Inspirasi Kecergasan daripada Alam

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.    

31.1% orang dewasa di seluruh dunia secara fizikalnya tidak aktif. Penurunan dalam aktiviti luar disebabkan oleh pembandaran, termasuklah kemajuan teknologi melalui revolusi pertanian dan perindustrian, dan baru-baru ini, revolusi digital. Tumpuan aktiviti fizikal yang berstruktur pada masa kini juga telah beralih ke gimnasium, dewan sukan dan rumah berbanding aktiviti luar.

Walaubagaimanapun, apa yang sering kita terlepas pandang adalah fungsi persekitaran semulajadi yang menawarkan banyak manfaat untuk kesejahteraan dan pemulihan tekanan. Menghabiskan masa lapang di persekitaran hijau mempunyai kesan positif terhadap kesihatan mental dan umum yang yang dapat dirasakan. Tambahan pula, alam semula jadi dan ruang hijau menawarkan sumber yang murah untuk tujuan peningkatan aktiviti fizikal dan seterusnya mengurangkan gangguan berkaitan stres dan gaya hidup seperti sindrom burnout, obesiti, dan penyakit kardiovaskular.

Bagaimana alam mempromosikan kesihatan?

Alam memberikan suasana alam sekitar untuk aktiviti / senaman, yang menggalakkan peningkatan aktiviti fizikal. Ini membawa kepada kecergasan fizikal dan kesihatan yang lebih baik. Bukti bahawa senaman dan aktiviti fizikal mempunyai kesan positif terhadap kesihatan diketahui umum. Terdapat juga beberapa bukti bahawa aktiviti fizikal boleh memberi manfaat positif untuk kesihatan mental seperti penurunan kemurungan.

Alam memberi rangsangan tertentu untuk membolehkan pemulihan daripada keletihan yang terhasil daripada penumpuan perhatian, yang berlaku semasa proses kognitif yang memerlukan penumpuan perhatian yang berpanjangan. Ini termasuklah rutin harian anda seperti memandu, kerja pejabat, membaca dan sebagainya. Alam semulajadi mempunyai kualiti pemulihan yang mendorong perasaan ‘being away‘ dari kegiatan rutin dan persekitaran semulajadi menarik perhatian kita tanpa memerlukan kita untuk berusaha mendapatkannya.

Alam membolehkan pemulihan tekanan melalui tindak balas semula jadi kita terhadap ciri-ciri persekitaran semulajadi seperti keterbukaan ruang, kehadiran corak atau struktur, dan ciri-ciri air. Persepsi ciri-ciri ini dipercayai mencetuskan tindak balas emosi positif yang berkaitan dengan keselamatan dan kelangsungan hidup.

alam

Apa faedah yang diberikan oleh alam semula jadi

Selama bertahun-tahun, saintis telah menunjukkan bahawa alam dapat memberikan bantuan terhadap tekanan atau stres, meningkatkan interaksi sosial, menggalakkan senaman fizikal bahkan membantu menenangkan penyakit mental. Bersenam di luar rumah didapati lebih bermanfaat untuk kesihatan mental berbanding aktiviti ‘indoor’ dan tambahan lagi, persekitaran semula jadi mempunyai kesan yang lebih besar terhadap kesihatan psikologi terutama apabila dilakukan secara bersama dengan aktiviti bersukan atau bersenam. Manfaat bersenam dengan persekitaran hijau tidak diragukan mempunyai banyak manfaat, ini termasuklah:

Meningkatkan motivasi untuk bersenam

Ini adalah kaedah yang berkesan dalam mempromosikan perubahan gaya hidup dengan meningkatkan kadar pematuhan kepada program senaman. Bersenam dengan persekitaran hijau dapat membantu memotivasi aktiviti fizikal dengan meningkatkan keseronokan dan melepaskan diri daripada aktiviti harian, bersama-sama dengan nilai sosial dan hiburan.

Terdapat beberapa bukti untuk menunjukkan bahawa senaman mungkin lebih mudah apabila dilakukan di alam semula jadi. Apabila dibenarkan memilih sendiri kelajuan berjalan, para peserta cenderung berjalan lebih cepat di luar rumah, berbanding di dalam rumah. Sebaliknya, mereka melaporkan penarafan yang lebih rendah terhadap tenaga yang dirasakan, dan mereka menganggap senaman menjadi kurang apabila dilakukan di luar rumah.

Meningkatkan kesihatan mental

Bukti lanjut menunjukkan bahawa latihan di luar boleh meningkatkan mood. Semua jenis aktiviti senaman dalam persekitarn hijau juga meningkatkan keyakinan diri dan mengurangkan suasana negatif seperti ketegangan, kemarahan dan kemurungan. Menariknya, lima minit pertama senaman dalam persekitaran hijau kelihatan mempunyai kesan terbesar terhadap mood dan kayakinan diri, yang memberi manfaat kesihatan psikologi dengan segera.

