home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Barang Keperluan Bayi Baru Lahir – Bahagian 2

Barang Keperluan Bayi Baru Lahir – Bahagian 2

Terdapat banyak barang keperluan yang perlu anda sediakan dalam tahun pertama kelahiran bayi, yang anda mungkin tidak tahu. Sesetengah barang mungkin perlu, sementara sesetengah barang lain hanya termasuk dalam kategori kehendak peribadi anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan barang keperluan penting yang anda perlu beli untuk bayi anda.

Perkakas Bayi

Anduh bayi. Anduh bayi atau baby carrier membantu anda mengendong bayi bagi memastikan si manja berada dekat dengan anda. Juga, dengan meletakkan bayi dalam anduh boleh membiarkan tangan anda bebas untuk melakukan kerja lain. Anda sepatutnya memilih anduh yang mempunyai ciri cengkaman dan tali keselamatan bagi memastikan bayi anda selamat dan anduh boleh dibersihkan dengan mudah.

Kereta sorong bayi. Jenis perkakas bayi ini diketahui merupakan keperluan bayi yang penting jika anda ingin membawa bayi berjalan-jalan ke luar rumah.

Kerusi kereta bayi. Menurut pakar, kerusi kereta yang selamat untuk bayi adalah amat penting. Terdapat banyak kemalangan yang berkait dengan kerusi kereta terutama apabila bayi tidak diletakkan dalam kedudukan yang betul jika berlakunya impak. Selain itu, anda perlu memerhatikan tarikh habis tempoh apabila membeli kerusi kereta kerana kebanyakan pengeluar mengesyorkan penggunaan kerusi selama lima hingga lapan tahun sahaja.

Penyusuan susu ibu dan penyusuan botol

Bantal penyusuan. Bagi membantu menyusukan atau memberi makan bayi dengan mudah, bantal penyusuan adalah disyorkan untuk mengelakkan tegangan pada bahu atau leher anda. Ia juga amat mudah untuk memastikan bayi kekal dalam posisinya.

Aksesori penyusuan. Anda mungkin perlu menggunakan aksesori penyusuan seperti salap lanolin, pek gel suam atau sejuk untuk membantu melegakan sakit payudara. Juga, pelapik payudara akan memelihara pakaian anda daripada kebocoran susu.

Kain alas bayi. Kain alas ini digunakan untuk mengelap mulut dan wajah bayi jika terkena susu.

Botol. Semakin bayi membesar, anda memerlukan banyak botol dan puting bayi. Sesetengah ibu bapa lebih gemar memilih botol berkaca atau tahan karat untuk bayi mereka kerana risau jika terdapat bahan kimia dalam botol jenis plastik.

Susu formula. Anda boleh memilih susu formula untuk diberikan kepada anak anda selepas tempoh penyusuan eksklusif susu ibu. Terdapat banyak pilihan susu formula untuk anak anda, dan anda boleh minta pendapat doktor mengenainya.

Pam susu. Ibu boleh menggunakan pam susu untuk menyokong penyusuan susu ibu. Terdapat beberapa pilihan untuk anda dari pam susu asas yang menggunakan tangan, ataupun pam susu jenis elektrik yang membolehkan anda memerah susu pada sebelah atau kedua-dua belah payudara dalam masa yang sama.

Beg susu ibu. Anda mungkin perlu beg untuk menyimpan susu badan anda. Ini boleh memudahkan anda terutama jika anda tidak memerlukan banyak ruang untuk menyimpan susu dalam peti beku, dan ia juga boleh dinyahbekukan.

Tidur

Selimut. Terdapat dua jenis selimut yang ibu bapa boleh gunakan untuk bayi mereka, bergantung kepada tujuan penggunaan. Ini termasuklah selimut yang boleh dipakai dan selimut bedung.

Katil bayi dan tilam. Anda mungkin mahu menukar bayi anda tidur di dalam katil bayi dalam tahun pertama, tetapi pastikan ia memenuhi tahap piawaian keselamatan bayi.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

17 Things to buy for your newborn. http://www.medicinenet.com/pregnancy_things_to_buy_for_your_newborn/article.htm. Accessed June 29, 2017

Baby products: must-haves for the first year. https://www.babycenter.com/0_baby-products-must-haves-for-the-first-year_59.bc. Accessed June 29, 2017  

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 25/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x