backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Menghadapi Rawatan Bersama Pesakit Kanser Payudara

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2022

  Menghadapi Rawatan Bersama Pesakit Kanser Payudara

  Walaupun anda masih terasa dengan kesan emosi diagnosis pasangan anda, anda juga segera berdepan dengan keputusan praktikal mengenai rawatan yang mungkin pasangan anda mahukan. Cuba dapatkan maklumat lengkap (komplek) mengenai pembedahan dan ubat terapi yang boleh mengelirukan dan menambah perasaan yang anda alami. Ia mungkin membantu untuk mengambil pendekatan langkah demi langkah untuk pelbagai rawatan.

  Belajar fakta

  Anda mungkin mendapati bahawa pembelajaran mengenai kanser payudara dan rawatan yang terlibat membantu anda untuk bersedia. Mempunyai pengetahuan yang baik mengenai apa yang sedang berlaku boleh membuatkan anda lebih yakin untuk bercakap mengenainya dengan pasangan dan pasukan perubatan. Pasukan perubatan ada untuk membantu dan anda tidak perlu takut untuk bertanya jika ada apa-apa yang tidak jelas.

  Ramai orang menggunakan internet untuk mencari maklumat. Bergantung kepada bagaimana perasaan pasangan anda, ini mungkin menjadi perkara yang anda mahu lakukan seorang atau bersama. Perlu diketahui bahawa beberapa laman web tidak boleh dipercayai. Anda mungkin mendapati diri anda menjadi lebih bersuara dalam membuat keputusan mengenai pembedahan dan rawatan pasangan anda, terutama jika berasa sangat tertekan pada mulanya. Sekiranya ini berlaku, cuba dapatkan keseimbangan antara menyuarakan pendapat dan bercakap bagi pihak pasangan anda. Pasangan anda perlu berasa selesa dengan semua keputusan yang dibuat.

  Ia boleh menjadi idea yang baik untuk berbincang dengan pasangan anda pada peringkat awal seberapa banyak yang anda ingin terlibat. Sesetengah pasangan mengatakan bahawa mereka merasa tidak berguna semasa rawatan. Mencari peranan praktikal boleh menjadi cara yang baik untuk merasakan bahawa anda memberikan sokongan. Sebagai contoh, ambil nota semasa temu janji atau membuat senarai soalan untuk bertanya kepada perunding.

  Menghadiri temu janji rawatan

  Apabila pelan rawatan dilakukan, anda perlu menentukan sama ada menghadiri temu janji pasangan atau sebaliknya. Pasangan anda mungkin mahu anda berada di sana setiap langkah atau mungkin lebih suka pergi ke beberapa atau semua temu janji bersendirian.

  Sekiranya anda bekerja, mengambil masa tidak semestinya mudah. Cuba untuk mengetahui berapa lama pasangan anda akan berada di hospital dan berapa lama sesi dan kursus rawatan lanjut akan berlangsung. Gunakan maklumat ini untuk menjelaskan kepada majikan anda apa yang berlaku dan cuba sesuaikan. Sesetengah majikan mungkin mengharapkan anda menggunakan cuti berbayar atau tidak dibayar, sementara yang lain lebih fleksibel.

  Seks dan keintiman

  Kesan-kesan sampingan rawatan dan perubahan fizikal yang anda alami sebagai kesan daripada mengalami kanser payudara dapat mengubah sikap anda dan pasangan terhadap seks. Jika seks bukan sebahagian daripada kepentingan hubungan anda sebelum pasangan didiagnosis, anda mungkin tida berasa prihatin. Walaubagaimana pun, jika anda dan pasangan anda sebelum ini berkongsi kehidupan seks aktif, anda mungkin melihat beberapa perubahan.

  Semasa rawata, anda mungkin menghadapi bahawa pasangan hilang minat terhadap seks sama sekali. Ini boleh menjadi sangat sukar, terutama jika anda berkongsi kehidupan seks aktif sebelum pasangan anda didiagnosis.

  Tubuh pasangan anda akan berubah dan ini mungkin sukar diterima. Ia boleh menjejaskan perasaan anda terhadapnya secara seksual. Jika anda rasa anda boleh, untuk mengetahui perubahan tubuh pasangan dengan melihat parut boleh membantu anda menerima apa yang berlaku. Semakin lama ada biarkannya, ia menjadi semakin sukar.

  Anda berdua mungkin terlalu letih walaupun berfikir tentang seks. Atau anda mungkin mahu melakukan hubungan seks tetapi kedua-duanya menjadi gugup tentang bagaimana perasaannya. Sakit atau kelembutan payudara selepas pembedahan mungkin mengehadkan keintiman dan hubungan seksual. Apapun keadaan anda, cuba saling bercakap mengenai perasaan anda. Sekiranya anda mengalami masalah dan pasangan anda mungkin dapat membantu untuk bercakap dengan jururawat atau GP. Mereka mungkin dapat mencadangkan penyelesaian praktikal, misalnya, pelincir faraj  atau pelembab untuk pasangan anda jika hubungan seks tidak selesa.

  Jika anda takut mencederakan pasangan semasa hubungan seks, penting untuk memberitahu mereka. Jika tidak, mereka boleh menyalahgunakan ini dan percaya bahawa anda tidak lagi mendapati mereka menarik secara seksual dan berasa ditolak. Biarkan pasangan anda tahu jika anda prihatin terhadap meraka menikmati hubungan seks. Anda mungkin boleh membincangkan dan meneroka cara untuk melakukan hubungan seks atau intim yang selesa dan memuaskan untuk anda berdua.

  Walaupun penting untuk tidak membuat tuntutan pada pasangan anda, sama pentingnya anda tidak mengabaikan perasaan anda sendiri kerana ini boleh menyebabkan kebencian atau kekecewaan.

  Kanser payudara boleh menyebabkan perubahan dalam kehidupan seks anda tetapi ini kadang-kadang boleh menjadi perkara positif bagi sesetengah pasangan. Ini mungkin kerana ia memberikan peluang untuk mula bercakap tentang apa yang berfungsi untuk anda. Anda mungkin mendapati bahawa, masa yang diberikan, cara anda menghampiri hubungan seks boleh membawa anda lebih dekat.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan