home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Perhatikan Apa yang Anda Makan

Perhatikan Apa yang Anda Makan

“Anda adalah apa yang anda makan.”

Itu adalah kata-kata yang biasa kita dengar. Hippocrates pula pernah mengatakan, “setiap penyakit bermula daripada perut.”

Semua ini menunjukkan bahawa apa yang masuk ke dalam perut adalah sangat penting. Malangnya, masih ramai lagi dalam kalangan masyarakat yang tidak betul-betul mengambil berat tentang apa yang dimakan. Asalkan sedap dan mengeyangkan, itu sudah cukup.

Sedangkan, peranan makanan itu bukanlah sekadar mengeyangkan dan memberikan rasa enak. Lebih utama, ia membekalkan nutrisi dan tenaga kepada badan untuk terus bekerja dan berfungsi sepanjang hari. Jika apa yang anda makan tidak membekalkan anda nutrisi yang baik, bagaimana badan anda ingin bekerja dengan efisyen?

Penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes

3 penyakit ini adalah antara penyakit kronik paling kerap berlaku di Malaysia, juga di peringkat global. Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa pemakanan berkongsi peranan yang besar dalam peningkatan jumlah kes pada hari ini.

Jika ingin dilihat kepada gaya pemakanan orang Malaysia, tidak hairanlah mengapa angka yang dilaporkan setiap tahun adalah tinggi. Rakyat Malaysia mengambil garam dengan purata sebanyak 7.15 gram. Kadar tersebut adalah lebih daripada had maksimum yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 5 gram.

Pengambilan gula pula boleh dilihat pada menu yang biasa diambil oleh masyarakat Malaysia setiap hari. Teh tarik yang menjadi kegemaran ramai malangnya satu minuman yang tidak sihat untuk diambil setiap pagi, apatah lagi lebih daripada secawan sehari.

Kesan daripada amalan pemakanan ini terlihat pada kadar berat berlebihan dan obesiti yang merupakan tertinggi di rantau ini.

Hanya memerlukan sedikit kesedaran

Ia tidak memerlukan kos yang tinggi untuk melakukan perubahan terhadap gaya pemakanan anda. Cukup dengan hanya sedikit kesedaran. Maklumat tentang bagaimana anda harus merancang pemakanan sangat mudah didapati daripada banyak sumber sama ada di atas talian atau dalam bentuk bahan cetakan.

Di samping usaha dan kempen kesedaran yang dijalankan baik oleh kerajaan mahupun bukan kerajaan, kita sendiri perlu melahirkan rasa mengambil berat terhadap kesihatan diri, khususnya apa yang kita makan setiap hari.

Mulakan dengan perubahan yang kecil. Contohnya, kurangkan gula di dalam air.

Baca juga:

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulis
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim pada 13/09/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x