Meningkatkan hasil fisiologi

Hasil fisiologi termasuk denyutan jantung, tekanan darah dan kawalan autonomi (menggunakan variabiliti kadar denyutan jantung) dan penanda endokrin termasuk noradrenaline, adrenalin dan kortisol (ukuran objektif stres) dipertingkatkan melalui senaman dalam persekitaran hijau. Pendedahan kepada alam semula jadi meningkatkan daya ghairah dan perhatian dengan kenaikan kadar denyutan jantung. Peningkatan variasi kadar denyutan jantung juga menunjukkan penyesuaian sistem saraf dalam menanggapi cabaran yang dialami oleh individu seperti tekanan dan senaman.

Meningkatkan imuniti

Aktiviti sel pembunuh semulajadi meningkat sehingga 30 hari selepas perjalanan selama tiga hari ke hutan untuk lelaki tetapi hanya tujuh hari untuk wanita. Ini menunjukkan bahawa interaksi dengan alam tidak perlu terlalu lama untuk mendapatkan faedah kesihatan fisiologi yang meluas.

Kitq berusaha keras untuk memelihara alam semula jadi dan memastikan bumi kita kekal sebagai tempat yang selamat dan sihat bagi kita untuk hidup. Ingatlah ucapan oleh Jim Rohn “Jaga badan anda, itu satu-satunya tempat yang anda perlu hidup”. Oleh itu, hargai diri sendiri dan badan anda sepertimana alam patut dihargai.

Melibatkan diri dalam aktiviti fizikal di luar rumah menyediakan manfaat kesihatan yang tidak terdapat melalui aktiviti indoor. Di samping aspek sosial yang sering diutamakan oleh sesetengah individu, ia juga boleh meningkatkan keseronokan dan kepatuhan untuk membawa perubahan tingkah laku positif dalam sebahagian besar penduduk. Oleh itu, senaman di dalam persekitaran hijau dan aktiviti luar yang luar biasa boleh menjadi ubat semulajadi yang berguna untuk menangani cabaran kesihatan. Oleh itu, aktiviti di luar rumah bukanlah dianggap sebagai taman permainan bagi mereka yang menikmati sukan ekstrim sahaja, tetapi ianya juga merupakan ruang untuk semua.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Aina Nur Azmi

  Inspirasi Kecergasan daripada Alam

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     31.1% orang dewasa di seluruh dunia secara fizikalnya tidak aktif. Penurunan dalam aktiviti luar disebabkan oleh pembandaran, termasuklah kemajuan teknologi melalui ...

  Ditulis oleh Aina Nur Azmi
  alam

  Cara Seronok untuk Kekal Sihat di luar Gimnasium dengan Rakan-rakan

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     “Saya terlalu sibuk untuk pergi ke gim”, “yuran terlalu mahal”, “Saya merasa takut dengan orang lain yang kelihatan sihat”. Pernahkah ...

  Ditulis oleh Aina Nur Azmi
  sihat

  Menguruskan Beban Emosi Rawatan Kanser Payudara

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk merawat kanser payudara termasuklah melalui pembedahan, kemoterapi, terapi hormon dan radioterapi. Rawatan ini sering ...

  Ditulis oleh Aina Nur Azmi
  kanser

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Badan Sihat, Motivasi Bersenam 22/03/2019 . 3 minit bacaan

  Tip Untuk Kekal Sihat Dan Cergas

  Pernahkah anda berdepan dengan situasi di mana anda menjadi terlalu malas untuk melakukan apa sahaja aktiviti atau tugasan dan anda hanya menginginkan untuk tidur dan berbaring sepanjang hari? Malah, situasi ini ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Badan Sihat, Motivasi Bersenam 15/03/2019 . 2 minit bacaan

  7 Jangkitan yang Anda Mungkin Dapat di Gimnasium

  Sudah pasti sesiapa sahaja yang pergi ke gimnasium adalah bertujuan untuk meningkatkan tahap kesihatan diri. Walau bagaimanapun, tanpa disedari di gim itu sendiri boleh menjadi tempat penyebaran kuman atau bakteria ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Aktiviti Kesihatan Lain, Badan Sihat 14/02/2019 . 3 minit bacaan

  Kenapa Lelaki Tidak Ambil Berat Penjagaan Diri yang Lebih Baik?

  Apabila lelaki menginjak usia muda, mereka fikir masih kuat dan cukup sihat untuk tidak mempunyai apa-apa lagi dalam perjalanannya. Disebabkan itulah mengapa lelaki melakukan perkara bodoh dan berisiko serta jarang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz

  Artikel lain untuk anda

  aktiviti bersukan

  Ibu Hamil Yang Suka Bersukan, Ini Jenis Latihan Yang Disarankan Ikut Trimester

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
  salah-faham-tentang-senaman

  Ini Salah Faham Tentang Senaman Yang Menjadi Kepercayaan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/01/2020 . 4 minit bacaan
  azam-tahun-baru-melibatkan-kesihatan

  Azam Tahun Baru Melibatkan Kesihatan, Takkan Berjaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/12/2019 . 4 minit bacaan
  kecergasan fizikal

  Ingin Kekal Cergas? Bagaimana Jika Anda Lakukannya Bersama Ahli Keluarga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/09/2019 . 3 minit bacaan