayi anda bergerak, kerusi ini akan melantun ke atas dan ke bawah. Kerusi ini adalah selamat kerana mengandungi tali pengikat melekat, jadi si manja boleh bermain dengan riangnya.

Terdapat pelbagai barang kelengkapan yang anda ingin belikan untuk si manja anda. Akan tetapi, pastikan tentang kandungan dan bentuk sebelum membeli. Di samping itu, anda boleh bertanya kepada jurujual mengenai barang yang perlu dibeli dan tidak perlu mengikut usia bulan bayi anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

17 Things to buy for your newborn. http://www.medicinenet.com/pregnancy_things_to_buy_for_your_newborn/article.htm. Accessed June 29, 2017

Baby products: must-haves for the first year. https://www.babycenter.com/0_baby-products-must-haves-for-the-first-year_59.bc. Accessed June 29, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 25/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x